用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?
樓主: fixedstar99
go

SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?   [複製鏈接]

小曳人 發表於 17-1-6 10:43
唔記得操行分,SFA 個EP跟阿仔跟得好貼,所以行為問題好早期已跟老師溝通去解決,所以操行應該可以用頭兩次 ...

明白曬,睇來津校幾出名都好,都對資優兒冇足夠support,資優兒都好難讀得開心。

alfredk 發表於 17-1-6 11:49
回覆 fixedstar99 的帖子

留意一點, SFA 一年級英文由小二開始, 一年級尾段已經PAST TENSE, 數學係中文數 ...

細佬羊年出世,4年後先考小學,不過又係坐唔定

siden 發表於 17-1-6 19:30
有好多其他因素。

唔係浄係因為操行B+。

其實係插班DGJS易D定係St Mary's 易D?

小曳人 發表於 17-1-6 10:43
唔記得操行分,SFA 個EP跟阿仔跟得好貼,所以行為問題好早期已跟老師溝通去解決,所以操行應該可以用頭兩次 ...

ep  係物?

小曳人  教育心理學家  發表於 17-1-8 10:32

fixedstar99 發表於 17-1-8 00:58
其實係插班DGJS易D定係St Mary's 易D?

應該兩間都難,所以比較唔到。

我識人兩間都插到。

最後揀咗SMCS。

siden 發表於 17-1-8 10:46
應該兩間都難,所以比較唔到。

我識人兩間都插到。

有無討論名校對仔重要D, 定對女重要D。

有版友出身名女校,話師長直接講,小一排頭幾位見唔到,畢業時前列亦唔會見到。
似寓意係女仔係早定。

alfredk 發表於 17-1-6 11:49
回覆 fixedstar99 的帖子

留意一點, SFA 一年級英文由小二開始, 一年級尾段已經PAST TENSE, 數學係中文數 ...

SFA 的數學是中、英文邰都教。今年學期中開始了,已經教 past tense。(我不是說深就代表好或差,只是間間小學不同要求)

retriever 發表於 17-1-8 13:45
有無討論名校對仔重要D, 定對女重要D。

有版友出身名女校,話師長直接講,小一排頭幾位見唔到,畢業時前 ...

//小一排頭幾位見唔到,畢業時前列亦唔會見到。
似寓意係女仔係早定。//

不好意思,我理解能力較弱,請問上述是什麼意思?

siden  其實我都唔明  發表於 17-1-8 15:45

回覆:serinac 的帖子

意思女仔讀書叻唔叻,初小已知。

Feimum 發表於 17-1-8 18:35

噢,真係冇乜留意呢點,下次同其他家長8下先

但係阿麥港姐話佢小學時成績中游,中學先開hiu, 跟住會考攞賣狀元喎

serinac 發表於 17-1-8 22:25
噢,真係冇乜留意呢點,下次同其他家長8下先

但係阿麥港姐話佢小學時成績中游,中學先開hiu, 跟住 ...

我信小朋友讀書叻唔叻,與小學成績好壞不一定是正關係。

ilmsc 發表於 17-1-8 23:40
我信小朋友讀書叻唔叻,與小學成績好壞不一定是正關係。

你意思係指小學讀書成績一般,中學都可以追到好top?

回覆 retriever 的帖子

呢點我經歷左 12 年女校,初小成績未必反映到一切。
冇錯,我有個同學佢小學年年平均分 99.9,英文考試 99 分所以同一百分無緣,之後本來大學想讀醫生,奈何成績唔夠爭,變左報牙醫,考完 DSE,縮到去心理學。高中之後入左理科班,聽聞好似班成績排好後。

但係我有好多個小學同學,初小唔做功課,唔帶書,成日畀老師鬧,結果?初中突然開竅大爆發,由「地底泥」攀升到 100 內,做埋學生會成員(我地學校選舉制度同依家香港一樣,老師有最終權否定選舉結果),DSE 好過我同埋當年好多成績超級好的同學,入左中大神科,上埋樁。

初小反映唔到 d 咩,我初小成績都好好架,平均分 96 (不過班排 16/33),結果?中學成績同 DSE 都一塌糊塗咁囉

我地呢班 band 1 小學升原校都成日講,小時了了,大未必佳,好多以前成績好好,考頭幾名果d,依家有一大半名落孫山,被以前班「地底泥」反超前。

我就覺得同性別冇關,不過如果小學成績名列前茅的話,即係根基打得好好,到中學差極都有個譜。(除非成績係填鴨式補習得來)

serinac 發表於 17-1-9 07:22

//我信小朋友小學讀書叻唔叻,與中學成績好壞不一定是正關係。//

對不起,寫錯了!

我相信,也親身見過,但不是什麼理論。

1998Ruby1998 發表於 17-1-9 07:47
回覆 retriever 的帖子

呢點我經歷左 12 年女校,初小成績未必反映到一切。

謝謝信息。

一直知道男仔後發先至,原來女仔都咁多例子!

serinac 發表於 17-1-9 07:22

我大女亦係人版。小学中庸,上到中-考10x/168. 中二2nd sem飆升8x名(可惜1st sem成績拖低全年排名),到5x/168. 中学有寫表揚信寄番小学~自此一路上中四已係20名內。到今年中六都差不多,係老師寵兒,有好多机会派出去(参加辯論比賽、中大模擬联合国会議、韓国-个青少年会議……)不过佢係全文科人,中文又遜,所以係同神科無缘~~

只要有心讀,自己摸到讀書方法同信心,就会好。首先最紧要上英中要英文好, 其次係要摸到点讀点考,跟住最好係有-两科成績特別好,有左自信就可以帶动其他科。

家下佢唔係特別標青,但以佢小学時十下十下,中中等等,家下係脱胎換骨。楼上講得啱,只要小学基礎好,係自己讀番黎而唔係補習谷番黎,上到中学差極有个譜。事关中学学习方法同小学好唔同~

MrBeast  你和ruby的分享對我這些地底泥中的番薯真是一強心針  發表於 17-1-9 08:31

MrBeast  你和ruby的分享對我這些地底泥中的番薯真是一強心針
蕃薯係superfood, 好有營養~
漏左句!最紧要係入啱自己程度既学校!

MrBeast  紫色的抗癌  發表於 17-1-9 09:55

引用:意思女仔讀書叻唔叻,初小已知。 +

原帖由 Feimum 於 17-01-08 發表
其實我都唔buy 呢個想法, 亞女在band 1女子中學, 眼見她幾個同學仔初中成績好ㄧ般, 中四分科後, 突飛猛進, 現在係3大讀得好開心。

Yanamami 發表於 17-1-9 08:03
我大女亦係人版。小学中庸,上到中-考10x/168. 中二2nd sem飆升8x名(可惜1st sem成績拖低全年排名),到5x ...

明白

Yanamami 發表於 17-1-9 08:35
MrBeast  你和ruby的分享對我這些地底泥中的番薯真是一強心針
蕃薯係superfood, ...

有時我帶小朋友睇醫生時都會諗,啲醫生係個100呎嘅空間裏面,日日做到冇停手,大學畢業後又再去多讀5-10年書,搞到冇乜私人時間,其實生活都幾單調乏味

衣家都會係阿女面前勁讚林鄭,話俾佢知,政府工都好好架,又多假又成日可以去旅行...... 不過,首先要成績好,尤其中英文好先有機會考入政府做工。

你講開辯論,之前有個網友話政府AO/EO嗰啲都喜歡招做過辯論隊的人

Yanamami  囗才好重要~~唔通好似唔得掂禁开口着脷咩?  發表於 17-1-9 10:01
‹ 上一主題|下一主題