用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview
樓主: 小時了了
go

直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview   [複製鏈接]

Ikymama 發表於 16-12-12 17:13
我錯過了12月3日福建的簡介會, 只是爬網上的資料, 而interview當日只有一位學生, 所以不肯定學生是否開心上課

Refer to 上年阿女派位經驗分享
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3389793&page=2#pid43906764 -- 12月3日福建OPEN DAY "我隨意捉住啲學生問學校啲野, 例如功課多唔多, 老師嚴唔嚴之類. 例如, 上星期六帶阿女去直資福X中學, 我隨意捉住其中一位高中問學校嚴唔嚴, 個學生答老師對中一生特別嚴, 又舉例如果係走廊跑又可者講傷害人說話俾老師捉到會真係會惡咁罵學生的. 我女聽到, 之後同我講呢間學校啲老師個樣唔笑好嚴, 做錯事會罵學生, 佢好唔想讀呢間"

係葉公好龍呀你好勁呀識咁多文言文嘅

-Johnnywalker- 發表於 16-12-12 22:20
係葉公好龍呀你好勁呀識咁多文言文嘅

咁又唔係,只不過阿女幾個月前木棉樹續寫故事投稿,該故事又係引用葉公好龍呢個成語來續寫我先至識咋!

呢篇文言文都好長喎!
http://home.ied.edu.hk/~msho/articles/474-%B8%AD%A4%BD%A6n%C0s.pdf
子張見魯哀公,七日而哀公不禮。托僕夫而去,說:「臣聞君好士,故不遠千里之外,犯霜露,冒塵垢,百舍重研,不敢休息以見君。七日而君不禮,君之好士也,有似葉公子高之好龍也。葉公子高好龍,鉤以寫龍,鑿以寫龍,屋室雕文以寫龍。於是天龍聞而下之,窺頭於牖(yǒu),施尾於堂。葉公見之,棄而還走,失其魂魄,五色無主。是葉公非好龍也,好夫似龍而非龍者也。今臣聞君好士,故不遠千里之外以見君,七日而君不禮,君非好士也,好夫似士而非士者也。詩說:『中心藏之,何日忘之!』敢托而去。」

小時了了 發表於 16-12-12 22:37
咁又唔係,只不過阿女幾個月前木棉樹續寫故事投稿,該故事又係引用葉公好龍呢個成語來續寫我先至識咋!

...
葉公子高好龍,釣之寫龍,鑿以寫龍,屋室雕文以寫龍。于是天龍聞而下之,窺頭于牖,施尾于堂。葉公見之,棄而還走,失其魂魄,五色無主。是葉公非好龍也,好夫似龍而非龍者也。
小六學生, 我估學校只問上述咁長啩

小小題外話, 刻舟求劍我小學四年級學, 之後幾十年, 無見人用過。 葉公好龍, 買櫝還珠, 三人成,   呢啲成我近年阿女小學課程先學, 日常生活, 真係好少人

語是中國文化瑰寶, 但個人覺得, 小學生在實用角度來說, 應該學習較常用的成語, 例如:亡羊補牢唇寒齒亡四面楚歌。 而家學生為應付升中面試, 無計啦, 唯有學多一點點

小時了了 發表於 16-12-12 22:37

...
真係好多龍字喎其實我係第一次聽呢個成語。
我仔中文題唔識,
但數學佢話好易。答晒。

有冇人收到2nd in 信?

-Johnnywalker- 發表於 16-12-13 00:27
有冇人收到2nd in 信?
2nd in 係要上網查,唔會寄信通知,好似14定15號係學校網上公佈的

-Johnnywalker-  Thanks.  發表於 16-12-13 18:23

回覆 小時了了 的帖子

我諗每個人都有唔同,我同事個仔係福中讀s3,讀得好開心喎!而且我喜歡校規嚴的學校,有規有矩總是比較好

小時了了 發表於 16-12-11 18:22
尋日阿女去咗福建1st Interview面試

講廣東話/普通話 (自選):讀文言文一篇問題目。我女 "鄭人買履": 鄭 ...

我都有參加這天的面試,面試內容都算深,但孩子對面試感覺都很輕鬆愉快,是一次很好的體驗。雖然很擠擁,但整體安排很好,尤其是安排了一個升中講座,家長們問了很多升中問題,講員很專業,提供很多資訊,而且有問必答,十分有用。

多謝面試idea, 我個下年都會報下呢幾直資, 用文言文考我仔實有問題, 要補定. 佢地中文書好似冇呢篇, 不過我冇睇過P6, 唔知到時有冇.  我見用啟思中文書的學校中文好似深D, 呢篇是出自啟思中文書?

識人外來生考入己上高中, 覺得FK 中文深, 英文雖說校方強調, 但學生水平仍參差, 尤其是當初原校上的.  大家點睇.  

vvmon 發表於 16-12-13 07:18
回覆 小時了了 的帖子
我諗每個人都有唔同,我同事個仔係福中讀s3,讀得好開心喎!而且我喜歡校規嚴的學校,有規有矩總是比較好

嘻!嘻! 因為我唔係用家所以唔知小朋友讀得開唔開心, 只係將Open Day 所見及阿女個人感受分享. 因為我成日罵阿女成日講"傷害人說話"令到老師,同學, 父母及老爺奶奶經常受傷害, 以致大家對阿女品行及印象好唔好架, 而阿女因為把口衰係小學及家裏受唔少教訓及受苦. 當日竟然福建中學Open Day 嗰位同學仔舉"傷害人說話"例子老師如何嚴肅處理學生, 講中阿女要害, 阿女聽見好有共嗚及亦幻想到個情景, 所以佢先至有咁嘅個人感受. 我都相信好多人讀得好開心的

小時了了 發表於 16-12-12 17:22
Refer to 上年阿女派位經驗分享
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3389793&page= ...
謝謝小時了了的資料, 其實我反而喜歡嚴厲的老師, 學生才會現律, 另想請問教學是否只有普通話及英文. 沒有廣東話 ?

Ikymama 發表於 16-12-13 09:24
謝謝小時了了的資料, 其實我反而喜歡嚴厲的老師, 學生才會現律, 另想請問教學是否只有普通話及英文. 沒有廣東話 ?

我只知中文及中史係普通話教. 英文, 地理, 世史之類英文教, 家政,音樂,體育等唔知係咪用廣東話教

如果您有爬文, 有唔少網友講福中好嚴, 我相信間學校都係嚴嘅.

我另一個親身見聞. 其實我舊年星期六已去過一次福中聽簡介會, 當日我行嗰條"福中徑"時, 有一大班約十幾個學生放學跑出校口, 當時有幾個老師應該食完飯行返學校準備簡介會, 其中一個男老師見住呢班學生迎面跑出來放學, 當場係街企定定係度罵呢班學生, 呢十幾個學生亦好乖企定定係度俾老師教訓, 當時我都老實不客氣係後方後少少企係度睇班學生及老師訓話, 老師大大話話都罵咗幾分鐘架

福中還有一點很特別, 就是有100位老師...一般都只是60位。

anthony8899 發表於 16-12-13 10:29
福中還有一點很特別, 就是有100位老師...一般都只是60位。

一級205人,我覺得老師量叫適中

anthony8899 發表於 16-12-13 10:29
還有外藉老師有5位

今日出result,唔知係咪真係要等到6點

vvmon 發表於 16-12-14 09:12
今日出result咩? 唔係聽日咩? 阿女講15號6點, 阿女聽錯?

vvmon 發表於 16-12-14 09:12
剛打電話去福建中學問今日定聽日, 確定係今日6點網上公佈

回覆 小時了了 的帖子

唔該你呀
‹ 上一主題|下一主題