用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?
樓主: fixedstar99
go

SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?  

回覆:bubuG 的帖子

Agreed with you. 讀邊間都好, 條數真是要計清楚。

如入讀cky, 家長跟吓功課, 忍得住吾自己谷個囡,基本上吾洗補。 這年頭, 請Net 真是難, 學校大部份支出都是俾老師, 吾加學費的話, D老師都走人。

回覆 Doris_Ray 的帖子

最後加加埋,有無收番七、八成?

woyj 發表於 17-1-20 14:17
Agreed with you. 讀邊間都好, 條數真是要計清楚。

如入讀cky, 家長跟吓功課, 忍得住吾自己谷個囡,基本上 ...

路過,請問係未小學或CKY家長?如果小朋友跟唔到,唔輪到你唔補。我覺得選學校時要預埋呢條數,最多將來冇需要時唔用這筆預算。

醒目開學勳章

Doris_Ray 發表於 17-1-20 10:07
聽講今年首輪收得 80/200
我聽啲GH家長都話今年收得4成

引用:Quote:Doris_Ray+發表於+17-1-20+10:07+聽

原帖由 bobbob 於 17-01-20 發表
我聽啲GH家長都話今年收得4成
其實学校已在小一揀過一輪点解仲要洒走五成呢?対自家出品咁無信心?

bobbob  咁真係要問返個辦學團體,但某程度上反映出小學嘅教學有問題  發表於 17-1-22 14:51

回覆:mcdonn 的帖子

我係。 如果跟吾到, 學校有補底班, 另外個別抵得諗既老師放學後留低幫數個同學。 跟吾上, 家長亦可以從平日的中文大小挑戰/math challenge/quick think, 作文/功課中知道小朋友的弱項, 至於要補係外補還是家長自己跟呢?我個人的睇法係家長自己跟最effective , 小學程度應該跟到。 到了中學, 應該靠佢自己,而且咁多科, 冇時間科科補呢!

mamaokasan 發表於 17-1-20 17:49
其實学校已在小一揀過一輪点解仲要洒走五成呢?対自家出品咁無信心?

要問問他們的辦學目的

ilmsc 發表於 17-1-21 12:09
要問問他們的辦學目的

唉 人心惶惶

woyj 發表於 17-1-20 18:58
我係。 如果跟吾到, 學校有補底班, 另外個別抵得諗既老師放學後留低幫數個同學。 跟吾上, 家長亦可以從平日 ...

多謝分享。

回覆:mcdonn 的帖子

吾好客氣, 多了解吾會揀錯呢

fixedstar99 發表於 17-1-19 17:28
今天正式收到CKY offer了,發現要放棄真係萬分唔捨得

CKY 吸引在個願景,即這年頭好多媽媽想又開心又唔谷又有成績好收成。

其實可以贏哂兩面世界唔因為邊間學校,係家庭背景既豐厚支持多面選擇。

MNIF  各有前因啦。😊  發表於 17-1-25 11:47

Happy_J 發表於 17-1-9 19:20
我嗰個都係活潑好動坐唔定仲要係八妹仔多嘢講,暫時一個學期過去,仍然無穿無爛咁生存到。佢有少少唔專心 ...

您好,小朋友間小學好好,請問是邊一間呀?謝謝妳

retriever 發表於 17-1-22 15:00
CKY 吸引在個願景,即這年頭好多媽媽想又開心又唔谷又有成績好收成。

其實可以贏哂兩面世界唔因為邊間學 ...

Very true

True

引用:Quote:fixedstar99+發表於+17-1-19+17:28+

原帖由 retriever 於 17-01-22 發表

以我在cky 觀察所得, 如果小朋友係好學和勤力, 咁係讀得又開心又吾谷又成績好。

至於你指家庭的支持, 是否指金錢方面? 我估樓主申請入讀前, 應該計掂數掛

retriever 發表於 17-1-8 13:45
有無討論名校對仔重要D, 定對女重要D。

有版友出身名女校,話師長直接講,小一排頭幾位見唔到,畢業時前 ...

呢句咪系SMCS校長的話。

lui 發表於 17-1-29 03:30
呢句咪系SMCS校長的話。

其實係講緊佢地更上一層樓轉走。

定不復當年勇變了中游?

不太明。

siden 發表於 17-1-29 14:35
其實係講緊佢地更上一層樓轉走。

定不復當年勇變了中游?

校長在小一orientation 提及,小一讀晤掂,以後都唔掂,未見exception .小一頭幾,去到小六都係有可能,相反冇可能。

lui 發表於 17-1-29 15:15
校長在小一orientation 提及,小一讀晤掂,以後都唔掂,未見exception .小一頭幾,去到小六都係有可能,相 ...

明白。

身邊兩個初小都讀得開心,高小什麼情況就不清楚