用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 選jazz定ballet?
go

選jazz定ballet?

我想問下小囡好鐘意跳舞,學左一段時間ballet, 但覺得佢跳jazz投入些,同跳得好啲,係咪應該轉跳jazz

Happy_Charles 發表於 16-12-11 22:39
我想問下小囡好鐘意跳舞,學左一段時間ballet, 但覺得佢跳jazz投入些,同跳得好啲,係咪應該轉跳jazz
...

而家小朋友同一時間又學緊jazz 又學緊ballet?都是regular class?

Regular class for ballet 但試左jazz好似有興趣啲

Happy_Charles 發表於 16-12-12 08:46
Regular class for ballet 但試左jazz好似有興趣啲

咁會唔會小朋友只係覺得jazz有新鮮感? 可能要同小朋友再溝通一下

問佢,佢都話選Jazz

Happy_Charles 發表於 16-12-12 09:01
問佢,佢都話選Jazz

咁就要睇下你哋係唔係民主父母啦!

Happy_Charles 發表於 16-12-11 22:39
...
我小朋友學左4年BALLET,跟住俾佢試JAZZ (同時學兩樣),最後佢揀左JAZZ

ERASER 發表於 16-12-15 22:27
我小朋友學左4年BALLET,跟住俾佢試JAZZ (同時學兩樣),最後佢揀左JAZZ

我想問佢性格是否好動的?

Happy_Charles 發表於 16-12-15 22:30
我想問佢性格是否好動的?
唔算太好動 ,但跳Jazz之後個人"放" D  

會成日亨Jazz D歌 (多數都係 Taylor Swift)

ballet慢地,jazz活泼地,就这样。所以好多选jazz

但BALLET會唔會幫跳舞底打得好些,雖然我決定轉JAZZ........

Happy_Charles 發表於 16-12-16 17:33
但BALLET會唔會幫跳舞底打得好些,雖然我決定轉JAZZ........
又不是要走專業人士,開心更重要些吧

冇話邊樣好d,最緊要小朋友鐘意。。先有動力學落去

Happy_Charles 發表於 16-12-16 17:33

jazz 個個都會跳到D , 但係Ballet嘅技巧唔係個個做到。 好多跳舞老師本身係跳Ballet先再學jazz, 係可以跳得好好,將兩者融會貫通。

回覆 Happy_Charles 的帖子

我覺得根據小朋友的興趣選擇吧。如果她已經跳了一段時間ballet再接觸jazz,一定覺得jazz有新鮮感放,因為ballet很辛苦,要求很高,動作都要hold and stretch,用力擺位也要,否則動作就做得不好。相反jazz很多時用流行曲,有節奏感,感覺有型又可以跳得放。我小時候也跳過ballet,老師會趁暑假我們其他的舞,那時我也喜歡jazz,在學校容易找同學一起表演,很方便。不過我自己始終是喜歡ballet,愛她的美感

我囡2様都學過,最後話鐘意ballet,因為jazz個老師佢覺得惡d(其實講野大聲d),同埋D舞跳好快跳到佢索氣
我自己本身好抗拒ballet,覺得用腳尖跳好辛苦(阿囡未到此水平),但佢學左幾年之後覺得跳ballet好優雅,jazz大動作比我感覺粗魯D

我女一開始學Jazz,一年後見同學跳ballet又話想學,咁就學埋,而家Jazz跳左兩年,Ballet都跳左一年了,兩種佢都話好鍾意,最近學埋中國舞,不過而家仲細無咩功課壓力,我話升左小學就不能學咁多了!

我自己覺得Jazz無咁注重基本功,芭蕾舞和中國舞對基本功要求高D!

monlingling 發表於 17-5-22 13:19
我女一開始學Jazz,一年後見同學跳ballet又話想學,咁就學埋,而家Jazz跳左兩年,Ballet都跳左一年了,兩種 ...

這是很多人的誤解,jazz(假如係傳統jazz而非流行舞的jazz )要求的基本功不比ballet和中國舞少,而且三種舞運用的technique 有相通之處但需要的感覺不同,傳統jazz一樣講求美感(跟ballet需要的不一樣而已),一樣會轉圈轉到腳趾流血,一樣要拉一字馬大字馬堂腿,只是jazz現在流行與其他舞結合,用少許簡單technique 混合一些活潑舞步吸引小朋友興趣,也是jazz的彈性之處
但的確很多人會學完ballet再學jazz,或學完jazz再學ballet,中國舞如是,可見有相似之處
但同時學會有壞處,因為小朋友會容易混淆兩者的技巧和感覺

所以如果想小朋友學傳統jazz ,要找一個真正有傳統jazz底的老師及學校去考級會更好,坊間有些聲稱jazz班其實只是教一些簡單舞步,當然並不代表老師不好,個人覺得有心機教,學生開心學到野便是好老師,看家長如何看待

以上一個小小提醒

(本人習舞多年,雖然已經無跳,但身邊很多人教舞。)

meowlwk 發表於 17-5-25 20:50
這是很多人的誤解,jazz(假如係傳統jazz而非流行舞的jazz )要求的基本功不比ballet和中國舞少,而且三種舞 ...

Jazz和中國舞今年尾都會考試了,Ballet明年才考,女兒年紀還小現在這麼junior的課程還能應付,Jazz開始預備考試後好像老師對技巧的要求高了,女兒本身腦子很清晰,老師說她還自己告訴老師Jazz和Ballet有什麼分別還示範給同學看(emoji),我自己可是完全不懂,對我來說就是Jazz比較激昂,Ballet比較有儀態,中國舞比較老土(emoji)(emoji)(emoji),遲些升小學應該很難全部都學了!