用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升K2定Repeat K1 St Cat
go

升K2定Repeat K1 St Cat

上年細b offer 吾多!係二線龍校讀K1 ,Happy School 亦返得開心!不過對比下不及其他同學表達能力好!始終全班最細!所以今年再嘗試考幾間K1 !暫時St Cat 註左冊先!亦因為有細佬跟尾、希望學術好d,幫助升小!家姐有好嘅小學細佬就吾使煩!
但又怕因為做左超大B會吾開心!十五十六中!

hppa  Is it really necessary to repeat K1?  發表於 16-12-12 00:31

點解做咗超大b唔開心?

SC,KV呢兩間大把超大b, 會有咩唔開心?

sharonchan.0711 發表於 16-12-11 21:21
點解做咗超大b唔開心?

其實只係網上睇過!話當佢地自己知道係最大嗰個會吾開心!而我其實怕轉校令佢吾適應!因為轉晒老師及同學!
讀st cat 希望幫助扣門好d!(如果大抽獎吾好時)
依家其實可以直升小學!但都係二線小學!所以
先要唸清楚!

hppa  do not think 讀st cat 幫助扣門好d. it is not a must. really depends on your child's performance.  t   發表於 16-12-12 11:37

LAH 發表於 16-12-11 21:10
上年細b offer 吾多!係二線龍校讀K1 ,Happy School 亦返得開心!不過對比下不及其他同學表達能力好!始終 ...

我同你情況一樣,我個女而家讀緊K1(happy school), 又係有SC 既K1 offer. 我女說話能力好好,好多人都話佢講野可以拍得住大B. 但我覺得佢好似冇乜自信。問過佢意願佢又話2間都想讀,但又要升K2. 而家都唔知點決定

Kay1203 發表於 16-12-11 21:41
我同你情況一樣,我個女而家讀緊K1(happy school), 又係有SC 既K1 offer. 我女說話能力好好,好多人都話佢 ...

我都有問過佢去第二間學校返學好吾好!佢話好!身邊朋友都叫我讀st cat !細b repeat 仲好!係自己心大心細!你st cat am 定pm?英粤定英普?註冊未?

你由細同距打定支定心針,洗腦就得,你系姐姐,姐姐會幫手照顧班上弟弟妹妹,你可以教距地玩遊戲,順便教埋同理心、責任感。

LAH 發表於 16-12-11 21:47
我都有問過佢去第二間學校返學好吾好!佢話好!身邊朋友都叫我讀st cat !細b repeat 仲好!係自己心大心細 ...

已經註冊hold咗位先。收左上午英普班,如果真係讀就可能轉英粵班。始終屋企冇普通話語境,我驚跟唔上

Kay1203 發表於 16-12-12 00:01
已經註冊hold咗位先。收左上午英普班,如果真係讀就可能轉英粵班。始終屋企冇普通話語境,我驚跟唔上
...

亞仔都係細B讀緊k1,有st cat offer. 我多數都會轉做超大B,等佢自信d

回覆樓主:

你讀緊龍幼, 升小已經有保障, 千萬不要以為讀st cat 一定有好小學offer, st cat 亦唔保證收你你第二位小朋友入學, 反而龍幼會睇照顧细佬妺多d!尤其是如果你係target津校(我估你係base on 你俾嘅info), 因為都只係計分或者係抽獎至入好津校!你應該base on 小朋友嘅能力,跟唔跟到去決定! 我果個係龍9月B, 原本打算repeat k1, 同佢考過其他學校有offer, 但阿囡話上升班唔想repeat, 開學試過上午k2, 下午k1, 試一個月睇下原校讀定repeat! 之後佢會係K1 class 同老師講學過啦!好悶!一個月後, 決定唔repeat k1! 原校讀K2 了! 所以要睇小朋友成熟程度!同埋大大下, 細b同其他大b係能力上真係無分別!

99dogdog 發表於 16-12-11 21:26
SC,KV呢兩間大把超大b, 會有咩唔開心?

若將來小學中學追不上進度而留級,年紀巳感覺比同班同學大兩年,相信女孩影響大些

Forgetmenot999 發表於 16-12-12 11:13
若將來小學中學追不上進度而留級,年紀巳感覺比同班同學大兩年,相信女孩影響大些
...

Del. wrongly reply. Sorry.

我情況同你差不多,亞女12月尾出世,讀緊地區名幼(學術深的學校)k1, 今年有龍校k1 offer,見亞女係現在的學校讀得開心,又跟得上,唔知有冇必要為龍校而repeat.

我地係小學要求唔係要最top,亦冇諗過比佢讀直資,亞囡有20分,可以以報c6小學,而該小學應該比龍校較遜色,但都不失為一線津貼小學,唉,好苦腦

多謝大家嘅意見.其實我絕對明白讀St Cat 未必一定有好offer !只係語境較好!我囡囡慢熱型!吾多同同學溝通!同學仔識嘅佢未必懂!只懂跟住做!所以先希望佢repeat 吾使好似自己乜都吾識禁!我會好好唸下.Thx