用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李嘉欣兒子入男小拔
樓主: Twinklecar
go

李嘉欣兒子入男小拔   [複製鏈接]

GetReal 發表於 17-1-18 10:00
一句講晒, 如果真係想讀好書, 唔入男拔絕對明智.  絕對無損失.  如果只想運動然後去外國讀書就無所謂.  但 ...

又唔可以咁講, 男拔IB成績很好的, 而且新校長有心改革, 我相信以男拔的名氣要吸引尖子入讀應不難, 只要學校有心執得嚴D應該好快上番軌道, 且拭目以待

NeoMom 發表於 17-1-19 11:11
又唔可以咁講, 男拔IB成績很好的, 而且新校長有心改革, 我相信以男拔的名氣要吸引尖子入讀應不難, 只要學 ...
喺EK, 大家習慣了只以dse嘅成敗論英雄. 但其實宜家好多中學(尤其名中), 都有提供dse以外嘅選擇 (有啲我覺得係為咗將啲弱啲嘅學生分流, 等dse盤數靚仔啲). 所以睇呢類學校, 都唔可以淨睇dse盤數.

GetReal 發表於 17-1-18 10:00
一句講晒, 如果真係想讀好書, 唔入男拔絕對明智.  絕對無損失.  如果只想運動然後去外國讀書就無所謂.  但 ...

男拔係一間薈萃各式各樣精英嘅學校, 學校視學術、體育、視藝、音樂及其他才能都係一樣平等(讀書只係其中一種才能)。跟其他只著重學術成績嘅學校有些少唔同。 喺香港真正做到咁嘅學校只有男拔(女拔既學生係同時學術優異又有其他卓越才能)。要讀好書,男拔可以提供到優質資源俾著重學術成績嘅學生,所以仍然係一個好好既選擇。

sophiali_mama    發表於 17-1-20 17:45
‹ 上一主題|下一主題