用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教-沙田中學
go

真心請教-沙田中學 [複製鏈接]

如小朋友較慢熱,表達能力一般,但喜歡多活動,沙呂,崇真和林裘謀那一間比較合適

elbar  曾記  發表於 16-12-17 08:26
   8    0    0    0

貴子弟成績如何??

小朋友咩成績?

級前三

為食仔 發表於 16-12-17 07:12
如小朋友較慢熱,表達能力一般,但喜歡多活動,沙呂,崇真和林裘謀那一間比較合適
...
表達能力一般但又级3,他記性好,C讀書,答問題o K?

他答題ok, 只是比較慢熱。他不是死讀書的類型。

為食仔 發表於 16-12-17 11:57
他答題ok, 只是比較慢熱。他不是死讀書的類型。

以上三間沙呂,沙崇和林裘謀之活動都唔少,活動最多應該係沙崇,最少會是林裘謀,但你的孩子比較慢熱,會不會考慮讓他入學校團契參與活動,若然會的話,可考慮沙崇,她們的團契生活幾好,去咁多間簡介會開放日,係得沙崇嘅"團契小組"四出派單張及與小孩子們和家長們講解學校團契生活內容,算係有心有關愛的表現呢!團契生活可能幾適合你的孩子的成長,你可以考慮下,另外,你不會考慮"培英"嗎?培英的"資優教育"做得非常出色,亦有好多活動,可能當中有你孩子喜歡的活動,例如有英語日營,科學日營,英語音樂劇,英語辯論,科學家計劃...等等,還有其他可參考下述連結呢!

參考資料:
培英---資優教育
http://www2.pyc.edu.hk/news/pamphlet1617.pdf

謝謝你們的建議

老師建議報真光女書院,請問沙田區有咩學校同佢同LEVEL呢,..培英,沙官,沙崇,林裘謀,蘇浙,應點排呢

elbar  蘇浙  發表於 16-12-17 20:46

connie0810 發表於 16-12-17 15:06
老師建議報真光女書院,請問沙田區有咩學校同佢同LEVEL呢,..培英,沙官,沙崇,林裘謀,蘇浙,應點排呢 ...
真光應該近1C沙田1B.  沙崇、培英、聖羅撒、林裘謀、沙循、沙蘇,沙官 (排名不分先後)
1C . 林漢光、郭得勝、鄭榮之、聖心

老師建議報真光女書院,請問沙田區有咩學校同佢同LEVEL呢,..培英,沙官,沙崇,林裘謀,蘇浙,應點排呢 ...

油真、九真定坑真?

connie0810  油真  發表於 16-12-18 15:32

洋蔥頭媽咪 發表於 16-12-18 10:48
真光應該近1C沙田1B.  沙崇、培英、聖羅撒、林裘謀、沙循、沙蘇,沙官 (排名不分先後)
1C . 林漢光、郭得勝 ...

沙崇今年8x%入U率都仲係B1b,曾記沙呂若是B1a,咁入U率咪9x%?
有冇人知幾多?

fatman69 發表於 16-12-18 14:34
沙崇今年8x%入U率都仲係B1b,曾記沙呂若是B1a,咁入U率咪9x%?
有冇人知幾多?
...

沙崇8x%入U%,我會評為Band1A英中.

YmOra 發表於 16-12-18 15:36
沙崇8x%入U%,我會評為Band1A英中.

好多人吾信,但成績冇得呃人,有人當佢係1b校,1b生難入,1c生抽入難讀。

若然不單單比較DSE入U%,以"油真"的英文語境氣氛比較,我會推介"培英"呢!同樣睇重英文科學習.

fatman69 發表於 16-12-18 15:42
好多人吾信,但成績冇得呃人,有人當佢係1b校,1b生難入,1c生抽入難讀。
...

有時係唔肯去相信,當好多人話係B1b,就好難再會接受係B1a,但係唔緊要吧!"自己的標準"自己知就是了,反正選校都係用適合自己的"尺子"量度,縱使未能與"眾"相同亦不要緊,大海裡有"共鳴"者咪Like多兩下囉!無咪有佢吧!認同,"沙崇"B1b學生越來越競爭大,反而B1a學生會喺自行階段會是"沙崇"杯茶,"沙崇"會盡收B1a生也,所以造成B1b難入,想就只有在大抽獎搏入,B1c學生入到都難適應課程的深度,吃力非常吧!

fatman69 發表於 16-12-18 14:34
有冇人知幾多?
...
排名一般都係坊間家長用黎比較啫,人人心中可能會有少許不一,而且成績每年都有機會有升有跌啲,所以排名呢樣野家長只能作參考,最重要係家長要了解多啲學校是否適合自己小朋友。沙崇近年的確越見進步,反之呂中似乎在退步中,那是否呂中排名就退落1B?我諗留待家長自行了解多啲學校啦,我就不作任何評論了。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-12-18 16:25
排名一般都係坊間家長用黎比較啫,人人心中可能會有少許不一,而且成績每年都有機會有升有跌啲,所以排名呢 ...

我相信呂中是1a,仍是呂小生首選,在另文本人亦提到,呂中成也呂小敗也呂小,因連繋位関系,其他小六生很少抽獎報呂中,反而兩呂小則大部份人報首位,而最精英那批則出外入神校,呂中有苦自己知,硬食很多1c生,以致多年來入U率只在70%上落,不像曾培崇等收生靈活進步!
從前曾呂是沙田最強,近年則已變為曾呂崇,至多加埋培(始終得4班)。
大家有所不知,開五班或以上的官津校全港只得二十幾間,沙田已有4間,就是曾呂崇羅。
強如HY為爭取更佳學生,都話要同小學斬纜,所以有聯繫未必係好事!

fatman69 發表於 16-12-18 17:05
我相信呂中是1a,仍是呂小生首選,在另文本人亦提到,呂中成也呂小敗也呂小,因連繋位関系,其他小六生很 ...

對呀!我對開五班的中學甚感好感呢!亦是我在選校中視之為"優點"呀!

"直屬位"與"聯繫位"今非昔比了,現在變成B2c生的[避風塘]之選了,其實,都唔係咁壞嘅!話晒可讓B2生有個發力機會,"沙呂"能夠有七成入U%都係算有保證且有實力能夠讓B2生提升咁多呢!只是長遠下去可能被別校追過,若想更上一層樓就需要考慮(斬纜)了.

YmOra 發表於 16-12-18 17:26
對呀!我對開五班的中學甚感好感呢!亦是我在選校中視之為"優點"呀!

"直屬位"與"聯繫位"今非 ...

多年前張煊昌同陳震霞結龍,當年講到冇得輸咁!時至今日,陳並非吸引,張最叻的又不升陳,差的又揾陳做水泡,陳硬食好多弱生,早前亦宣佈斷龍。
‹ 上一主題|下一主題