用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?
樓主: fixedstar99
go

SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?   [複製鏈接]

其實小學成績未必同中學有關,特別一D"靠讀型"既小朋友,小學成績好好,甚至初中保持到,但若高中傻傻地揀左理科,隨時死到一地血。

若然係頭腦靈活型,無論之前小學咩成績,係絕對可以做巴基之星,遲到係高中先黎一個屈尾十追上去,無論文理科都得。若然少見,之不過要係頭腦霊活型,但小學成績又差得好緊要既例子唔多。

文科最搞鬼,見過一位邊緣青年,成績差到中二已離校無讀書,出去做幾年野後覺得唔想成世做樓面做sales,主動話要返學校由中四讀過,結果一直升班,會考都1 take過升預科,最後AL又1 take過入埋大學,真係有心有力咩都得,聽說佢今日已係銀行做管理層。

fixedstar99 發表於 17-1-3 09:59
咁即係活潑好動上堂積極回答問題既小朋友係st Mary生存唔到? 會被視為異類?
...

我嗰個都係活潑好動坐唔定仲要係八妹仔多嘢講,暫時一個學期過去,仍然無穿無爛咁生存到。佢有少少唔專心,易lose concentration ,但要諗下由幼稚園上小學嘅學習模式好唔同,我同老師傾過,佢地反而好open,用多鼓勵嘅角度去推動小朋友,而且小班教學,support都好好 ,阿女日日返學都好開心。無錯,學校係傳統有規舉,但校長老師都對初小同學好關愛。當然,都會緊張成績,學業方面係有要求。

回覆 Happy_J 的帖子

呢個係 St Mary's讀?

fixedstar99 發表於 17-1-10 01:03
回覆 Happy_J 的帖子

呢個係 St Mary's讀?

舊年都係你其中兩間私校選擇,本來選了SFA,但後來轉咗

其實SFA嘅課程,應該會比較適應聰明加主動學習嘅小朋友,而且都要好專注,因為課程內容唔係咁straight forward,要小朋友用腦筋多一啲。
另外,阿女英數好強,但望過SFA啲測考,都未必一定會好高分。而且,SFA嘅中文係好深下。呢度好多用家都比到意見你。
GH 嘅話亦都唔輕鬆,仲有「乖乖位」同老師坐,比多咀嘅小朋友,老師一樣有要求,但升中相對優勢。
我係你嘅話,會先安頓好大嗰個,再去處理細佬,始終能力、競爭過幾年就不同了,但都要視乎家庭時間和付出。

serinac 發表於 17-1-8 22:25
噢,真係冇乜留意呢點,下次同其他家長8下先

但係阿麥港姐話佢小學時成績中游,中學先開hiu, 跟住 ...

不過佢指中游可能謙虛而已 可能一級排十幾對她們來說已經是中游了

Happy_J 發表於 17-1-10 10:29
舊年都係你其中兩間私校選擇,本來選了SFA,但後來轉咗

其實SFA嘅課程,應該會比較適應聰明加主動學習嘅 ...

請問你小朋友是否由SFA轉去St Mary's? 我好想了解SFA小一中文、數學係咩程度?  小朋友宜家K3學緊寫句子"因為天氣冷了,所以我穿上了大衣", "一輛汽車有四個輪子","不但……而且……"之類,唔知夠唔夠銜接SFA小一中文呢?另外,小朋友邏輯推理好,但目前計兩位數加減仲唔係好熟練,夠應付SFA小一數學嗎?

Happy_J 發表於 17-1-9 19:20
我嗰個都係活潑好動坐唔定仲要係八妹仔多嘢講,暫時一個學期過去,仍然無穿無爛咁生存到。佢有少少唔專心 ...

我小朋友都係易受外界影響,易分心,但如果只得佢一人冇人打攪,佢可以一個人睇書/畫畫持續一兩個鐘冇問題。

fixedstar99 發表於 17-1-10 13:53
請問你小朋友是否由SFA轉去St Mary's? 我好想了解SFA小一中文、數學係咩程度?  小朋友宜家K3學緊寫句子"因 ...

我囡無正式讀過SFA,只係本來打算讀,亦有senior parents分享過測驗卷 ,現時也有朋友讀緊、所以有所了解。你也可問問,ek 有不少家長樂意分享的。

小朋友宜家K3學緊寫句子"因為天氣冷了,所以我穿上了大衣", "一輛汽車有四個輪子","不但……而且……"之類,唔知夠唔夠銜接SFA小一中文呢?另外,小朋友邏輯推理好,但目前計兩位數加減仲唔係好熟練,夠應付SFA小一數學嗎?

依家幼稚園教得真係深。

阿大阿二K2才開始劃直線。阿仔K2下學期才開始冩上下左右。

佢地都入到被神化很深上學校,讀得好好添。

fixedstar99 發表於 17-1-10 13:53
請問你小朋友是否由SFA轉去St Mary's? 我好想了解SFA小一中文、數學係咩程度?  小朋友宜家K3學緊寫句子"因 ...

如讀 SFA 唔係爭名次,我覺得已經ok,初小唔使太擔心。

比較過其他同級學校的 paper,SFA 唔算特別難。

回覆樓主:

今天正式收到CKY offer了,發現要放棄真係萬分唔捨得

fixedstar99 發表於 17-1-19 17:28
今天正式收到CKY offer了,發現要放棄真係萬分唔捨得

其實你女入cky 最合佢性格,你又唔駛擔心gh sfa 太谷太嚴,係咪$問題令你卻步?

phoebewong123 發表於 17-1-19 19:38
其實你女入cky 最合佢性格,你又唔駛擔心gh sfa 太谷太嚴,係咪$問題令你卻步?
...

經濟的確係主要考慮,大喇喇成百萬學費,又有細佬跟尾,擔子唔輕

咁冇法,只可忍痛放棄

回覆 fixedstar99 的帖子

有細佬跟尾,CKY 負擔大,SFA 同 APS 都好啊!CKY 感覺就好似見到新出手機但係冇多餘錢的感覺

MC1128  新出手機但係冇多餘錢的感覺 ......有趣  發表於 17-1-19 21:59

我就唔會揀sfa / APS. 為咗考中學,經濟負擔(外補、一體一藝)和心理負擔都好重。

回覆:SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排

但GH得五成。。也好有压力

mamaokasan 發表於 17-1-20 09:09

聽講今年首輪收得 80/200

HM168  邊有80咁多, 傳聞得40-50  發表於 17-1-25 10:22

mamaokasan 發表於 17-1-20 09:09

唔知餘下5成去佐邊d學校?

Doris_Ray 發表於 17-1-20 10:07
聽講今年首輪收得 80/200

冇咁少,多過呢個數,不過唔會爭太遠
‹ 上一主題|下一主題