用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <請教> 初小中文書推介
go

<請教> 初小中文書推介 [複製鏈接]

習慣睇英文書, 中文之前最多只係方方圓圓...

勁活潑, HYPED...

所以台版日本繪本果D 言情小品佢唔肯睇...

老鼠記者英文版大部份有睇, 所以中文版佢又唔岩...

想搵D 岩程度, 引起佢自動波睇既中文書.

英文佢最近鍾意地理, 太空, 同歷史...
   23    0    0    0

木棉樹出版的“問號小百科”系列好看,愛科學大概喜歡。

愛看攪笑的話,橋樑書“屁屁超人”系列,“小火龍”系列,“青蛙探長與小狗探員”系列都不錯。

英文版歷史, 是外國歷史?
圖書館有中國歷史的漫畫.

我仔睇中文書是由漫畫睇起的, 當時放喜羊羊 , 於是 去圖書館睇晒全系列. 之後多拉A夢, 白貓黑貓. 閱讀123等等, 最近睇偵探小說.
但,如果唔想小朋友睇漫畫的, 咁我就不知了.

我最近煩惱緊 ,要仔睇英文書
最近晚晚陪佢睇兩本ORT stage7 , 仲話唔鍾意睇 勉強應酬我而已.

200904  共同處境,努力中  發表於 16-12-15 16:38

回覆 tsangnamnam 的帖子

這個系列不錯, 仔看得津津有味

babywoman 發表於 16-12-15 15:11
英文版歷史, 是外國歷史?
圖書館有中國歷史的漫畫.

不同國家時代既歷史, 如西方文明羅馬, 近代史一, 二戰咁.... 地理係地震, 板塊飄移果D...

個人唔想細路睇漫畫.

你仔幾大?

如果上小學, 可能已經覺得ORT 講既野悶, 試下 WIMPY KIDS, CAPTAIN UNDERPANTS, G. STILTON.

攪笑D, 或者 MAGIC TREEHOUSE D 冒險故事.

回覆 retriever 的帖子

小四.之前主攻中文, 所以 冇乜點睇英文書.
係, 佢覺得 淺. 但多少少字的, 佢又唔想睇.佢寧愿睇中文
咁我個人意愿係 ,慢慢build up ,所以想選些少字的英文書先.
估計重點係 ,故事不吸引佢嘅眼球.

謝謝建議, 我一陣去圖書館 , 如果有你所講的, 會先借回來看看.如果沒有, 就去書局睇下.

MrBeast  試下 nate the great  發表於 16-12-16 08:15
little_yolky  但係.....佢介紹果D我覺得唔係成日睇英文書既細路會覺得有D深。  發表於 16-12-15 16:07
retriever  ORT 唔係多少字問題, 小四可能覺得乏味. WIMPY KIDS 果D 係整古人既攪笑, 男仔可能OK...   發表於 16-12-15 15:30

我喜歡大大本嘅繪本,赫廣才嘅書真係好好。

retriever 發表於 16-12-15 13:30
習慣睇英文書, 中文之前最多只係方方圓圓...

勁活潑, HYPED...
我諗, 佢無睇開中文書, 初頭你唔好旨意佢自動波睇, 都要做下陪讀書僮先好D。

鐘唔鐘意偵探小說?

little_yolky 發表於 16-12-15 17:35
我諗, 佢無睇開中文書, 初頭你唔好旨意佢自動波睇, 都要做下陪讀書僮先好D。

鐘唔鐘意偵探小說?
G. STILTON 算唔算?
太用腦既.. 佢唔多願...

而家正係BOTTLENECK...

中文書, 高不成, 低嫌BB...

有咩好介紹?

retriever 發表於 16-12-15 17:44
我細女成個仔咁, 佢唔鐘意愛情小說, 近日鐘意睇兩套偵探書, 一套叫乜乜CSI, 大眾商務有得賣, 另一套細本D, 我今晚返去睇睇。大女就迷上咗隻福爾摩斯狗。

retriever  真係 &quot;叫乜乜&quot;?!  發表於 16-12-15 17:53

IloveJJ 發表於 16-12-15 16:26
喜歡地理、太空,《神奇樹屋》中文版得唔得呢?

佢MAGIC TREE 睇左好多.... 英文都唔肯返睇

回覆樓主:

剛叫我仔介紹,佢話推荐--  南山七小福。
唔係漫畫

retriever  謝謝哥哥  發表於 16-12-15 18:16

醒目開學勳章

babywoman 發表於 16-12-15 15:26
回覆 retriever 的帖子

小四.之前主攻中文, 所以 冇乜點睇英文書.
好老實講小4生應該對ORT無咩興趣(我仔K2之後已經唔肯再睇,嫌悶),如果鍾意圖多字少,除咗wimpy kids, 都可以試吓tom gates, xx story tree house(我仔無睇過,不過響EK風評唔差), 再唔係睇吓再多啲圖類似英文comic strips嘅big nate都可以。

回覆 bobbob 的帖子

xx story tree house---我買咗成套五本 , 用字簡單. 以為容易啲, 伴讀過幾晚,  但暫時提不起佢興趣

謝謝, 我留意下你介紹的.

retriever 發表於 16-12-15 17:44
傳統民間故事都適合,eg 西遊記、封神榜。中文閱讀問題在之前要build up一定詞彙量,試試丁小多糸列看看如何

IloveJJ 發表於 16-12-15 20:55
我仔當年英文就有同樣問題,識睇既,就內容太低B;啱內容既,啲內容又太長。
我結果係唔理字既多少同深淺 ...

英文跟中文有 d根本唔同。

佢開始多睇英文書跟你講既經歷一樣。但係英文係拼音字,佢暫時唔知意思都識個音,佢開始會有睇得明既感覺,引佢落去,結果慢慢係上文下理令佢識睇哂,識字量亦增加。

中文唔易個個字識讀。個個字識既,又嫌人太bb.

係一個挑戰。

MrBeast 發表於 16-12-15 20:37
傳統民間故事都適合,eg 西遊記、封神榜。中文閱讀問題在之前要build up一定詞彙量,試試丁小多糸列看看如 ...

我之前有讀東周列國志佢聽,係好吸引。

要時間。。。

而家仲揾唔揾到金庸既小書版,無漫畫果d舊版。。。
‹ 上一主題|下一主題