用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區band 2 仔
go

九龍城區band 2 仔 [複製鏈接]

去咗幾間簡介會, 好似何官叫做最啱我小朋友... 有無人可以比啲意見?? 仲可以試邊間? 理想係中中, 因為阿仔異想怕英文... 我又唔想太過迫佢, 所以依家睇果啲都係有中文班同英文班...
上週六聽咗香島, 佢好似門檻好低要求? 但我感覺佢真係頗為偏左, 尤其校訓講明係要熱愛祖國...

大家又點睇?

憫母  何官同埋陳瑞祺  發表於 16-12-15 02:26
   2    0    0    0

胡兆熾

觀塘果間聖若瑟英文中學呢?? 會唔會有人九龍城區唔讀,讀觀塘?

Nicolesze  呢間好似係中中  發表於 16-12-15 21:44
little_yolky  但你阿仔怕英文喎。  發表於 16-12-15 12:52

我想知九龍城區band1尾band2頭成績,想報英文中學,可以點揀好?(因阿仔比較有興趣英文,自己話想入英文中學)如報銀禧係咪無機會?陳瑞祺喇沙是否唔好的?因好少聽人講呢間!

little_yolky  係,聞說呢兩年大抽獎有B2入到銀禧,不過乙二後排位就要非常慎重了。  發表於 16-12-15 12:54
憫母  我有親戚個仔BAND 2 入銀禧  發表於 16-12-15 02:30

回覆 maggie_c_w_y 的帖子

請問係上年嗎?我好驚博唔到浪費左個機會,所以唔知博唔博好……

maggie_c_w_y 發表於 16-12-15 02:54
回覆 maggie_c_w_y 的帖子

請問係上年嗎?我好驚博唔到浪費左個機會,所以唔知博唔博好……
近數年來,都有部份 BAND 2 男生可以透過統一派位進入銀禧。

九龍城區的中文中學,如果以近年的公開試的平均表現來說,排名大致如下:
1. 何文田官立
2. 胡兆熾
3. 陳瑞琪
4. 鄧鏡波
5. 五旬節 / 基道
6. 九龍塘

maggie_c_w_y 發表於 16-12-15 02:26
我想知九龍城區band1尾band2頭成績,想報英文中學,可以點揀好?(因阿仔比較有興趣英文,自己話想入英文中 ...

年年有band 2生入到銀,band 2生第二志願陳瑞祺,何官都入到

ptm    發表於 16-12-15 19:24

憫父 發表於 16-12-15 08:26
近數年來,都有部份 BAND 2 男生可以透過統一派位進入銀禧。

九龍城區的中文中學,如果以近年的公開試的平 ...

憫父,我想知,如果加埋"彭學高",應該排在第幾.thx.thx.

YmOra 發表於 16-12-15 08:53
憫父,我想知,如果加埋"彭學高",應該排在第幾.thx.thx.

彭學高以 DSE 開始後,
一直都沒有公布過任何文憑試成績和入大學率,
在網上找到學校的文件亦寫得很含糊,
例如:
1. 只有兩年提及升讀大專的百分比,相信包括了本地大學學位課程、海外的課程、本地副學位課程、文憑課程、職訓課程,即使如此,2014 年公佈數字是 94.7%,2015 年公佈數字是 87.4%,2016 年沒有公佈了。或許是數字不理想,所以 2016 年沒有公佈。
2. 只有兩年提及整體及格率,2014 年是稍微上升,2015 年是大幅上升 (12 科較去年提升),2016 年沒有再提整體及格率上升,只說有 8 科有進步。

相信彭學高在文憑試和入讀本地大學的比率不太理想,
2016 年的整體表現可能較對上兩年退步。

相信文憑試表現不及五旬節和基道,
我估和九龍塘相若。

以下是 2016 年的文憑試比較表以下是公開試主修科 LEVEL 2 OR ABOVE 比率的資料

科目

何官

胡兆熾

基道

五旬節

鄧鏡波

九龍塘

彭學高

勞工

中文

98.3%

92.5%

100%

83%

71.1%

78.3%

英文

93.3%

85.8%

>HK

87%

74.4%

56.5%

數學

83.2%

86.0%

>HK

81%

82.2%

72%

通識

97.5%

98.1%

>HK

83%

78.9%

91.6%

2級或以上比率

92.6%

86%

85%

77.9%

入本地大學率

26%

13%

3%

藍色數字代表高於全港平均

----------------------------

以下是彭學高的官方文件內容。
2014 年文憑試,學校有以下報告:
中六級文憑試的整體合格率稍微上升,而學生升讀大專的百分比亦升至 94.7%

2015 年文憑試,學校有以下報告:
中六級文憑試各科的整體合率大幅上升,當中十二科的合格率較去年提升,而學生升讀大專的百份比亦達 87.4%。

2016 年文憑試,學校有以下報告:
香港中學文憑試中有 8 個科目合格率較 2015 年進步,考獲 3322 + 22 的學生百分比亦較去年上升,摘星的人數亦去年多,較多學生考入心儀院校。

憫父 發表於 16-12-15 09:37
彭學高以 DSE 開始後,
一直都沒有公布過任何文憑試成績和入大學率,
在網上找到學校的文件亦寫得很含糊, ...

資料好詳細呀!謝謝憫父,令我對"彭學高"清晰咗好多.

若然,身邊有媽咪問到,我是否可以把"彭學高"定為Band2中學作推介呢!還是要把該校視為Band3之選呀!

thx.thx.謝謝賜教.

回覆 憫父 的帖子

謝謝憫父回覆, 但陳瑞祺唔係英中咩?

YmOra 發表於 16-12-15 09:46
資料好詳細呀!謝謝憫父,令我對"彭學高"清晰咗好多.

若然,身邊有媽咪問到,我是否可以把"彭學高"定為 ...

約是 BAND 2 尾 BAND 3 頭的水平。

YmOra  thx.thx.感激賜教  發表於 16-12-15 11:48

March 發表於 16-12-15 10:25
回覆 憫父 的帖子

謝謝憫父回覆, 但陳瑞祺唔係英中咩?
陳瑞褀是英中,
但公開試表現比其他英中弱,
亦比不上一些 BAND 2 的中文中學。

近年對 BAND 1 學生的吸引力很低,
主要吸引一些想讀英中的 BAND 2 生,
相信近年的學生以 BAND 2 學生為主,
不能滿足教育局對英中的要求。

2014 年教育局長放生了所有應該落車的英中,
陳瑞琪才能維持英中的地位。

回覆 憫父 的帖子

憫父,
多謝你的資料,好詳細和專業!
我想問吓你意見,我仔仔比較想入英文中學(九龍城區band2頭band1尾成績),但九龍城區好似唔多選擇,我只心水銀禧,你覺得我第一輪面試好唔好報一間沙田區試吓呢?因沙田區band1尾中學好似多d選擇,老師又話九龍城區報入沙田應該可以高一線,唔知你有咩意見和睇法呢?

沙田區我比較中意天主教郭得勝,五旬節林漢光,呢兩間如果加埋銀禧,你覺得點排會比教好呢?還是第一輪兩間都揀晒九龍城區好呢?

另外我唔識得比較果d 入學率成績,可以幫我比較吓呢3間嗎?
唔該晒你呀!

回覆 憫父 的帖子

好詳細呀~明白晒啦.... 但係如果仔本身都係怕英文,對英文無信心, 係咪都唔好試陳瑞祺好啲? 佢地係咪都只有英文班唔會開中文班?

March 發表於 16-12-15 14:42
回覆 憫父 的帖子

好詳細呀~明白晒啦.... 但係如果仔本身都係怕英文,對英文無信心, 係咪都唔好試陳瑞祺好啲? 佢地係咪都只有英文班唔會開中文班? ...
該校只有英文班,沒有中文班,所以是英中。

英文班的好處是絶大部份科目都是英文教,囝囝會學到好多英文堂學唔到既生字,對將來會有好處。
怕英文和逃避英文是兩種不同表現,有些人怕英文但仍會在壓力下學習,有些人怕英文會完全抗拒和逃避,看看囝囝是那一類。

若只是怕英文但不會逃避的話,仍可以揀英中的。

這所學校吸引人的地方是全英文班,
我個人不會選這間中學,
因為這間中學過去收 BAND 1 生,
但表現不及部份 BAND 2 中學,
是一間退步的中學。

憫父 發表於 16-12-15 15:12

英文班的好處是絶大部份科目都是英文教,囝囝會學到好多英文堂 ...
感謝你回覆,明白啦~我仔係屬於抗拒型, 所以現階段我亦唔想過份迫佢...

憫父 發表於 16-12-15 15:12

英文班的好處是絶大部份科目都是英文教,囝囝會學到好多英文堂 ...
憫父,請問cks小朋友品德怎樣呢?因老師有说是男校,可能有d小朋友頑皮小小

憫母  校風OK ga!  發表於 16-12-16 03:24

maggie_c_w_y 發表於 16-12-15 12:48
回覆 憫父 的帖子

憫父,
我仔學校今年都有同班同學(35網Band 2)大抽獎入到銀禧
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

憫父, I would like to seek your advice on Kowloon Munsung. Any comment on this school ?

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題