用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Concord College 6th form
go

Concord College 6th form [複製鏈接]

Concord 學習氣氛怎样?Lower Six 是否已經有單人房?聽說很辛苦因為學校非常谷學生,是嗎?很多大陸學生會否多磨擦?請指教!
   1    0    0    0

囡囡今年9月入讀lower six. 有陪佢入學,大部份學生都係single room. 一七年四月后,連最舊嘅house都應該翻新完成,sixth form學生大部分會有 single ensuite room. 不過男生就有機會住遠D,唔係好清楚遠D果邊嘅情況。但overall 這校的boarding house算不錯。我都幾滿意呢間學校,因乎合我需要,囡囡在港有D懶散,只在band two 頭的學校在中游,F4 後今年入了concord 讀lower six, 勤力咗好多,會花時間自動溫書,有咗上進心。她話學校其實唔算太谷,都manage 到,讀得都開心。學生大部分Asian, 但以馬拉,印尼,星加坡居多,當然香港大陸的也不少。我覺得sixth form最重要係學習環境好,所以呢間比比較似international school rather than 傳統 英國boarding school, 我認為冇所謂。正因爲佢似international school, 所以對國外學生照顧週到,mid term break 很短,可留校,不用再搵guardians . Term break 又會長少少,可返香港耐D。所以如果你唔介意佢非一般傳統英國boarding school, 只想囝囝囡囡讀好書得嚟都有D 運動同activities, 學校每星期有test 同 定期有 report 父母報告進度,著重點train up 小朋友報讀好D嘅大學,呢間可考慮。但以理科為主力,如果小朋友係文科就不太合適了。真係好睇你對底aim for d 乜

回覆 golulu2002 的帖子

多謝你寶貴意見。剛剛考了Ukiset, 英文數學分数很高,推理只拿到5分。希望可以有offer. 多問一句你囡囡成績不是很top也考到,是否收生要求不如其他名校般高?是否不用等8月IGCSE成績才有offer?

吾好意思,還有是否去曼城機場會比希斯路近?然後多久才到學校?

Concord college rely heavily on her own entrance test &school report. Entrance test  在agent 處考.

學校在開學特定日子有shuttle bus 在Heathrow airport 接載學生,一天有多班

回覆 golulu2002 的帖子

多謝回覆。上網查過地图,希斯路機場去Concord 是否要三小時?Manchester 機場去只是1.5hrs., 真的嗎?校內食物好吃嗎?

Google map 當然準,如要真係要最近就係Birmingham Airport, 但香港飛Heathrow 可以多好多flight同airline可以揀,學校又會在開學, 放term break 日子, 一日有幾班不同時段shuttle bus 接載學生去返Heathrow唔使錢,點解唔用呢?

呢間學校學生係Asian為主,所以食物當然會就番Asian口味,不會差。但同所有學校一様,重覆性很高,食得多都厭,這是無可避免的。Buffet style 有幾個主菜選擇,其他甜品丶生果亦會有好幾種咁la,不過不失。學校雖然偏遠,如果真係有時食厭咗,其實仲有外賣可叫送到學校。亞女有時同同學會叫吓叉燒飯或韓食。
‹ 上一主題|下一主題