用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview
樓主: 小時了了
go

直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview   [複製鏈接]

小時了了 發表於 16-12-15 05:27
真心多謝各位鼓勵及安慰。尋晚忍唔住再問阿女面試時究竟邊部份係唔係咁識呀?(當日面試後阿女COMMENT福中 ...
小時了了, 我和你一樣, 阿女入唔到 2nd in, 阿女說對1st in 很有信心, 所以我們都很驚訝及失望, 我現在反而對直資學校的收生沒多大信心, 只可期望統一派位, 伹不敢進取, 只楝選軟次熱門的學校

IloveJJ 發表於 16-12-15 07:31
請問福建的收生要求比例係點架?

我係 EK 相片唔夠空間上傳唔到相片, 您可以係福建中學網站睇到佢張申請表第2頁, 有清楚寫明中,英, 數, 獎項, 面試等 weighting.
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1287&Itemid=373&lang=zh

呀!俾妳問一問我依家再睇返張表格, 我當初只交了P5成績表, 無交(亦無後補交) P6成績表因為學校未派, 會唔會無交P6成績表而影響咗 score 呢?

好可疑喎? 好可能喎? 惟有咁樣安慰自己啦!

kk1186 發表於 16-12-15 08:38
回覆 小時了了 的帖子

你如果入到東九龍滙基或聖士提反, 路程會否太遠?
同老公商量及財務安排好了, 如果聖士提反會寄宿, 東九龍滙基會試下申請寄宿, 無宿位時惟有早睡早起去返學了.

小時了了 發表於 16-12-15 09:29
我係 EK 相片唔夠空間上傳唔到相片, 您可以係福建中學網站睇到佢張申請表第2頁, 有清楚寫明中,英, 數, 獎 ...

我們同校有二位精英班有2nd Int. 可能都睇校內成績。我們未有p6成績表。

ssskwan 發表於 16-12-15 08:21
Second in有多少人,會收多少人?

我估下, 以下是今次入圍 2nd In 名單, 張名單順 number 嘅, 最尾 A 號碼去到848, 當去到A900, 即是估有900人申請, 而跳咗嘅 number 就係落選, 您留意下, 真係唔係好多跳 number. 當跳 number 唔見咗 200人, 即是約700人 2nd In 去爭取約200個位, 當中又要減50-70個學位留俾福建小學直升, 即是估約700人爭取130 - 150 個學位 (約5人爭1學位)
http://www.fms.edu.hk/images/stories/news/Shortlist_for_Second_Round_Interview.pdf

以上純我個人推測

anthony8899 發表於 16-12-15 09:50
我們同校有二位精英班有2nd Int. 可能都睇校內成績。我們未有p6成績表。
有網友PM我話佢學校B2 & B3生都有2nd In

咁, 阿女面試可能真係好差喇 (但阿女In 完後唔覺自己In差, 咁我都唔知點幫佢了)

小時了了 發表於 16-12-15 09:57

咁, 阿女面試可能真係好差喇 (但阿女In 完後唔覺自己In差, 咁我都 ...

我情況和你一樣,Int 完,小朋友只説文言文的成語唔識,數只做少一題! b2 b3 有得Int 就真係奇怪了。b3同學能過數和文言文!

咁, 阿女面試可能真係好差喇 (但阿女In 完後唔覺自己In差, 咁我都 ...

我情況和你一樣,Int 完,小朋友只説文言文的成語唔識,數只做少一題! 都不知什麼問題!b2 b3 有得Int 就真係奇怪了。b3同學能過數和文言文!

我情況和你一樣,Int 完,小朋友只説文言文的成語唔識,數只做少一題! 都不知什麼問題!b2 b3 有得Int 就真係奇怪了。b3同學能過數和文言文!

我當日有去, 我既理解係,

個職員講今年有8xx 個申請, 福中中一有205個位, 有100個留比福小既學生, 會留20個左右既位FOR 7月叩門, 所以最終會收既係80 個學生左右, 而 進入second in 既係有300人左右!

karmanshirin 發表於 16-12-15 10:08
我當日有去, 我既理解係,
個職員講今年有8xx 個申請, 福中中一有205個位, 有100個留比福小既學生, 會留20個左右既位FOR 7月叩門, 所以最終會收既係80 個學生左右, 而 進入second in 既係有300人左右
我傻傻地, Print 咗 2nd In 名單逐個數人數,  2nd In 共有 357位 http://www.fms.edu.hk/images/stories/news/Shortlist_for_Second_Round_Interview.pdf

照你咁講, 我個心寬鬆啲, 根據你講個職員講今年有8xx 個申請2nd In 共有 357位, 落選嘅有4-500人, 無咗超過一半50%考生, 唔係我尋晚咁諗以為只有20%落選, 以為阿女真係差成咁.

多謝您啊, 我依家心情又好多少少喇

little_yolky  繼續努力  發表於 16-12-15 13:33

過左唔好再諗, 如果唔係好影響之後面試表現, 加油

Second in 時都未有小六成績表會點處理?

小朋友表現及老師喜好有時真出乎意料
我同細in fk 小学,都係wait, 雖然fk 都不是我們首選,但起初估計都大机,現反而一些更熱門的有offer 或3rd in. 對於結果常備平常心,加油下一間!

回覆樓主:

又奧數, 又文言文.
嘩, 駛唔駛咁深?
真係乜都要超前去學

睇來,我都專心考讀官津校算了

回覆 IloveJJ 的帖子

嗯, 知道直資資源多些.
我本計劃, 如果邊緣人, 就會考讀直資.

這種直資面試咁深, 入讀後是否都一開波咁深 ? 我喜歡銜接比較好 的學校, 樣樣都要家長小朋友在外學咗先, 真係 救命

‹ 上一主題|下一主題