用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林大輝interview
樓主: danduscc
go

林大輝interview   [複製鏈接]

仲比定出年暑假時間表, 暑假要反兩星期學

17/7開始返呀!

17-28

回覆:WAH314227 的帖子

我昨天去了交留位費,有簽同意書但没交資料表,我告訴校方因小學1月份有家長日傾選校問題,所以我想之後才交。校方說ok, 不過她說其實就算交了都可以取回的。

可以取回?

其實應該可以取回, 因為直資學校要交學費... 無可能強迫人讀嘅!

不可大抽獎

回覆:WAH314227 的帖子

如果小六資料表已交教育局,教育局知你已揀了直資,就不會派表給你參加大抽獎。據我了解,四月(即派大抽獎表格前)就要交上教育局。

Stpblue 發表於 16-12-20 10:11
回覆 ilovematthew 的帖子

運動還可以,佢係學校考試成績係B Grade,我諗加上佢interview既時候,中英文對 ...
請問中英文對答係咪 1st interview?1st 唔係小組討論?2nd interview 係咪要父母一齊interview ?

謝!

回覆:mickychow 的帖子

1st interview 係小組討論,中英題目各一條,2nd interview 個人對答,父母(其中一個亦可)陪同,先英後中,主要問小朋友,當時只問了我點解想阿仔讀此學校

simbafelix 發表於 16-12-31 17:55
1st interview 係小組討論,中英題目各一條,2nd interview 個人對答,父母(其中一個亦可)陪同,先英後中 ...
謝謝分享!

我小兒英文唔好,真係好驚面試!

回覆 mickychow 的帖子

我仔的英文亦只是普普通通, 我只是鼓勵他盡量表達自己, 不要怕講錯, 因為面試時如果唔肯開口, 人哋就唔知自己諗法.
如果看討論區過往對林校的評論, 相信林校相對其他直資的面試較為輕鬆, 所以相對亦無咁大壓力了. 但亦不代表林校的面試很 hea, 或只為做大龍鳳而攪, 因為 2nd in 時我在場, 見的是位主任, 他問亞仔的問題也很認真的.

接受了的人, 是否不會再參加自行分配第一階段向2間學校報名?

回覆 wongkf 的帖子

阿仔另外亦報了培基, 不過未知有無得 IN, 而年中會搬出九龍, 都睇緊九龍的直資學校, 不過我和阿仔都決定會讀直資學校, 因為阿仔很喜歡林大輝, 就算其他直資無 OFFER, 佢都不想等派位, 而自知在自行階段根本無可能入 B1津校, 報 B2及很大機會收, 但點都要等到7月先知, 所以都打算不報自行了.  但阿仔小學班主任今個星期五會見家長傾選校, 可能佢會有其他見解都唔定.

simbafelix 發表於 17-1-4 14:25
回覆 mickychow 的帖子

我仔的英文亦只是普普通通, 我只是鼓勵他盡量表達自己, 不要怕講錯, 因為面試時如 ...
謝謝你的分享!我都會係咁同我仔仔講,希望佢會大開金口。

我仲未交學生資料表... 唔知要幾時先要交呢?

回覆:yummivio 的帖子

我都未交,始終都想睇吓其他直資收唔收。阿仔都成日問唔交form會不會不留位俾佢,我話點都會催交先嘅,於是佢就話希望唔好咁快催啦!😂😂

wongkf 發表於 16-12-19 17:07
其實值唔值得都係相對, 不能一概而論. 如果係B1A學生唔好話林大輝, 就算培基都係唔值得. 所以只有適合與否, ...
yes, agree your comment.

simbafelix 發表於 17-1-13 13:15
我都未交,始終都想睇吓其他直資收唔收。阿仔都成日問唔交form會不會不留位俾佢,我話點都會催交先嘅,於是 ...

到期哪有無交到呀?

回覆 yummivio 的帖子

17/2 deadline 果日交咗了
‹ 上一主題|下一主題