用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玩過小一遊戲請俾意見
樓主: pollywcw
go

玩過小一遊戲請俾意見 [複製鏈接]

monodad 發表於 16-12-16 14:43
20分有人入到有人入唔到,除非妳見到有人15分都入到,否則妳手持20分未必必係必入,當然最後都可以去叩門 ...

謝謝你回覆,我都明20分未必必入,始終年年唔同,所以先苦腦要唔要重讀k1入龍幼。

monodad 發表於 16-12-16 14:14
肯定龍幼,我小朋友讀龍幼,直私有8個offer加兩個waiting,唔好當龍幼係流嘅至得㗎?但同意樓上所講,背後 ...
你小朋友真係好叻!請問你有為小朋友補充學術或興趣班嗎?我上年揀左半龍幼,由於不是直升, 所以依然要出去考直私,一日學校未收我們,一日也有壓力。

tmko 發表於 16-12-16 14:50
謝謝你回覆,我都明20分未必必入,始終年年唔同,所以先苦腦要唔要重讀k1入龍幼。
...

視乎妳而家讀緊邊間K1,收到邊間龍幼offer,11網嘅津校又係邊間,仲有自己就住嘅地方同學校嘅距離再可以作考慮。

monodad 發表於 16-12-16 14:14
肯定龍幼,我小朋友讀龍幼,直私有8個offer加兩個waiting,唔好當龍幼係流嘅至得㗎?但同意樓上所講,背後 ...
你小朋友好叻呀, 可以分享下你如何裝備小朋友嗎?

monodad 發表於 16-12-16 14:58

視乎妳而家讀緊邊間K1,收到邊間龍幼offer,11網嘅津校又 ...

del.

hppa    發表於 16-12-16 15:51

如果時光倒流俾我揀多次,
我一定揀龍校.....
大人小朋友都會開心D

可惜無得揀過, 宜家後悔足3年

szwani2412  印象中你女女好似讀協恩..最後無升上嗎.  發表於 16-12-16 16:05

szwani2412 好記性啊!!!

問題唔係有冇升到,

宜係考小一真係唔容易

簡單講句, 除非唔打算考學校,

如果唔係, 點都要谷....

咁有backup o既, 可以輕鬆d....

回覆 BBQporkpork 的帖子

BBQ Porkpork, 其實協恩都唔易入呀, 加上你係谷度樂意分享, 故有深刻印象。 好想知讀半龍幼出去考小學, 最終係咪都要家長付出+小朋友本身天資不錯?身邊同學最終有無人考入不錯的小學呢?

AGREE, 點都要去自己教,不能單靠學校, 只係有個BACK UP 大小都無咁大壓力。身邊的確有朋友話讀名幼, 都會0 OFFER, 始終咁多人考, 就算正常做哂所有野, 都未必一定有 OFFER. 所以都要另加少少運氣成份. 我身邊都有家長朋友, 第二個仔/女 到 K 時考半龍/龍校, 反而無讀兄/姐當初的名幼, 因唔想行返同一條路.

引用:+本帖最後由+szwani2412+於+16-12-16+16:23

原帖由 szwani2412 於 16-12-16 發表

超同意,就算入到幾出名的學校,單靠學校,真係好難係競爭激烈既情況下突圍而出,小朋友既天資,父母同小朋友既努力同付出才關鍵。

就算主張愉快學習既小學,面試時都係要你寫中英文名,認中英文字,加減數(已經係最basic)。就算識哂,都未必有offer^^"

除非你打算唔玩呢個遊戲只大抽獎,又或者你本身諗住升讀國際學校同出國,如果唔係,無論你係讀私幼定龍幼,機會總係留比有準備既人,仲要就算有準備,都未必一定有offer。大家加油~

szwani2412 發表於 16-12-16 16:21

BBQ Porkpork, 其實協恩都唔易入呀, 加上你係谷度樂意分享, 故有深刻印象。 好想 ...
其實我地唔算半龍幼, 所以大家都要努力去裝備小朋友.....
同學仔都考到唔錯o既小學

但係大家揀學校時, 可以睇睇小朋友性格....

因為學術可以谷, 但性格應該唔會點變,

家長可以估計下, 小朋友適唔適合玩考小一遊戲,

又或者適合考邊類型學校, 加油

http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3396310

很真實的分享

monodad 發表於 16-12-16 18:16
http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3396310

很真實的分享
Thanks, 個遊戲真係好難玩

回覆樓主:

一定揀龍校。龍校同名幼都可外補,都可出去考小學,機會均等,而龍校有個大部份學生升小機會保障。名幼生都會考GH ,SH,St.clare 同埋 真光這些有幼稚園的小學。我當龍幼生只有50%升返小學(當然有些多過此%),大家估下外生考入機會率有幾多。我估8%機會以下。

tmko 發表於 16-12-16 14:50
...

睇下條龍係咪你心儀啦~你講果間20分都有機既...當然25分穩陣~但入到小學都唔係輕鬆...都要好好裝備下!

mandy_ng207 發表於 16-12-16 14:09
經過K1的經驗後,我會更意志堅定地去外補和興趣班,我不想考小一時再一次失望。如果小朋友唔受谷,咁我都唔 ...

有興趣知道,考k1時大多數B也只是2歳多少少,只返左2、3個月N班,其實可以有乜野可以「外補」去準備考k1?

babieblue 發表於 16-12-17 00:30
有興趣知道,考k1時大多數B也只是2歳多少少,只返左2、3個月N班,其實可以有乜野可以「外補」去準備考k1? ...

我沒有外補,只有自己做多D。每晚講故事,每日一放工就同佢玩,砌圖,積木,煮飯仔,唱歌跳舞.....直到佢瞓,我已經兩年未試過十一點前開電視了。

hkpapa852 發表於 16-12-16 13:20
讀幼稚園到底為了甚麼? 如果你話係為了考小學, 其實我覺得幾可悲.

每年係小學版見到有家長話小朋友考唔到X ...

講得好好!其實揀幼稚園最緊要係適合自己小朋友個性,龍幼有時都參差不齊,有d更行政混亂,有時可能局限左某d小朋友既發展也未定,如心儀果間龍小,K3升小再考都有機會。讀幼稚園係啟發小朋友學習動機,唔單單為左安全升小
‹ 上一主題|下一主題