用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問問聖士提反(赤柱寄宿那間)口碑如何?英文語境強嗎? ...
樓主: cherrieshum
go

想問問聖士提反(赤柱寄宿那間)口碑如何?英文語境強嗎?   [複製鏈接]

munce 發表於 17-1-22 10:44
一直以為這間是B1c或B2a學校。

明白!那也沒辦法了!朋友已決意讓他女兒入讀。我覺得好可惜!

tangerine 發表於 17-1-22 08:58
面試時肯講英文就機會大,學費是另外$6XXXX

英文可以, 係數學差啲!!
俾佢讀呢間都係因為想佢寄宿架咋!!

但學費+住宿費又真係好甘!!

2jkidsfather   Yes.  發表於 17-1-26 19:13

Aeiing 發表於 17-1-22 01:30
我囡如無意外都係band1尾band2頭, 考到入赤聖的機會大嗎?!
同埋校網寫的寄宿價錢, 有冇包埋學費?
因我見佢校網寫:2015-2016年度每位宿生全年宿費為$67,000,中一、中三及中五級學生所繳交的全年學費已包括特定寄宿計劃費用,住宿費分別為$62,600 (中一級)、$63,700 (中三級)及$64,800 (中五級);而2016–2017年度住宿費用可能有所調整
咁即係住宿費$62,600再加學費嗎?

學費與住宿費係2個費用,因為學校只有三百幾個宿位,全校有千幾人,唔係每位學生有宿舍住的,無住宿舍當然唔洗交住宿費。

學費: 2016-2017年度中一學費每年港幣$64,500 (有待調整) http://www.ssc.edu.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=145&Itemid=65

學費包埋強制幾星期住宿訓練計劃 The schedule of S1 Mandatory Boarding Programme:http://www.ssc.edu.hk/images/document/S1%20Mandatory%20Boarders%20_Schedule_Activities_16-17.pdf

宿費: 2017-2018年度中一宿費每年港幣$66,400 http://www.ssc.edu.hk/images/document/boarding/s1_s6_Regular%20boarders_check%20in%20schedule_Parent%20letter_2017-18.pdf

如果學生係申請住宿舍,咁係要交學費 + 宿舍2個費用。學費: 2016-2017年度中一學費每年港幣$64,500 + 宿費: 2017-2018年度中一學費每年港幣$66,400 = $130,900

如果每日搭車返學的話,只需要交學費1個費用。學費: 2016-2017年度中一學費每年港幣$64,500 就可以了

小時了了 發表於 17-1-22 16:11
學費與住宿費係2個費用,因為學校只有三百幾個宿位,全校有千幾人,唔係每位學生有宿舍住的,無住宿舍當然 ...

多謝了了你的資訊, 好清楚呀!!
因為都係剛剛想女兒讀寄宿, 所以先開始搵有關資料!!

想問下學費+住宿費是一次過俾嗎?
仲有冇其他雜費?

Aeiing 發表於 17-1-22 16:21
多謝了了你的資訊, 好清楚呀!!
因為都係剛剛想女兒讀寄宿, 所以先開始搵有關資料!!

學費+住宿費好似係分10期俾。

其他雜費:應該有的,因為我今年阿女考等緊取錄/被拒通知,所以我都唔知真正其他費用幾多錢。

小時了了 發表於 17-1-22 16:27

其他雜費:應該有的,因為我今年阿女考等緊取錄/被拒通知,所以我都唔知真 ...

再次再謝你~ 咁我今年8-9月留意下學校公佈的面試時間先!!

小時了了 發表於 17-1-22 16:27

其他雜費:應該有的,因為我今年阿女考等緊取錄/被拒通知,所以我都唔知真 ...

祝你女兒可以順利錄取, 祝福你們!

唔知幾時先有結果?!學校資料就話12/4前,但我覺得好遲,好多直資3月底前已需要交名單比教育局。

cherrieshum 發表於 17-1-22 13:41
明白!那也沒辦法了!朋友已決意讓他女兒入讀。我覺得好可惜!

其實唔明點解讀嗰個同佢既家長決定選擇一間適合仔女同家庭既學校,會令到局外人覺得可惜?

Snakesmall    發表於 17-1-26 15:26
ssskwan    發表於 17-1-23 13:17

讀書看個人,我個女在聖反讀6年,今年考IB(第一届),她說同學的成綪參差,PG20-40几都有,大部份30几.許多同學都已經有大學的offers.平心而論,聖反的功課壓力不太大,但學生一般讀得几開心,英文程度沒有問題,中文就差少少.

tungdulam 發表於 17-1-26 14:15
讀書看個人,我個女在聖反讀6年,今年考IB(第一届),她說同學的成綪參差,PG20-40几都有,大部份30几.許多同學都 ...

多謝分享!我個囡都選擇聖士提反,2017年9月入讀中一。

引用:讀書看個人,我個女在聖反讀6年,今年考IB(第

原帖由 tungdulam 於 17-01-26 發表
讀書看個人,我個女在聖反讀6年,今年考IB(第一届),她說同學的成綪參差,PG20-40几都有,大部份30几.許多同學都 ...
請問"已經有大學的offers" 是指上年畢業的還是今屆呢? 另外,知唔知考DSE多唔多有大學degree offer呢? 謝謝。

多謝分享。我仔都已選定了9月入聖提。
想請問下學校會否支援考GCSE?

王家爸爸 發表於 16-12-12 07:54
都算係傳統名校,英文當然唔會差。
DSE成績是好是壞,其實相當主觀,睇你同邊間比,同埋比啲乜。 ...

呢間家長有$,都不志在香港高等院校

2jkidsfather  money, money, money...  發表於 17-1-30 13:48

神科offers (如醫科和法律等等)多唔多?

hippoo 發表於 17-1-31 21:03
神科offers (如醫科和法律等等)多唔多?
多少好主觀,聖士提反書院出過狀元,應該唔會太少。

回覆 hippoo 的帖子

SSC學生選科傾向以興趣行先, 選神科比例可能較低, 之前的狀元也没有選神科

唔多,學生選科以興趣先行,好似我個女咁,law都冇apply.宜家都係報咗英國4間U(全部有conditional offers),全部都以興趣先行.

成績唔錯wo

tungdulam 發表於 17-2-6 17:27

唔多,學生選科以興趣先行,好似我個女咁,law都冇apply.宜家都係報咗英國4間U(全部有con ...

我知道其中一個係Cambridge 既conditional offer
‹ 上一主題|下一主題