用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(碧濤) 請教HKPS(沙田校)現用家,是否比較谷? ...
樓主: Fabi_c
go

請教HKPS(沙田校)現用家,是否比較谷?

回覆樓主:

我覺得沙田HKPS 吾谷, 語文好, 考直/私, 扣門有優勢。

回覆樓主:

其實 中英 同英普 點揀 ,應要睇小朋友本生適應力強唔強, 若小朋友平時表達,接收慢d, 中英會好d. 如果唔係小朋友返到學都唔明老師講咩

回覆樓主

擔心k2/k3課程比較深,只是純塞嘢入腦,令小朋友失去學習興趣,HKPS能培育小朋友思考能力嗎?請用家用享一下

回覆樓主

擔心k2/k3課程比較深,只是純塞嘢入腦,令小朋友失去學習興趣,HKPS能培育小朋友思考能力嗎?請用家分享一下

回覆 pc228 的帖子

其實都好睇小朋友吸收. 若小朋友 吸收力強既. 可以考慮英普.  若本生小朋友唔多野講 吸收力又慢少少既. 咁可能中/英 會好D..... 因為都要給小朋友適應校園同時. 又要適應3文2語. 如果上英普會吃力D  因為佢都聽唔明.  而中/英 就會有中文老C (即中/普/英老師各一位) . 小朋友可能會好D

功課都可接受啦.  個個家長接受不一. 所以有D講唔多  有D又講多. 上到K2/K3 就會多D架啦.  但當小朋友上到小一, 其實覺得HKPS 功課安排又係好. 因為比佢地由細到大習慣. 上到小一就唔需要家長跳樓. 因為小朋友都習慣了. 所以好快手做晒

cyanbb 發表於 17-12-29 01:07
擔心k2/k3課程比較深,只是純塞嘢入腦,令小朋友失去學習興趣,HKPS能培育小朋友思考能力嗎?請用家用享一 ...
我小朋友返學非常開心. 明明放假都要嗌住返學. 所以又無想過會 失去學習興趣.    我深信學校會引導小朋友放心

細姨姨 發表於 17-12-29 11:56
我小朋友返學非常開心. 明明放假都要嗌住返學. 所以又無想過會 失去學習興趣.    我深信學校會引導小朋友放 ...

謝謝你的分享

sinyee_sindy 發表於 17-1-6 15:01
回覆 Fabi_c 的帖子

比起上年係英藝讀,hkps 舒服好多。無咩功課
即係英藝課程好谷? 咁老師教得好嗎?

回覆 Kai92 的帖子

英藝課程深,功課量多d。老師好唔好我就答唔到。因為小兒係英藝只讀過N班。當時勁轉班主任,但對我仔無影響。

sinyee_sindy 發表於 18-4-16 20:08

英藝課程深,功課量多d。老師好唔好我就答唔到。因為小兒係英藝只讀過N班。當時勁轉班 ...

想請問老師照顧小朋友方面做得足嗎?
整體你覺得英藝ok嗎?

抱歉好難提供都太多意見,因為巳經三前年既事而且只讀了一年。我見仔仔返學開心,返左無耐學校自動提議幫佢介片。
班主任轉左三次。我本人無所謂但好多家長會介意因為有d小朋友比較怕陌生人。
欣賞茶點時間,因為日日不同,有時通粉有時麥皮又有蛋糕面包等。