用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 到自己啦!!! 真要請教 憫父, 王家爸爸, HKpapa及各位高 ...
樓主: wongkaka
go

到自己啦!!! 真要請教 憫父, 王家爸爸, HKpapa及各位高人 [複製鏈接]

我女喜歡英文, 聽好多街坊讚 丘左榮呢間學校好好, 老師好有心教, 我只是怕程度唔適合個女, 丘左榮B1C, 女入到都唔知追得辛唔辛苦

女B2頭, 是否好博? 若博應係自行抑或大抽獎 ?
今個星期六, 要跟女好好計劃一下

真好煩惱 !!!!!

phleung  可一試,入到努力啦!  發表於 16-12-16 11:02

回覆 wongkaka 的帖子

仲有時間諗多陣

回覆 hkpapa852 的帖子

佢吔最快都要2018 圥搬, 而家新校合舍都未起

題外話: 我諗住放文理响 乙二

wongkaka  立法會好似未拍, 2019都唔知得未?  發表於 16-12-16 14:37

請教文理是B2頭、中定尾學校?

自行是否全 in ?

Nicolesze  文理band2頭細路都幾乖好少見系街hea  發表於 16-12-16 14:51
wongkaka  所有申請人均可接受面試。面試日期:2017 年 3 月 11 日(星期六)上午 8 時至下午 1 時。   發表於 16-12-16 14:41
wongkaka  或者B2A-B
真的未好熟  發表於 16-12-16 14:40
wongkaka  我估B2中  發表於 16-12-16 14:38

我依家都看緊高人介紹的寧波第二
同埋聖文德
其實只是我女不要女校, 否則培道真好好
大家真可跟女看看培道

little_yolky  係理科差D。  發表於 16-12-16 16:17

wongkaka 發表於 16-12-16 01:21

女B2頭, 是否好博? 若博應係自行抑或大抽獎 ?
今個星期六, 要跟女好好計劃一下

真好煩惱 !!!!!

B2頭都唔搏間lc校(自行、大抽獎)?!超級保守喎!

little_yolky  樓主都心儀丘佐榮架  發表於 16-12-16 16:19
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

wongkaka 發表於 16-12-15 13:12
我女超LIKE文理, 唔近屋企

所以昨晚跟她曾咁諗 :
Hi wongkaka
我女一樣喜歡文理, 尤其個新校舍. 但我怕係他區, 少位會好博, 不過佢俾返培道方便, 仍有吸引力. 考慮放~

自行: 培道/九真

甲部:  培道/九真

乙部:
乙一:  培道/九真
乙二: 何官/文理
乙三: 何官/文理
乙四: (未諗, 原來可考慮寧波二, 返學方便, 但又係他區, 會唔會好博?)

alungma
你有得揀九真和培道, 太好了!!!
乙二和乙三, 真的要請教高人

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 佢吔最快都要2018+

原帖由 cubixluk 於 16-12-16 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

佢吔最快都要2018 圥搬, 而家新校合舍都未起
係呀,文理間新校仲未起,2018年搬到係最樂觀的睇法。老實講,舊校附近環境真係麻麻。

YmOra  空氣最差.  發表於 16-12-18 20:57

alungma,
寧波二, 我要揾日去附近走走, 你去過未?
若你女肯女校, 德雅也可考慮一下, 不過交通也要顧及

alungma 發表於 16-12-18 11:51
係呀,文理間新校仲未起,2018年搬到係最樂觀的睇法。老實講,舊校附近環境真係麻麻。

...
學校很细, 那天升中簡介會, 唯欠冇安排參觀和看同學作品

wongkaka 發表於 16-12-18 12:01
學校很细, 那天升中簡介會, 唯欠冇安排參觀和看同學作品
我諗寧二既環境未必好得過文理。雖然我有提過聖文德,不過呢間只屬B2中下游學校,只係同基道同級

wongkaka  Thx Hkpapa  發表於 16-12-18 23:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:wongkaka 的帖子

文理和寧二,都係細校舍。
但文理近工廠大廈,地下多車房,出入車多。
寧二係順天村附近,住宅區。
德雅,我未睇料。

alungma 發表於 16-12-18 19:29
文理和寧二,都係細校舍。
但文理近工廠大廈,地下多車房,出入車多。
寧二係順天村附近,住宅區。

"文理"對面巴士交滙點,多條路線都觸及十分方便呢!"寧二"地點會否隔涉.

wongkaka 發表於 16-12-16 01:21
我女喜歡英文, 聽好多街坊讚 丘左榮呢間學校好好, 老師好有心教, 我只是怕程度唔適合個女, 丘左榮B1C, 女入 ...

B2a生選"丘中"在自行時未必及B1b-B1c生爭,但估計會有少量嘅位流入B2組別抽,B2a生入讀起初會有辛苦,但會是比較溫和,只要肯努力想追亦不是難事呢!"丘中"的確係一所好學校,老師關愛,常常與學生傾計和交流課本問題,學生想問問題,老師無任歡迎,記得在教員室外安放著多張(高吧枱),讓老師同學們在那兒暢談學習問題,這些設施盡顯(學習好態度)呢!若然覺得"丘中"好適合女兒,建議不妨一試,因為B2a生在自行又未必機會細呢!因為"丘中"並非一面睹只睇[成績],"丘中"亦看重[服務]經歷,所以在服務方面有所貢獻,是有利於自行收生呢!當然,可以在小學以外的機構服務會是更加有價值呢!好少會有中學會在申請表提供位置填上服務經歷,可以睇得出"丘中"對服務的重視呢!這點真是值得一讚呢!

參考資料:
申請表第1頁下方::如有推薦人,請填上其姓名、服務機構及與申請人之關係
http://www.htyc.edu.hk/download/LatestNews/218/201612050830256041869c.pdf

希望囡囡可以找到一所合適的好中學.

Thx hkpapa

YmOra,
It is very useful information !!
我囡囡有很多校外社會服務

wongkaka 發表於 16-12-18 23:47
YmOra,
It is very useful information !!
我囡囡有很多校外社會服務

記得叫該機構寫番張"推薦信","丘中"唯一接受這類(服務)的推薦信,我校有B2a學生在上年用這方法成功進入[第二輪面見],其實,好多人疏忽表格上這項目,或意謂錯叫小學有份量級數嘅校長簽名就可以,"丘中"意不在那,而是在於小孩子對社會的關愛有多少呢!既然,你囡囡有社會服務又真的心儀"丘中"的話就更好啦!又邁進一大步肋!

YMora,

Can you give some comment  on "丘中" & "旅港" ? My son is B1b to B1c, he likes sport very much.  For me, I would choose "旅港" but worry about the chance. Any advice can give to me. Many thanks!

YmOra,
昨晚跟女商量了, 因以前陰影的關係, 我女唔要BAND1學校, 佢怕丘中好大壓力

唉.................傷害太深

‹ 上一主題|下一主題