用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初級小提琴進度
go

初級小提琴進度

請有經驗人士賜教.  小女今年4月開始學小提琴, 每星期1小時 group lesson, 早一兩個星期, 老師話小女已經學哂1級d歌仔.  但唔會考試住, 2級或3級先考.

想請問半年左右學完1級d歌仔, 進度是否正常?  另外, 學2級或3級是否要用長點時間?  大概長多少?  Thx

半年係咪只係完成初級?而唔係一級?正常應該會識睇五線譜上的音符,用一首新歌,問問小朋友音符是那一個音,再睇吓舊歌,會唔會音符上面全部係數字。

chinhing 發表於 16-12-12 11:20
半年係咪只係完成初級?而唔係一級?正常應該會識睇五線譜上的音符,用一首新歌,問問小朋友音符是那一個音 ...

初級低級過1級?

但老師真係講完成了1級.  我同其他媽媽聽到, 都有點驚訝?!

小朋友睇譜都識分G, D, A, E.  但音符上都有 fingering no.

P.S. 用Suzuki 書

有 D 老師教完 suzuki book 1 就當有 grade 1 standard... 其實無話學幾久就幾多级,要睇個小朋友,maybe i pm you

回覆 ekhc 的帖子

每個小朋友進度都唔同, 我細仔6歲開始學, 7.5歲考到5級distinction, 9歲考埋8級distinction, 期間我無懷疑過佢嘅進度是否過快, 因為每次陪佢練時, 我係覺得享受而唔係難受

ekhc    發表於 16-12-13 00:18

bb630 發表於 16-12-12 16:51
回覆 ekhc 的帖子

每個小朋友進度都唔同, 我細仔6歲開始學, 7.5歲考到5級distinction, 9歲考埋8級distinct ...

清楚明白.  我見到小朋友每日都肯攞個琴出嚟練習, 無扭計.  其實我已經很感恩佢真是喜歡小提琴

ykarchunho11 發表於 16-12-12 13:39
有 D 老師教完 suzuki book 1 就當有 grade 1 standard... 其實無話學幾久就幾多级,要睇個小朋友,maybe i ...

其實我都考慮緊係唔係應該改上private class rather than group class

回覆 ekhc 的帖子

學樂器始終一對一好啲, 但可另外再join樂團玩吓

bb630 發表於 16-12-13 00:39
回覆 ekhc 的帖子

學樂器始終一對一好啲, 但可另外再join樂團玩吓
明白
我只是恐怕小朋友定唔順成個鐘 1:1對住個老師!

回覆 ekhc 的帖子

小朋友很細嗎?

bb630 發表於 16-12-13 00:54
回覆 ekhc 的帖子

小朋友很細嗎?

5歲

我仔初學時都係1 on 1 , 1/2 hr 咋, 學1 hr 小提琴對小朋友初學係有啲辛苦!

ekhc 發表於 16-12-12 19:14
其實我都考慮緊係唔係應該改上private class rather than group class

若然孩子喜歡而你也願意孩子從此發展、這是應該和必然要做的事、
而且早安排早享受!將來"改"是最痛苦的事.....

對有心學的孩子、能跟到甚麼老師才最重要!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bb630 發表於 16-12-13 10:09
我仔初學時都係1 on 1 , 1/2 hr 咋, 學1 hr 小提琴對小朋友初學係有啲辛苦!

所以仍考慮中

bebebe12345 發表於 16-12-13 15:07
若然孩子喜歡而你也願意孩子從此發展、這是應該和必然要做的事、
而且早安排早享受!將來"改"是最痛苦的事. ...

清楚明白.  我會努力替佢搵合適嘅老師的

ekhc 發表於 16-12-13 20:32
清楚明白.  我會努力替佢搵合適嘅老師的
要找好的小提琴老師和好的伴奏老師對家長來說是相當頭痛的問題

bb630 發表於 16-12-13 22:22
要找好的小提琴老師和好的伴奏老師對家長來說是相當頭痛的問題

嘗試和身邊其他在學的小朋友家長談談,
多找找資料、祝成功找到心儀的老師, 應,轉即轉!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 16-12-19 08:07
嘗試和身邊其他在學的小朋友家長談談,
多找找資料、祝成功找到心儀的老師, 應,轉即轉!

明白. Thx  

回覆 bb630 的帖子

my monster choose her own accompanist and arrange by herself :)

ekhc    發表於 16-12-21 21:38