用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 虛心求教
go

虛心求教

阿仔2歲幾,學習能力高,語言特別強,可自己讀小學程度的英文passage,對發音要求非常高
平時冇乜刻意教,自己拎住幾本英文書讀讀讀可以消磨一個晚上
佢近排因為讀得非常純熟(基本上佢可以背誦大部分讀過嘅文章),而家鍾意挑戰自己調轉D句子背誦(e.g. I am a boy 變成boy a am I 咁背誦),佢自己覺得好得意。
其實我冇刻意阻止佢做呢D無聊嘢,我主要想請教大家,佢對語言咁大興趣,可以同佢做D咩同玩D咩學D咩比較好呢?可以令佢發展興趣及所長
(屋企有大量同語言冇關的玩具,我亦都成日會同佢玩,等佢唔好過分沉迷)
家中堅持用廣東話做母語,有諗過比佢學下其他外語,奈何我都只係識廣東話英文普通話,怕外語教佢唔嚟,又或者大D先
大家有咩好提議?

nanakochan 發表於 16-12-16 00:11
阿仔2歲幾,學習能力高,語言特別強,可自己讀小學程度的英文passage,對發音要求非常高
平時冇乜刻意教, ...

才兩歳多,有此能力值得高興;但又不用高興得太早,喜歡閲讀就多閲讀,學多種外語?沒有語境下的學習,等如白費時間。

好多孩子的天份因過度催谷而消失,小心。

係呀,我都覺得冇語境冇練習機會意義不大。

相信你哋嘅兒女都有D嘢特別偏好甚至沉迷,你哋點處理?投其所好?用不同方法引導佢學或者試新事物?

其實我都樂見佢喜歡閲讀,但亦希望佢興趣可以多元化少少。因為而家就算帶佢落公園玩,佢真係可以坐喺隻搖搖馬上同我討論英文文法半小時真係暈喇

nanakochan 發表於 16-12-16 10:46
係呀,我都覺得冇語境冇練習機會意義不大。

相信你哋嘅兒女都有D嘢特別偏好甚至沉迷,你哋點處理?投其所 ...

我仔無特別,閱讀、數學、積木、踢球都喜歡,我會任他;而不喜歡鞦韆是他最大的特點。

唯一不讓的是,沒有電玩、沒有手機,so far 還可以,今年已經12歳。

nanakochan 發表於 16-12-16 00:11
平時冇乜刻意教, ...

有冇學埋中文?

回覆樓主:

有學緊,興趣比英文少,但都ok

又想請教一下,如何有系統咁教小朋友中文

屋企有唔少中文繪本,會同佢講故事,佢會問D中文字點讀,但睇繪本時唔會刻意教。認字就用緊青田嘅我自己會讀系列。我唔想用flash card 因為好悶。請問幼兒時期你哋點教小朋友中文?

佢有時見到中文字會即時傳譯為英文添,例如見到'藍'字會讀blue, 死未

nanakochan 發表於 16-12-16 13:45
有學緊,興趣比英文少,但都ok

又想請教一下,如何有系統咁教小朋友中文

其實我小朋友也是,對英文有興趣過中文,已經常同佢讀中文書,但佢一看中文就自動翻譯做英文,例如「我們住在山上」佢即説「we live on the mountain」,不過可能中文圖像易認D,認字方面佢暫時認得中文字多過英文字,但擔心佢一旦自己識看英文,就更加不想再看中文了。

我都好想比小朋友打好中文根基,因為我覺得中文係難學過英文的,坊間有好多英語教材,又phonics又sight words諸如此類,反而中文較有系統嘅教材我就唔多見,亦唔知點入手。

其實2歲幾人仔,我都好想engage 佢試多D嘢。但佢真係好鍾意語文,有時怕唔栽培又會嘥咗佢。希望過多一排佢又有第二D興趣啦。

回覆 nanakochan 的帖子

由佢睇書就得, flash card 都不用買,陪佢看多些中文書會有改善。 要主意反而是佢對雙眼睛, 要好好保護, 多些outdoor 玩。