用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview
樓主: 小時了了
go

直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview   [複製鏈接]

小時了了 發表於 16-12-15 09:29
我係 EK 相片唔夠空間上傳唔到相片, 您可以係福建中學網站睇到佢張申請表第2頁, 有清楚寫明中,英, 數, 獎 ...

唔關P6成績表事,我學校都未派無人交到,
我識嘅名最少有六個入到2nd interview。

小時了了 發表於 16-12-15 09:57
有網友PM我話佢學校B2 & B3生都有2nd In

咁, 阿女面試可能真係好差喇 (但阿女In 完後唔覺自己In差, 咁我都 ...
我反而想知邊間學校咁open ,家長們會知道別的學生banding。
我仔學校就收收埋埋,
問程一程二嘅banding都唔肯講。

不要相信那些B2B3都入到的打擊自己及女兒的信心。
我見你女兒可以咁詳細覆述面試內容真是好叻的學生。
今次只是不夾面試官的口味而已。

babywoman 發表於 16-12-15 14:55
回覆 IloveJJ 的帖子

嗯, 知道直資資源多些.
福中始終係b1, 所以考深少少份屬正常。

嗯! 正所謂係邊度跌低就係邊度企返起身
尋日拿拿淋請半日假去補交"小六學生資料表副本"文件俾赤柱聖士提反及培基, 費時因為唔齊文件而無得面試

Self Introduction 再修改精簡啲及講阿女賣點再多啲, 因為IN 崇真時要1分鐘內講完(係用計時器計時), 福建都有限時, 只不過係老師心中計咁解. 呢兩間阿女都未講到阿女賣點已夠鐘唔俾講落去, 尋晚開始阿女主動自己計時, 佢自己要求想一分鐘內能完成. 阿女咁主動生性, 我都有啲感動

"忘記背後, 努力面前, 向著標竿直跑" ---- 一日未到終點, 作為阿媽嘅陪跑者點可以咁快洩氣呢. 加油啊我! 加油啊阿女! 加油啊大家!

wongkaka  正能量!!! 一起加油  發表於 16-12-16 12:13

小時了了 發表於 16-12-16 09:28
嗯! 正所謂係邊度跌低就係邊度企返起身

尋日拿拿沐請半日假去補交"小六學生資料表副本"文件俾赤 ...
加油呀!
我一直好欣賞你既無私分享及做人處事態度㗎~

希望你女女入到所願中學~

回覆:直資福建中學面試內容 - 1st Interview

呢間學校不入也罷,多年前朋友個仔入埋2nd in,副校已經問埋佢如果冇英文班,介唔介意入中文班,我朋友都話ok,最後一見到佢單親,問咗一句,就即叫佢返去等消息,之後冇收,跟住佢又入表報第二輪,個訓導見佢冇填爸爸資料,又係同一句叫佢返去等

little_yolky  應該係佢多心,單親都好普遍。  發表於 16-12-16 13:01
wongkaka  單親有咩問題?  發表於 16-12-16 12:15

引用:呢間學校不入也罷,多年前朋友個仔入埋2nd+i

原帖由 ^曾小姐^ 於 16-12-16 發表
呢間學校不入也罷,多年前朋友個仔入埋2nd in,副校已經問埋佢如果冇英文班,介唔介意入中文班,我朋友都話ok, ...
哇!好慘哦!這些不是孩子的錯!

wongkaka  單親有咩問題?  發表於 16-12-16 12:15

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-12-16 08:54
福中始終係b1, 所以考深少少份屬正常。
你咁肯定係b1?

little_yolky  根據佢DSE成績,應該屬B1C。  發表於 16-12-16 12:58

引用:Quote:原帖由+^曾小姐^+於+16-12-16+發表呢

原帖由 moon.ng 於 16-12-16 發表
哇!好慘哦!這些不是孩子的錯!
應該照填爸爸!

bobbob 發表於 16-12-16 12:01
你咁肯定係b1?

B1 定 B2, 隨心啦 (我自己心水定為B1C 喇, 不認同勿插啊). 如果係 B2 的水平有咁嘅水平都好好吓

http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1456%3A2016-hkdseoutstanding-performance-in-2016-hkdse&catid=10%3Aupcoming-news&Itemid=379&lang=zh

今年 (2016年) 本校有182名學生參加第五屆香港中學文憑試,成績表現優異,所有科目整體合格率(2級或以上)達到98.8%,優良(4級或以上)率達49.3%,遠高於全港水平,而符合入讀高等院校基本要求(核心科目中、英、數及通識符合3322+2或以上者)亦達65.9%,遠高於全港36.3%。劉牧南同學考獲5科5**級、1科5*級和1科5級,方健朗同學考獲4科5**級、1科5*級和1科5級,林敏婷3科5**級3科5*級和1科5級的佳績,更有10多名同學取得最少一科5**級的優良成績,具體詳情如下:

100%達2級以上的科目(10科):
中文、中史、經濟、資通、物理、數學延伸一、數學延伸二、企財(會計)、企財(商管)、體育

90%達2級以上的科目(17科):
中文、英文、數學、通識、數學延伸一、數學延伸二、物理、化學、生物、地理、中史、歷史、經濟、企財(會計)、企財(商管)、資通、體育

所有科目(包括中英數通)整體達2級或以上 98.8% (全港84.6%)   
所有科目(包括中英數通)整體達4級或以上 49.3% (全港34.9%)
所有科目(包括中英數通)整體達5級或以上 17.9% (全港12.2%)
中文科達3級或以上 76.9% (全港 53.7%)
英文科達3級或以上 84.1% (全港 54.2%)
數學科達2級或以上 98.9% (全港 81.1%)
通識科達2級或以上 99.5% (全港 88.7%)
四核心科目及1選修科達3322+2或以上(符合入讀高等院校資格) 65.9% (全港 36.3%)  
五個科目(包括中英)達22222(符合申請副學士及公務員要求) 97.3% (全港 70.5%)
5科達4級或以上 31.8% (全港20.2%)
4級或以上達40%的科目:
中文(41.2%)、數學(57.1%)、通識(51.6%)、數學延伸二(95.5%)、數學延伸一(92.9%)、企財(會計)(86.7 %)、經濟(75.6%)、企財(商管)(75.0%)、化學(64.0%)、物理(61.8%)、歷史(44.4%)、中史(44.4%)、生物(42.1%)

wongkaka  妳好叻!!! 資料詳盡  發表於 16-12-16 12:16

大家要留意, 呢幾年福建DSE 係用中文考的, 因為OPEN DAY 問嗰高中同學仔, 佢話佢依家仲係用中文學及考所有科, 幾年後英文考 DSE仲係唔係咁好成績, 大家要留意下

醒目開學勳章

小時了了 發表於 16-12-16 12:41
大家要留意, 呢幾年福建DSE 係用中文考的, 因為OPEN DAY 問嗰高中同學仔, 佢話佢依家仲係用中文學及考所有 ...
係部份人用中文考,部份人用英文考,你應該咁啱問正個用中文考嘅學生

小時了了  明白晒 Thanks!  發表於 16-12-16 13:27

現在還有中文班嗎?

小時了了  依家全英文, 無中文班了  發表於 16-12-16 13:47

小時了了 發表於 16-12-15 05:27
真心多謝各位鼓勵及安慰。尋晚忍唔住再問阿女面試時究竟邊部份係唔係咁識呀?(當日面試後阿女COMMENT福中 ...

原來我同你報的也差不多,只是我沒有報聖士提反,而且想法也差不多,都是很怕大抽獎,大家一齊努力

回覆樓主:

今天上午二面,不知幾時有結果!
二面家長只是在陪座,校長和考生面談十分鐘。

回覆 victorshen 的帖子

今天主任話大概1月中知結果

2nd in只係傾閒計,無乜特別,面試時見枱面有個表列晒每位同學各科中英數嘅Grade,感覺佢哋只著重成績,唔係咁睇課外活動同獎項

^曾小姐^ 發表於 16-12-16 09:44
呢間學校不入也罷,多年前朋友個仔入埋2nd in,副校已經問埋佢如果冇英文班,介唔介意入中文班,我朋友都話ok, ...

請不要胡亂引用別人的經歷去作出一些不負責任的言論,請多想別人的感受,這個世界會美好一點
‹ 上一主題|下一主題