用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 很想跟今年的升小媽媽們分享
樓主: nlc775s
go

很想跟今年的升小媽媽們分享   [複製鏈接]

反而我覺得神校那幾間不會太睇重考艱深的認字

nlc775s 發表於 16-12-16 17:21
去年這個時候,我跟大部份的媽媽們一樣都感到非常㥬惶~~

小女來自九龍塘一間頗不錯的名私幼(一般都話 ...

不同經歷。認識的人經歷也不是這樣。

十八般武藝沒必要,做小一練習也太over.

其實是否成熟度問題,到叩門階段你孩子才大熟大勇❓

我都覺得誇張,讀名幼兼攞學業奬,竟然唔識字?
阿女間幼稚園教很多字,未攞過什麼學業獎,都識讀中、英文故事書.  
我個女今年考小一,根本無需做練習,一樣滿手offer.  

L+H 發表於 16-12-16 19:18
即係考p1時(K2 咋喎)要有p1程度???

叩門是K3 暑假。
我想話阿囡幼稚園基本上已教到小一上學期程度,但叩門考筆試,佢地係唔知咩事,因為無考過試。仲要叩門同考直私考小一唔同,直私多數有MC 揀,或者用口答,份叩門卷係中英數直接答卷,起碼要預備佢地知點做卷。

964000 發表於 16-12-16 20:33
反而我覺得神校那幾間不會太睇重考艱深的認字

神校唔使、神津就要

siden  Well said  發表於 16-12-16 22:23

siden 發表於 16-12-16 19:11
你如果玩過叩門呢個遊戲,就會明白適量的練習是需要的。

我個仔上年小一叩門(東區出名谷嗰間),筆試兩小時,嗰份卷老師係唔會讀嘅,即係你識幾多字、自己明白幾多野、同寫到幾多野,都係睇功力。

Happy_J 發表於 16-12-16 22:00
叩門是K3 暑假。
我想話阿囡幼稚園基本上已教到小一上學期程度,但叩門考筆試,佢地係唔知咩事,因為無考 ...

正是。

叩門考的學術方式與K3考直私的方式不同。不能說不做練習考到好多直私offer就等如叩門也幾個offer。我不鼓勵做太多練習,但是,想叩入一線官津,少量練習也是要的。唔使一見到人地做練習就不以為然。

Horsestar 發表於 16-12-16 19:38
我又覺得每人的經歷不同,不是全部皆是這個如果冇做咁就會咁失敗的程式吧!不要危言聳聽了!以免新手媽媽嚇 ...

Totally agree with u !!!

回覆:Horsestar 的帖子

我也非常同意!今年我自己的經歷也讓我明白,最重要小朋友有自信、有禮貌;而且要知道小朋友的能力,選擇適合的學校去考!我小朋友只在很普通幼稚園的英普班讀書,學校仲要教得比較淺!但我全target他能力範圍之內而又合適他的學校去考,結果我全部都有2nd in or offers
已經揀定左一間,就開開心心去放聖誕啦~~~~~~
大家加油!

回覆樓主:

除咗各間直私学校本身知到實際收生準則外,學校以外既人跟本唔会知到確實收生要求,究竟係唔係學術比拼或憑特異功能取勝就真係無從稽考。當考唔到直私学校之後,部份家長就会直接認為小朋友技不如人。但我多年見唔少精通琴棋書畫,入水能游,出水能跳既小朋友考直私學校刹羽而還,亦見過冇乜沙纸,portfolio毫不起眼既小朋友考到一線直私。我只係覺得只要依照兒女既基本能力及實際情況去栽培佢地就已經足夠,有時考學校,缘份都係十分重要。

考直私一般都會考少量學術, 但是不會太深, 而第二或第三次面試通常都不考學術, 而是主要考小朋友其他方面的能力, 例如溝通表達、禮貌、聽從指示、與人合作、集體遊戲、甚至處境問題、創意、解難等等。在培養孩子成長的過程中, 這些能力比學術更加重要。所以建議無論是否為了考小學, 可作以下的準備:
1. 自幼多伴讀和閱讀, 陪養孩子閱讀興趣和習慣。
2. 起初父母講故事, 之後讓孩子看圖說故事。
3. 多接觸外界各種事物, 增加孩子認知及常識, 亦可多去科學館、太空館、歷史博物館等等
4. 安排孩子和其他小朋友玩耍, 學習與人相處
5. 父母的身教, 禮貌, 和懂得放手讓孩子學習自理能力
6. 培養孩子的溝通和表達能力, 多和孩子閒談談, 多给他表達的機會,  培養孩子自信心。
7. 多些和孩子玩耍吧! 小朋友最愛玩, 從遊戲中學習是最有效。舉例, 我和孩子玩大富翁, 他自然就學會了複雜的加減數、理財概念等。
8. 還有要有適量的運動, 強健體魄, 亦可鍛鍊孩子的意志。

以上只是一些基本的東西, 可以做的還有很多, 不能盡錄。

不同家長有不同的價值觀, 甚麼是對自己孩子的成長重要的, 自己選擇吧。

Castella 發表於 16-12-17 00:59
考直私一般都會考少量學術, 但是不會太深, 而第二或第三次面試通常都不考學術, 而是主要考小朋友其他方面的 ...

十分同意

考直私一般都會考少量學術, 但是不會太深, 而第二或第三次面試通常都不考學術, 而是主要考小朋友其他方面的 ...

有些人考直私,只懂上一堆乜班物班,狂谷學術而忽略禮貌品行應對,個細路橫衝直撞郁身郁世吱吱喳喳不受控制,十項全能都冇用la。所以你寫的都很對。

可是,平心而論,到叩門階段,一線津校好多第一關就係考做卷。唔識做卷第一關已經過不了,之後也不用面見了。所以,如果冇backup揸手攪到要叩門,家長放時間在學術也在所難免。

回覆樓主:

樓主有冇伴讀?考直私要有伴讀習慣,對日常生活有點觸角。叩門要有做卷寫字基礎。禮貌是做人基本。

回覆樓主:

Delet

OmOm 發表於 16-12-17 09:11
我都分享小小上年考小一路,
和很多家長一樣都左10間8間私小直資,沒有谷學術,主張快樂學習,快樂成長,最 ...

機會是留給有準備的人,除非家長唔需要,或根本唔希罕呢個機會。

有些家長冇太大要求,乙1穩穩陣陣揀間必入2線,咁就唔使咁緊張。

多謝各位爸媽既sharing....

謀事在人成事在天...
考唔同學校就要有唔同準備...
真係好痛苦...

nlc775s 發表於 16-12-16 17:21
去年這個時候,我跟大部份的媽媽們一樣都感到非常㥬惶~~

小女來自九龍塘一間頗不錯的名私幼(一般都話 ...

樓主個女來自九龍塘深程度名幼(可能就KV/KM/HKPS/YORK其中一間),又年年攞學業獎,照理應該應付到直私升小面試學術部分啵,何以面試時小朋友唔識讀文呢? 會否太緊張? 我估可能反而係其他方面表現較其他小朋友遜色(例如性格/表達能力等)。由於叩門更加偏重學術,所以樓主個小朋友學術底子好加上後期勤於練習,所以收到好多offer。

very good points!
‹ 上一主題|下一主題