用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 很想跟今年的升小媽媽們分享
go

很想跟今年的升小媽媽們分享   [複製鏈接]

去年這個時候,我跟大部份的媽媽們一樣都感到非常㥬惶~~

小女來自九龍塘一間頗不錯的名私幼(一般都話是深程度),小女校內成績很好,連續幾年都有校內學業獎,作為媽媽,先不講我們目標在直私還是大抽獎,我天真地覺得小女各方面發展平均,升小方面應該有不錯的"選擇"吧。

但原來,井底那個是我這個媽媽,在校內如何標青原來都不及外面的小朋友利害,五歲的年紀,原來已十八般武藝,乜乜樂器幾級幾級,朗誦獎、Cambridge mover/flyer爆晒盾,當時手執的只有寥寥兩三張校內獎狀,一張普通的Phonics證書,及兩個冇乜幫助的興趣班"履歷"。

每次小女面試完出來,都會跟我們描述情況(到後期已有很大挫折感,所以都不太願意分享),大部份都要有學術上的問答環節,最深甚至是閱讀中英文文章(字都唔識多隻,點讀?),最慘那次,她一出來就說:「我讀到第三個字已經唔識」,當時真是欲哭無淚。

最後,大約見了十幾間,只有一間有offer,其餘全部不是reject便連2nd In也冇份。很後悔也不自覺地無形中給了小女巨大壓力。

痛恨香港的教育制度,但無法不得不痛定思痛,俾盡心機準備大抽獎排位的同時,自覺必須要幫小女急起直追,調整心理也要作最壞打算,備戰叩門一戰!!

可能部份家長不會認同,但我還是買了小一中文、英文閱讀理解及數學補充練習,主力訓練小女的”閱讀能力”,讓她熟習”考筆試”這個模式,一晚做一個練習,今晚中文,明晚英文,後晚數學輪流當功課做,慢慢將字詞、連接詞、題目常見詞語,慢慢幫小女儲下來寫在詞語簿上讓她認熟,我不要求她識寫,因大部份叩門筆試只是MC題,這個過程是艱辛漫長的,也不能一朝便成功的,由斷截禾蟲讀一兩個字便停, 到後來她可以較為流利地讀出一小段文字出來,這時候剛剛便是大抽獎派彩的日子了。

幸運之神好似永遠都不眷顧我們,大抽獎果然派了去寶校。我們一心以為讀梗那間唯一的私校offer,也同時交了十間叩門表(有網內也有跨網),由於大部份面試時間都是那兩個星期六,所以真正去了叩門的有八間。

最後,小女在六月底七月初之前1st round結果,有六間學校叩門offer。

那年六月那數個星期,精神上一下子老了十年,永生難忘。

現在回想,鼻頭也會再酸一酸,唉

機會,永遠給有準備的人,共勉之~

LL222    發表於 17-1-3 16:21
chinglong231    發表於 16-12-19 10:31
Danrice   very useful !!  發表於 16-12-16 18:08
hppa  add oil  發表於 16-12-16 17:28
   61    0    2    0

nlc775s 發表於 16-12-16 17:21

小女來自九龍塘一間頗不錯的名私幼(一般都話 ...

妳這個分享很真實,是值得給還未有十足概念的家長們一個預示作用。建議也向幼稚園版的家長分享一下。

謝分享
有時見到個仔(k2)個興趣班時間表都覺得好迷惘
但我得15分根本無得揀
唔做真係怕到時後悔 做咗就算到時得個桔都可以問心無愧
大家加油!!!

這條路真的很難行,我現在正正備戰中,我明年還有個細要考幼稚園,真的,心力交瘁,我是在職媽媽,每晚都爭取時間,做功課,講故事,自問無咩抽獎運,唯有努力同大仔備戰

機會永遠留給有準備的人
自強不息 厚德載物

是的,我也发现,如果要在小一直私入学比赛中胜利,好像真的要小孩子在K3开学前,可以拥有达到小一程度的中英数。当然,其他技巧例如礼貌,应对,画画都是重要的。

回覆:很想跟今年的升小媽媽們分享

多謝分享!機會永遠留俾有準備的人,但好多時作為新手好難知道究竟要準備到乜嘢程度。知道這是一場很難打的仗,究竟學術/體藝/奬項要去到乜嘢程度?

準備到甚麼程度才ok, 實在是很難拿揑。

我正正是你的翻版,我實在是太傻同太天真,從來也不知道原來所講的機會,係要小朋友喺未開始小一依個遊戲前就要有小一的程度,除了無奈,唯有奮力追趕,其實眼淚到今天已經流乾,心情由開始時的天堂跌落宜家的地獄,今次的失敗是一個教訓,永記在心!

sophiali_mama  加油, 希望在明天  發表於 16-12-21 17:34
hppa  Good luck  發表於 16-12-16 19:54
hppa  Add oil  發表於 16-12-16 19:54

越男越愛 發表於 16-12-16 18:33
我正正是你的翻版,我實在是太傻同太天真,從來也不知道原來所講的機會,係要小朋友喺未開始小一依個遊戲 ...

oh no, 咁可怕?

你這篇文章令我想起當年考幼稚園的慘痛經歷後,用咗3年作準備。

但平時多閲讀也應該類積可認不少字,一定還需要做練習簿嗎?

964000 發表於 16-12-16 18:55
但平時多閲讀也應該類積可認不少字,一定還需要做練習簿嗎?

你如果玩過叩門呢個遊戲,就會明白適量的練習是需要的。

多謝樓主用心的分享!
其實你囡囡多不多閱讀或伴讀呢?照計平時讀繪本也學識一d字,真的咁縣殊?名幼應該教了不少中、英生字,都應付不來?

越男越愛 發表於 16-12-16 18:33
我正正是你的翻版,我實在是太傻同太天真,從來也不知道原來所講的機會,係要小朋友喺未開始小一依個遊戲 ...
即係考p1時(K2 咋喎)要有p1程度???

L+H 發表於 16-12-16 19:18
即係考p1時(K2 咋喎)要有p1程度???

大家可能覺得好誇張,但事實如此

回覆:很想跟今年的升小媽媽們分享

我又覺得每人的經歷不同,不是全部皆是這個如果冇做咁就會咁失敗的程式吧!不要危言聳聽了!以免新手媽媽嚇怕了狂谷孩子,苦了孩子!
我也見到有人十八般舞藝,又中文認字班,又2種樂器,又話劇等等,又名幼,結果1個offer也沒有,2nd in都冇,我估計是小朋友過份緊張又有壓力,表現失準吧!考小一的確要考學術,即認字,不過好簡單,我冇聽阿女說要讀大段中英文!小朋友有健康精神生活,人開朗,便有自信,放完學仲趕住走幾場學東學西,比大人都唔掂!最重要是大人有冇心機伴讀,我自己冇上認字班,但多伴讀,阿女已經可認讀書本了,Oxford reading tree 可以自己讀到level 8. 多帶去體驗仲實際!有些學校也考生活知識的!舉例:德雅有條問「小朋友,在那兒有搶包山活動?」 全組只有我女舉手答:「在長洲」,老師又問:那麼你去過長洲嗎?,阿女答: 「有啊!」
考小一我看是父母自己對小朋友的準備功夫,不是你安排什麼補習班要求小朋友填鴨吧!上年有個朋友女Cambridge K3考到mover, 但都是for扣門, 考直私好似唔見佢有乜offer!
總知量力以為,不要苦了孩子!

gwenmother  Don't push children too hard. Otherwise there must be bad effects on them.  發表於 16-12-16 20:15

其實考小一有準備也好,冇準備也好,都唔應該同結果掛勾嘅。學術也好,音樂體㙯,生活常識亦都係準備嘅一種,不過唔一定係為考小一而準備。小兒當年課外活動不少,但未至於一日趕幾堂,成個禮拜流流長,我諗唔到有咩咁趕要一日走幾場,與其佢放學後喺屋企對住工人玩手指,何解不能去學習其他校外知識?這對他將來成長都有裨益,況且在課外活動中亦認識不少新朋友,我試過同佢講要cut佢一兩樣活動,佢即刻抗議話一樣都唔俾cut,人類係進化嘅動物,我地細個覺得好難好辛苦嘅嘢佢地並唔覺得難同辛苦,千其唔好用大人角度去睇小朋友嘅思想,最好都係同小朋友傾下計,睇下佢地有冇興趣發展同玩下校園以外嘅活動先下定論都唔遲。

L+H 發表於 16-12-16 19:16
多謝樓主用心的分享!
其實你囡囡多不多閱讀或伴讀呢?照計平時讀繪本也學識一d字,真的咁縣殊? ...

我都想知,照計名幼認字都多架...為何字都讀唔出文章嘅?搞到我都好擔心添
係咪應該要由K1開始做練習呢?攞奬,其實有什麼校外奬可攞呢?我知有好多豬肉奬的比賽,但聽聞好多直私小都唔收profolio,攞左又有冇用呢?

gwenmother  Agreed 好多直私小都唔收profolio  發表於 16-12-16 20:19

我覺得考直資私校學術要求不是太高,平時最緊要多陪伴閱讀,帶下佢哋去多啲見下世面,懷著信心喺人哋面前表現自己
‹ 上一主題|下一主題