用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?
go

SFA, APS, GH, CKY, 呢4間大家點排?   [複製鏈接]

女仔, 外向、活潑、講野叻、受谷、易興奮。
   17    0    0    0

fixedstar99 發表於 16-12-13 14:36
女仔, 外向、活潑、講野叻、受谷、易興奮。

Gh

luvgaga 發表於 16-12-28 12:07
Gh

請問點解呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

cky
易興奮,控制唔到的話,最好唔好揀傳統學校,男女校都好d,有d仲興奮嘅仔,去女校可能成為最曳嗰個

恐龍家

回覆樓主:

APS ㄧ班42人,班房真的很細,小朋友一定要坐定定。不過如小朋友有音樂天份,一定好喜歡

如果你係排女兒性格適應於成績之上的話:

SFA>CKY>APS>GH

聽聞 SFA 校長同老師對「活潑」的小朋友比較容忍到。如果係傳統女校,老師對講野多,易興奮的學生忍耐能力會低d(個人經驗,讀女校,年年都畀老師投訴講野多+坐唔定,雖然成績唔錯,亦都受谷)學校成績派位都幾理想,年年都會有幾個 SFA 的升到去我中學添,之後讀書成績一直都唔錯。  

GH 無可否應,論排名論師資,一定有保證,但係咁活潑的女仔,好容易做左最「曳」嗰個(老師對「曳」定義:活潑,多野講,容易興奮過頭),如果成績好的話就冇咩特別,成績唔夠好的話,老師一定投訴。

SFA對資優生的支援及容忍度一向較高.
在SFA, 資優組會稱為「人才庫」, 聽聞好多小一生家長就是為入人才庫而等入學後才在校排隊做測試(學校不是承認所有機構的報告).

其實, 身邊也有同學甘願放棄Band 1中學Backup而選SFA, 睇個人需要.
我自己較擔心資優在其他學校會被"標籤"(因為幼稚園時在最出名嚴謹的學校有此問題)
相信學術能力高,  自然也會找到合適的中學.

我估,SFA相對自由啲。APS相對要求高啲。舉個例,SFA考試通常一星期搞掂,APS分得仔細,一般要二、三星期。阿仔的琴老師話俾我聽,APS的家長對進度相對着緊,仲要求帮手練樂團樂曲,其他學校少有咁嘅情况。

不知甚麽原因,SFA的男女比例長期是2:1強, 相反APS就平均一點。

如果要有聯糸中學,咁就選GH。不過聽講GH對小學部不太满意,今年只有50%嘅學生入其中學部。

醒目開學勳章 貢獻勳章

在SFA, 資優組會稱為「人才庫」, 聽聞好多小一生家長就是為入人才庫而等入學後才在校排隊做測試(學校不是承認所有機構的報告).

SFA有註校教育心理學家,响其他學校,佢地要跟好多學習遲緩嘅case ,未必有時間理資優,但响SFA,就大部份時間幫資優生。
至於評估,係自由參與,做嘅時候未必聽過有talent pool,如果揀weekday做,亦無排哂隊嘅問題,只有想星期六做先要排
另,我未聽過人talent pool只部可學校做嘅評估報告
恐龍家

連續考一星期比分開考的難度更高。

SFA社工親口講要睇邊度做報告,同名單上的心理學家做才認可。
家長主要係星期六做,要排幾個月。

醒目開學勳章 貢獻勳章

做得評估,有WISC IV套料,都係認可嘅
恐龍家

mimi222shi 發表於 16-12-29 09:50
在SFA, 資優組會稱為「人才庫」, 聽聞好多小一生家長就是為入人才庫而 ...

但我未知小朋友是否資優 萬一到時test唔係資優,又有情緒或行為問題,學校會否容忍唔到? 若果不是資優,有問題學校心理學家會跟進嗎?

小曳人 發表於 16-12-29 14:45
做得評估,有WISC IV套料,都係認可嘅

其實我打算下年5月自己去恊康青蔥計劃做,唔知恊康出既報告SFA是否認可?

另外,係咪呢種性格既小朋友都係唔好考慮插班st Mary?

judy 發表於 16-12-29 10:17
我估,SFA相對自由啲。APS相對要求高啲。舉個例,SFA考試通常一星期搞掂,APS分得仔細,一般要二、三星期。 ...

已決定在sfa同GH之中揀一間(cky太貴),好唔捨得GH,本來一直期望GH能夠將我個不易守規矩既女女調教到知書達理,但又明白sfa似乎更合適(假如5個月後阿女test到係資優的話)。

回覆 fixedstar99 的帖子

我讀 St Mary's 小學同中學,仲要係大抽獎 15 分入,以前讀普通幼稚園,所以同學校「氣氛」唔係好夾。以前多年資高+老 老師,對學生超級嚴格,我同你形容你個女一樣,坐唔定,又多野講,次次明明好少事(例如轉堂出位丟垃圾)都會畀人記過,我數學工作紙被人偷左,數學老師即日打電話投訴(我父母覺得我蠢,所以冇同我做咩 IQ test,淨係 check 過我冇 ADHD)。

不過依家多新老師,舊老師走左好多個,會相對容易「相處」,不過都係唔鍾意坐唔定的學生,至少依家仍然繼續做的老師同我講,話有依家幾個學生好似我咁「麻煩」(不過都係我最煩)。 不過我估計,如果英文成績好的話,英文老師通常都會鍾意你(我當年的幾個英文老師仲有係度教)。

fixedstar99 發表於 16-12-30 23:00
但我未知小朋友是否資優 萬一到時test唔係資優,又有情緒或行為問題,學校會否容忍唔到? 若果不是資 ...

以前幼稚園極嚴, 連在校車/小息時的活動老師也會有要求, 所以小朋友從K1起一直受到學校注意.
我小朋友入幼稚園後與一位高層相認, 才得知原來學校會對一些較活潑的學生特別留意, 如主任/校長觀課...作為家長壓力頗大, 幸好小朋友成績可以...

幼稚園本身對升小無支援, 但家長群可取得很多直/私資訊, SFA"人才庫"幼稚園時已知.

我覺得資優生在香港教育界一般會被"標籤", 所以在選小時一直希望選適合小朋友的性格重要過"名校"/有無中學.

我無交過任何REPORT俾學校求入"人才庫"或想得到支援, 因幼稚園時已受了不少壓力, 入組是因為符合績優條件.

小一/二的經驗告訴我(小三已入資優組), 就算無交IQ REPORT/是否資優, SFA老師對於較活潑的學生容忍度係高的, 主要係我接放學時問老師小朋友的情況, 老師基本上無投訴, 我暫時覺得選對學校.

mimi222shi 發表於 16-12-31 09:41
以前幼稚園極嚴, 連在校車/小息時的活動老師也會有要求, 所以小朋友從K1起一直受到學校注意.
我小朋友入幼 ...
無意挑釁,身邊sfa生都有投訴老師惡(但相信不是全部),究竟是我身邊是個別例子,還是人才庫裏出nice c 呢?不過在傳統學校老師嚴其實並不出奇

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 16-12-30 23:04

其實我打算下年5月自己去恊康青蔥計劃做,唔知恊康出 ...
當然認可啦!
去考插班,試下無損失,全級排名20以內可試
恐龍家

MrBeast 發表於 16-12-31 10:44
無意挑釁,身邊sfa生都有投訴老師惡(但相信不是全部),究竟是我身邊是個別例子,還是人才庫裏出nice c 呢 ...

SFA有極小部分老師悪,小朋友很喜歡老師,亦很喜歡返學。

MrBeast  有時我這些厚多士襯父母唔係身邊會問多好多野   發表於 16-12-31 12:28

fixedstar99 發表於 16-12-30 23:11

已決定在sfa同GH之中揀一間(cky太貴),好唔捨得GH, ...

即係咁講。

SFA vs GH, 我會揀GH。除非你小朋友係坐係度聽書都唔肯。

一班45人,最低要求係坐得定同上堂安靜。老實說呢個minimum requirement meet 唔到,你去到SFA都咪一樣俾人鬧。而我感覺你女冇咁差,有咁差interview 一早西咗出黎la。

SFA係讀書木人巷,出黎fight得低一村人。GH academic 也強,各種校隊又可開闊眼界,十分充實。我自己就兩間都like, 不過like GH多啲。SFA好在有班男仔拓住女仔操行。

今年有Ek朋友由SFA插GH, 佢一啲都冇後悔。

你想插St Mary,前年P2插咗兩個GH生,上年P2插咗一個SFA。

如果想插MCS, 上年P3插咗3個GH而P2插咗起碼兩個GH。SFA就不清楚。

‹ 上一主題|下一主題