用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問問聖士提反(赤柱寄宿那間)口碑如何?英文語境強嗎? ...
樓主: cherrieshum
go

想問問聖士提反(赤柱寄宿那間)口碑如何?英文語境強嗎?   [複製鏈接]

回覆 Lindytiger 的帖子

我知他們的同學大部份都有offers,部份來自St Andrews, UCL, Bristol, Durham等offer, 美國就唔知,香港就報考緊,所以未有結果

cherrieshum 發表於 17-1-22 13:41
明白!那也沒辦法了!朋友已決意讓他女兒入讀。我覺得好可惜!
其實有乜可惜呢?祇要孩子和父母覺得合適和讀得開心就得啦。成績好與壞要睇細路既能力和興趣。我兒子在聖堤十一年(六年小學,五年中學),讀得非常開心,結識了一班在人生路上十分要好的朋友,乎復何求?我從來冇後悔俾佢入聖堤。佢而家都係劍橋讀緊法律二年級啦。

Nath    發表於 17-2-7 14:34
lojo11    發表於 17-2-7 13:38
2jkidsfather    發表於 17-2-7 13:34

ssckid 發表於 17-2-7 12:44
其實有乜可惜呢?祇要孩子和父母覺得合適和讀得開心就得啦。成績好與壞要睇細路既能力和興趣。我兒子在聖堤 ...
我小朋友都希望將來可以係Oxbridge 讀書, 向着師兄目標進發

王家爸爸    發表於 17-2-7 14:46

回覆 王家爸爸 的帖子

我囡囡强英, 中都可以, 但比較懶散, 又不太緊張學業。MSS 定聖士提反適合佢?  聖士提反其實嚴不嚴?

王家爸爸  如果英文強,兩間都適合。  發表於 17-2-9 11:03

growing confident for St. stephen now. My friend's girl in it and tells very happy study there.

Bravewoman2011 發表於 17-2-8 23:05
growing confident for St. stephen now. My friend's girl in it and tells very happy study there.

These are the key reasons I chose SSC for my boy too. Establishing a good daily routine from boarding is also a key attraction to me. I can feel the family will lose the harmony if we still fail to find a solution and continue to argue when to do home work, when to go sleep early etc. Can anyone share if I am over-expecting?

Gdluck 發表於 17-2-9 08:32
These are the key reasons I chose SSC for my boy too. Establishing a good daily routine from boardi ...

我認識2個讀聖提既學生,一個係小六男生另一個已中學畢業女生。小六男生寄宿2個多月後,到1st exam 時阿媽突然發現昔日做野慢吞吞、温書要阿媽提點既仔,突然變成快手快腳、自動波温書既人,阿媽感到非常驚喜
另一個已畢業既女生,話我知寄宿生活係佢一段非常懷念既時光,好幸運自己有一個咁既經歷。佢亦順利入到UCLA , 性格開朗亦獨立。

我從來沒有期望仔可以去外國讀名大學,我只希望仔可以有一個愉快嘅中學生活!仔很喜歡SSC, 現在等緊offer, 希望可以有機會入讀,雖然學費+寄宿費真係好貴,但我哋都希望盡力配合。睇到大家嘅分享,覺得應該係值得嘅!

My friend tells the students there are very talented. have wide exposure.

回覆 Lindytiger 的帖子

Thank you for the information. Very encouraging!!!

Lindytiger 發表於 17-2-9 12:27
我認識2個讀聖提既學生,一個係小六男生另一個已中學畢業女生。小六男生寄宿2個多月後,到1st exam 時阿媽 ...

多謝分享

Gdluck 發表於 17-1-26 19:11
多謝分享。我仔都已選定了9月入聖提。
想請問下學校會否支援考GCSE?

學校冇玩GCSE.

tungdulam 發表於 17-2-20 10:12
學校冇玩GCSE.

多謝你的資料.

Bigmowmow 發表於 17-2-9 18:07
我從來沒有期望仔可以去外國讀名大學,我只希望仔可以有一個愉快嘅中學生活!仔很喜歡SSC, 現在等緊offer,  ...

Can u tell me the academic performance of yr kid? Is he also coming from a famous primary ?
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

Bigmowmow 發表於 17-2-9 18:07
我從來沒有期望仔可以去外國讀名大學,我只希望仔可以有一個愉快嘅中學生活!仔很喜歡SSC, 現在等緊offer,  ...
我都好喜歡呢間學校,好想有得入。

我兩個小朋友係宿生 功課溫習自動波 會自己定立溫書時間 唔駛迫唔駛鬧 英語能力比上不足 比下有餘 可以同外籍人仕交談 我角度已經足夠
好欣賞學校令到我兩小朋友自律又不受壓力咁學習 同enjoy school life

sherryjo 發表於 17-2-23 12:42
我兩個小朋友係宿生 功課溫習自動波 會自己定立溫書時間 唔駛迫唔駛鬧 英語能力比上不足 比下有餘 可以同外 ...

阿仔昨天剛剛考完試, 這兩星期 叫他溫習簡直鬥智鬥力又傷和氣。希望他9月寄宿後,能夠和你仔仔一樣,自動波溫習,家庭就和諧得多了。 非常期待

ssckid 發表於 17-2-7 12:44
其實有乜可惜呢?祇要孩子和父母覺得合適和讀得開心就得啦。成績好與壞要睇細路既能力和興趣。我兒子在聖堤 ...
請問功課量如何(F.1-F.3)?是否IB 機會大D (University)?

好開心可以入讀SSC,多謝大家的資料,好有信心!

Julietzhangjz 發表於 17-3-12 19:05
好開心可以入讀SSC,多謝大家的資料,好有信心!

‹ 上一主題|下一主題