用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <請教> 初小中文書推介
樓主: retriever
go

<請教> 初小中文書推介

bobbob 發表於 16-12-15 18:48
好老實講小4生應該對ORT無咩興趣(我仔K2之後已經唔肯再睇,嫌悶),如果鍾意圖多字少,除咗wimpy kids, 都 ...

我細路都追哂 xx storey treehouse.  佢話好好睇。

字大d少d,  也可試下 nate the great

其實我唔介意 仔睇漫畫的, 佢好多中文成語都係睇漫畫學返來.
甚麼孫子兵法, 三國志之類的書, 佢都係睇漫畫版.

所以 , 我一直想揾漫畫嘅英文書,可惜 , 有啲字體欠佳 , 我自己覺得 睇到眼花.
我都覺得係要由興趣開始, 看來, 這個星期要帶仔去書局, 不過,佢成日買中文書:

retriever 發表於 16-12-15 21:11
我之前有讀東周列國志佢聽,係好吸引。

要時間。。。
我伴讀中文書兩年多才開始self read,幾百頁字細細粒的我小朋友會看得好辛苦,金庸我暫時諗住呈分試後先introduce,之前應會比大家推介的修煉和詩魂佢睇先。
啟思出的童心悅讀叢書也ok,不是太長,可試試

回覆樓主:

中文書我仔會好有興趣睇嘅只有xx樹屋系列,啱啱出咗新一本,我見佢都好有心機睇,但個零鐘都可以睇完。其餘嘅大部分都係漫畫,有歷史漫畫、科學實驗王…但只揀好笑嗰啲睇,內容唔多認真睇。小說類只有鬥嘴一班系列,或會睇吓關於貓嘅書。

retriever 發表於 16-12-15 21:11
我之前有讀東周列國志佢聽,係好吸引。

要時間。。。

請問東周列國邊個版本好

S-Kwok 發表於 16-12-15 23:01
中文書我仔會好有興趣睇嘅只有xx樹屋系列,啱啱出咗新一本,我見佢都好有心機睇,但個零鐘都可以睇完。其餘 ...
大家講既中文書,我真係幾陌生。。。
可否分享下,上小學呢個年紀,點樣有效伴讀?

S-Kwok 發表於 16-12-15 23:03
請問東周列國邊個版本好
我只係讀,所以暫時無所謂。
用緊既版本,係之前自己追看既,簡體原版。

有試過在圖書館搵簡化版,但支節去太多,無左其中緻趣。。。

retriever 發表於 16-12-15 23:04
大家講既中文書,我真係幾陌生。。。
可否分享下,上小學呢個年紀,點樣有效伴讀?
...

盡量每晚讀佢有興趣嘅題材,或較短嘅文章,每晚約15-20分鐘

retriever 發表於 16-12-15 23:12
我只係讀,所以暫時無所謂。
用緊既版本,係之前自己追看既,簡體原版。
東周列國志咁鬼悶阿仔都忍得, 佢都好有前途。

之前介紹果本, 真係叫CSI, 另一套係《鬥咀一班》。佢咁細個, 係要伴讀下, 伴讀時, 揀D真係佢可以睇既版本, 然後一邊讀(係讀唔係講), 一邊用手指住, 佢就慢慢會認得隻字, 聽得多幾次, 佢有興趣自己攞嚟睇, 睇下估下, 就認到多D字, 識多咗字就會自己睇了。

bobbob  我仔都有睇《鬥咀一班》,難得1套書肯主動睇  發表於 16-12-16 09:17

little_yolky 發表於 16-12-16 08:34

之前介紹果本, 真係叫CSI, 另一套係《鬥咀一班》。佢咁細個, ...
有時有意冇意讀錯,睇下會不會correct返我
到到長d的書,讀到一半就話好眼訓明晚繼續

little_yolky 發表於 16-12-16 08:34

之前介紹果本, 真係叫CSI, 另一套係《鬥咀一班》。佢咁細個, ...

仲以為有個有趣版本嘅東周列國添
CSI我仔都有睇,但未至於會返睇

little_yolky  連阿妹都返睇返睇再返睇。  發表於 16-12-16 12:46

"東周列國志咁鬼悶阿仔都忍得, 佢都好有前途。"

東周, 一D 都唔悶架...

好多神神怪怪, 其實唔少成語故事都出自呢段時期...

譬如: 管仲, 齊小白(桓公), 鮑叔牙既故事, 齊桓公之死跟易牙割股既故事, 晉文公重耳被放逐回歸既故事, 仲有子嬰....

你試下揀D 小故事跟細路分享下...

little_yolky  我屋企都有本細路版,好悶  發表於 16-12-16 12:47

仔依家小一, 伴讀緊鬥嘴一班. 我頭兩本係全伴讀. 第三本叫佢選個3個角色, 到關於佢選嗰幾個角色既說話語就叫佢自己讀下, 現在開始認多左D字. 但應該離自讀階段差好遠......
我成日都要同自己講要俾耐性同恆心, 希望成功

tsangnamnam  對對對,鬥嘴一班也很好看。  發表於 16-12-17 06:38
retriever  謝! 似乎鬥咀幾多人推薦!  發表於 16-12-16 10:26

回覆 retriever 的帖子

我諗小朋友鐘意鬥嘴多過CSI, 我見係淺D。前幾日去大眾, 爸爸規定每人只可揀一本書, 阿妹揀咗一本CSI一本鬥嘴想買, 我叫佢問爸爸, 爸爸就話我已經講咗個規定, 你自己話呢.........咁, 阿妹諗咗好耐好耐, 終於唔捨得地捨CSI取鬥嘴, 一邊俾錢一邊話我哋孤寒買一本咁少, 又話一陣就睇完, 又話東又話西.......所以, 我諗小朋友會鐘意鬥嘴多少少。

retriever 發表於 16-12-15 13:30
習慣睇英文書, 中文之前最多只係方方圓圓...

勁活潑, HYPED...

如果伴讀,可以試下 頂嘴小孩與嘮叨大人,又可以順便説下教。又或者 黃鼠狼毛毛的二十四個節氣,可以認識一下新知識。

lhingw 發表於 16-12-16 14:10
如果伴讀,可以試下 頂嘴小孩與嘮叨大人,又可以順便説下教。又或者 黃鼠狼毛毛的二十四個節氣,可以認識 ...
係喎, 對歷史有興趣既小朋友對風俗/節氣既書都可能有興趣。有一套係講中國民間故事既書, 非常好睇, 又淺。

MrBeast  「節日故事」系列不錯  發表於 16-12-16 18:04

little_yolky 發表於 16-12-16 12:51
回覆 retriever 的帖子

我諗小朋友鐘意鬥嘴多過CSI, 我見係淺D。前幾日去大眾, 爸爸規定每人只可揀一本書, ...

咁同妹妹講應該買CSI, 襟睇啲

little_yolky 發表於 16-12-16 16:28
係喎, 對歷史有興趣既小朋友對風俗/節氣既書都可能有興趣。有一套係講中國民間故事既書, 非常好睇, 又淺。 ...

小朋友暫時對所有書都有興趣,不過對某些題材會更喜愛。

請問你講果本有關中國民間故事的書叫什麼名字?

retriever 發表於 16-12-15 17:54
佢MAGIC TREE 睇左好多.... 英文都唔肯返睇

我女每本MTH 可以每天一本。同一本重覆六七八次先收手。
你中文可看給七至八歳的絵本。
也可試豆丁奇㓜科學。