用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 將軍澳區 中二, 中三補習, 200/鐘
樓主: BSCYL
go

將軍澳區 中二, 中三補習, 200/鐘

CrabPincers 發表於 17-1-2 10:13
我女不是讀港大醫,佢幫中四補,問我收幾錢好,我叫佢收二百,佢話貴,後尾減左幾十,好在不駛搭車,在屋 ...

其實除讀醫, 牙醫外, 其他科目的應該可以抽到私人時間補習。
阿仔某醫科同學, 每星期幾乎補5日

醒目開學勳章

BSCYL 發表於 17-1-2 17:44

其實除讀醫, 牙醫外, 其他科目的應該可以抽到私人時間補習。 ...

我女讀果科雖然無醫甘忙,但我估都不輕鬆,佢有中學同大學的獎學金再加上我暫時還可以afford得到佢既零用同學費,我寧願佢專心讀書

我女會prepare教材同埋ex比學生做,不是到時到候人出現,我覺得都幾晒時間

醒目開學勳章

BSCYL 發表於 16-12-28 23:38
不能以50分為DSE合格的準則,  亦要看看老師平日評分的手鬆手緊。50分是全級中位 +/- 多少。
以作文為例,  ...

如果我無記錯(我女只講,我無看過份卷),我女作文60幾分,已經有5**

醒目開學勳章

BSCYL 發表於 17-1-2 17:29
選科前, 學校刻意開過一次家長會, 講述情況策略。 升學就業輔導組提供足夠的參考資料, 有需要的, 可以 ...

我只是聽女提過,佢份ies校內拿滿分,結果dse得9分

回覆 CrabPincers 的帖子

我中文咁差,作文都有 5(冇睇幾多分)
50 分呢個真係唔準,考評局拉 curve,我 Eng Lit 卷 56% 有 4(雖然我知 Elective 係 40 合格),62% 有 5*,中間只係差 27 分!即係話,100 分裡面我攞多 7 分,即刻升 2 grade!

醒目開學勳章

CrabPincers 發表於 17-1-2 18:12

我女讀果科雖然無醫甘忙,但我估都不輕鬆,佢有中學同大 ...
估唔到你女英文叻連中文都咁勁,真犀利

你女嗰科都應該好忙,仲有咁多時間幫人補習?

醒目開學勳章

bobbob 發表於 17-1-3 13:30

你女嗰科都應該好忙,仲有咁多時間幫人補習? ...

暫時都還ok呀,不知year 2會點,佢還有份part time, 佢好鍾意做,每個月可以揀返工的日子,佢多數一個月返兩晚,雖然小人工,但佢話好開心,每次3個鐘

CrabPincers 發表於 17-1-2 18:49
如果我無記錯(我女只講,我無看過份卷),我女作文60幾分,已經有5**

中作6x 確實可以有5**

bobbob 發表於 17-1-3 13:30

你女嗰科都應該好忙,仲有咁多時間幫人補習? ...

中英文好,可選律師

CrabPincers 發表於 17-1-3 16:15
暫時都還ok呀,不知year 2會點,佢還有份part time, 佢好鍾意做,每個月可以揀返工的日子,佢多數一個月返 ...

開心很重要, 阿仔上莊, 出錢出力出時間, 但都很投入。有機會做自己喜歡享受的事,踏足社會前, 盡情去做, 無悔青春。

BSCYL 發表於 16-12-28 17:04
閱讀卷
多看文章,龍應台,余光中, 胡燕清.... 等
範文古文篇章不算太多, 要全懂。

“圖書館有很多作文篇章可偷師”……請問在圖書館那裏可找到(eg中央圖書館)?

bb560 發表於 17-1-7 17:50
“圖書館有很多作文篇章可偷師”……請問在圖書館那裏可找到(eg中央圖書館)?
...

不用指定中央圖書館, 將軍澳圖書館都有。

YmOra    發表於 17-9-16 13:53

BSCYL 發表於 17-1-7 17:56
不用指定中央圖書館, 將軍澳圖書館都有。

我囡多去中央圖書館,…近學校。
請問在邊層/部分,可找到?

bb560 發表於 17-1-7 18:00
我囡多去中央圖書館,…近學校。
請問在邊層/部分,可找到?

中央我很少去, 不熟, 在詢問處問, 或上中央官網 查中學中文作文

BSCYL 發表於 17-1-8 23:03
中央我很少去, 不熟, 在詢問處問, 或上中央官網 查中學中文作文

thsnk you    thank you

BSCYL 發表於 16-12-15 23:17
老師為大學一年級生, 港大醫科要求學生家住寶琳, 坑口, 將軍澳地鐵站附近.
主要補數, 理科 (較強)
語文 (可 ...

請問有無人知補英文補底老師好?
升中二(可港島/將軍澳線)
http://photobucket.com/albums/c293/masakichong/[/img]

kawaiimasaki 發表於 17-8-27 20:36
請問有無人知補英文補底老師好?
升中二(可港島/將軍澳線)

阿仔及莊友, 無時間再加補習學生或無興趣。
有一位迦密主恩的畢業生, 剛升大一, 成績不錯, 尤其英文。 有興趣的話, 我再問那位大學生是否有興趣

BSCYL 發表於 17-8-28 13:31
阿仔及莊友, 無時間再加補習學生或無興趣。
有一位迦密主恩的畢業生, 剛升大一, 成績不錯, 尤其英文。 ...

唔好意思
我知你介紹實係好野,thx

請問有無補習經驗,會點幫佢補底法?詳情可pm(唔想話補到時又唔補)

佢已經試升(我好擔心)
我希望導師係可以有課程地,有計劃地教
因我請過大學生只拎書講下,做少少練習,成效唔大

當然我知成績靠自己,自己主動好重要,但現今學生唔自律,個底差更加無心機

做家長只希望盡量幫

http://photobucket.com/albums/c293/masakichong/[/img]

回覆 kawaiimasaki 的帖子

可以試下尼間...>英博教學中心佢有得免費俾家長同學生去試上一堂, 睇下適唔適合再報.

pretty05 發表於 17-9-1 17:47
回覆 kawaiimasaki 的帖子

可以試下尼間...>英博教學中心佢有得免費俾家長同學生去試上一堂, 睇下適唔適合 ...

好, 謝謝