用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生喜歡去那裏?(同家人)
go

初中生喜歡去那裏?(同家人)

你們初中仔女肯吾肯跟家人出街?多數一起去什麼地方?他們喜歡到那裏?我個S1,睇心情睇地方才肯一起出街,話去的地方無聊,要她建議又話吾知,要留在家。放假很想跟她出外,多時間面對面溝通,她留家就只在房内玩電話,做自己的事。怕這樣很易變宅女。

回覆樓主:

中一女,只逛書局同精品文具店

引用:中一女,只逛書局同精品文具店

原帖由 YolandaTam 於 16-12-16 發表
中一女,只逛書局同精品文具店
尼個都係常去的,去完吃下東西係甘。

我個個都好鍾意同我地出街, 最鍾意睇佢既公仔.. tsum , Jackie , line . 動漫, 文具..多到數唔曬..我本人最怕行街. 但如去燒野食, 釣下魚Disney , ocean park . 佢超like.... 佢最唔 like 就係留在家, 因為無野玩,無wifi . only study ....

粉紅虎    發表於 16-12-16 15:08

natnatbaby 發表於 16-12-16 01:08
你們初中仔女肯吾肯跟家人出街?多數一起去什麼地方?他們喜歡到那裏?我個S1,睇心情睇地方才肯一起出街, ...

我個女S1鍾意踏單車、行街,尤其深水埗,因為有條街好多文具、精品、玩具批發,我哋兩母女就行玩具街,爸爸就行黃金高登,行完大家一齊係深水埗食埋嘢

回覆:初中生喜歡去那裏?(同家人)

潮聖,朋友同女兒有共同話題 如韓流,有big xxx來港開演歌會,一定去看

都會去行街,例如旺角,深水埗,因為老公囡囡鍾意睇玩具,

你們初中仔女肯吾肯跟家人出街?多數一起去什麼地方?他們喜歡到那裏?我個S1,睇心情睇地方才肯一起出街, ...

假日比爸爸捉去行山 或 跑步
下午返樂器 之後可以有自己時間
做咩到得 測考就停

引用:Quote:natnatbaby+發表於+16-12-16+01:08+

原帖由 TwinWong 於 16-12-17 發表
假日比爸爸捉去行山 或 跑步
下午返樂器 之後可以有自己時間
做咩到得 測考就停
捉到去都好,我女去一次行山,話揾笨,吾再去啦……

natnatbaby 發表於 16-12-17 16:12
捉到去都好,我女去一次行山,話揾笨,吾再去啦……

我地都有足個女去行山, 一路行一路話好累好累, 笑死

JackJoe 發表於 16-12-16 11:49
我個女S1鍾意踏單車、行街,尤其深水埗,因為有條街好多文具、精品、玩具批發,我哋兩母女就行玩具街,爸 ...

請問你說的文具街是那條?
謝謝!

回覆 natnatbaby 的帖子

仔中一, 女中三, 通常一家人一起會去的地方是:教會、圖書館、博物館、食巿、郊外等。但若論他們自己喜歡的,女會鍾意逛街購物、食甜品,仔喜歡圖書館、博物館,但仔有得揀則最想在家看書、看電影。

anthony8899 發表於 16-12-29 13:48
請問你說的文具街是那條?
謝謝!

好似福榮街,每次都係老公帶路。如果有JM知道,請指正。

JackJoe 發表於 16-12-16 11:49
我個女S1鍾意踏單車、行街,尤其深水埗,因為有條街好多文具、精品、玩具批發,我哋兩母女就行玩具街,爸 ...

請問文具是在那一條街?

行街,食野,行山,露營,BBQ,打 ball所有都会去,有時系佢約我地。只是,有時功課,温習未搞掂先自己留在家。