用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1A,B,C計算方法
樓主: Classroom
go

Band1A,B,C計算方法 [複製鏈接]

kkhon 發表於 16-12-15 13:31
回覆 Classroom 的帖子

如果你是油尖旺果间,一定冇一半人係b1

但我見派位B1,不計假B1都有一半學生入B1學校。

困這区B1位多过B1生

kkhon 發表於 16-12-15 14:02

困這区B1位多过B1生

咁盡量留區內派位,B1生一定入到band1學校。咁就最好不轉區派位了。

你是p6?

会轉走的只会是B2,B3生,因這区的B2校真系揀吾落手!

kkhon 發表於 16-12-15 14:19

会轉走的只会是B2,B3生,因這区的B2校真系揀吾落手! ...
咁如果係B1女仔唔鍾意區內學校, 我諗都會走去第二區既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

係呀,好多囡囡都麻麻地區內。

Classroom 發表於 16-12-14 22:32
咁我小朋友那間應該是 b1小學了因為有一半學生是band 1生。

另外想知九龍城及油尖旺band1生自行去黃大仙 ...

黃大仙邊間?張永慶?

mannewliv 發表於 16-12-15 15:11
黃大仙邊間?張永慶?

張永慶唔知會否在自行多收外區學生?油尖旺去黃大仙會否有機會升level?

Classroom 發表於 16-12-15 16:59
張永慶唔知會否在自行多收外區學生?油尖旺去黃大仙會否有機會升level?

談升level只適用於大抽獎。張永慶只屬地區名校,外區一般唔會報呢間,但基本上區內b1a生都應該以佢為目標,都唔多收外區就唔知

王家爸爸 發表於 16-12-15 11:13
一半入B1校,定係一半係B1生? 兩樣嘢好唔同,如果係邊緣人,最好確認清楚,否則有機會派得好差。
...
怎樣才可知實情是一半入B1校,還是一半係B1生?

crystalwsm 發表於 16-12-15 20:34
怎樣才可知實情是一半入B1校,還是一半係B1生?

睇地區,每區情況唔同。有啲區B1位多,例如灣仔、中西區、油尖旺,二線學校都有近五成入B1校,但當中可能只有三成多係B1生。

crystalwsm  明白  發表於 16-12-19 17:18

Classroom 發表於 16-12-14 20:06
咁即係唔理咁多,老師話係band1就在自行時選心儀中學,不用理會是否1ABC啦。
...

純個人睇法,其實自行中學會收到學生嘅教局成績次第,而好多中學都會以E個次第作收生指標,即係B1 top 嘅中學當然會揀次第屬前矛嘅!因為自行得3x~4x幾個位,中學揀選時務求精益求精,所以自行報學校除非中學全in又或者你係名小好top嘅,否則自行時唔理B1頭中尾揀學校,總之心儀就報,分分鐘成為志在參與果班!
所以某D小學都會為學生根據以往嘅軌跡去幫學生估算呈分方法計算後嘅次第同banding,方便自行時選校會更有把握同勝算。

Classroom 發表於 16-12-14 20:06
咁即係唔理咁多,老師話係band1就在自行時選心儀中學,不用理會是否1ABC啦。
...

若然老師好肯定係Band1生,不論屬於[頭,中,尾],對十分心儀十分適合的中學的"十分"有多高,越高越不會理會(勝算率)多少問題,老土句亦對:{報就有機會;唔報就無機會}{"適合最重要"},相反情況亦是,若然B1a生有十分十分心儀和適合的B1c中學,(100%勝算率),(值唔值得),(後唔後悔)...越不會理會,孩子清楚想要嘅!清楚得的內容是對自己最為重要嘅!清楚自己沒有所失嘅!

B1頭中尾是協助"""解"""題的好工具,幫助了解實力籌算勝算率,並非一道"""鎖"""框死在內呢!
‹ 上一主題|下一主題