用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 意見
go

意見 [複製鏈接]

有無家長可以比下對Wymondham College 的意見, 成績, 校風, 學生品行等等, 因女兒取錄下年Year 9, 有些擔心, 因是
Local School, 驚比較雜, 易學壞, 見家長都說此校成績好, 但上網GCSE看它叉不是%很高.  有子女的家長可否給一點意
見??  感謝!

0    0    0    0

回覆:意見

路經,公校同私校的分別!佢好似是最大公校,校內什麽人都有,公校私校也要補習,但私校學生少老師容易handle 及補習。。。相反咁講公校人多自然有人讀書,也有人不讀書

其實咩學校咩人都有,有好有壞,有讀書有不訴書,不過私校可能會少 d 複雜背景的學生 (除非複雜得來又有錢,我表姪女讀英國私校,有幾個呢種家庭的學生),不過私校一定少學生,老師容易顧及到每一個人,同埋收得你學費,師資同校園環境唔會差。

根據網上資料,Wymondham College 算係當區數一數二的學校,師生比例大概 1:14(算係比較少人),十年前 GSCE 成績好好,不過今年跌%,呢個就真係擔心。

不過只要女兒自己肯努力讀書,一樣可以出色。我認識幾個同學來自普通公校,好多學生唔讀書,吸煙學壞走堂都有,不過佢哋都好潔身自愛,學校普遍人 A Level 考 B 同 C,佢哋考A*AB,成功入到我間大學(本來佢哋父母話考得和和果果就算,出去打工),佢哋學校都有強人 3 條 A* 入 Oxford。

kidtomum 發表於 16-12-13 12:39
有無家長可以比下對Wymondham College 的意見, 成績, 校風, 學生品行等等, 因女兒取錄下年Year 9, 有些擔心 ...
如果講成績、為何不選択SELECTIVE学校、如CRANBROOK等等。 会是DAY STUDENT、OR FULL TIME BORDER?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Cranbrook 要親身去英國考試.

kidtomum 發表於 16-12-16 14:04
Cranbrook 要親身去英國考試.

Why not?  自己吾看看、都放心?我記得可以係香港考的、去認可地方便可。 自己学校也可監考。 只是要求考CAT。

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

真的嗎? 謝謝你.
‹ 上一主題|下一主題