用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 請問升小有幾多比例升上band 1?
go

請問升小有幾多比例升上band 1?

謝謝!

rhineriesling 發表於 16-12-14 14:46
謝謝!

http://www.kmsch.edu.hk/html/hotnews2.php

vckchoy 發表於 16-12-15 10:01
http://www.kmsch.edu.hk/html/hotnews2.php

thanks !

vckchoy 發表於 16-12-15 10:01

基本上大概80%,但因為有部份B2同學受惠於循中嘅直屬關係。於2022-2023升讀中一嘅同學由於脫龍關係會有影響。
但總括油尖旺升中學位,男仔B1位是多於B1男生數目。

請問要達到 band 2 A,B or C 才能直升循道中學?

strawberrychic 發表於 16-12-16 10:46
請問要達到 band 2 A,B or C 才能直升循道中學?

循中直屬預留學位予循小:
現在至2018-2019年度入讀中一為85%。
2019-2020至2021-2022年度入讀中一為不少於50%。
即入讀循中與否不是根據 banding,是根據排位。當然B2嘅同學排越頭越有機會。但亦要示符最 top 嘅同學有幾多出了外校。
但到2019-2020年度入讀中一時,B2 同學應該機會甚低。

vckchoy 發表於 16-12-20 22:36
2019-2020至2021-2022年度入讀中一為不少於 ...

謝謝! 即是如果成績好的同學選擇升讀其他中學,學額便留給排名較後的同學直升循中。
現在我終於明白小學升讀 "直屬中學" 對中學公開試排名的潛在影響了

vckchoy 發表於 16-12-20 22:36
2019-2020至2021-2022年度入讀中一為不少於 ...
聯繫/直屬位, 都係要按照學生Banding去抽, 唔關學生名次事. 只可以話, 基本上B1學生必入, B2就要睇吓好唔好運
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-28 15:04
聯繫/直屬位, 都係要按照學生Banding去抽, 唔關學生名次事. 只可以話, 基本上B1學生必入, B2就要睇吓好唔好 ...

名次當然同 banding 成正比。

回覆 vckchoy 的帖子

其實B2a / b / c機會均等, 靠抽的, 不是b2a既同學機會越高; 最緊要係b2c既同學唔好估錯band (跌落b3), 否則就入唔返直屬中學了。

提多少少, b1生會有些向外闖或撰直資, 但當然亦唔少b1生會撰返自己中學, 當然如多b1生撰返自己中學時, b2生既機會就低咗了(因b1生基本上一撰咗就必入的)。