用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview
go

直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview  

尋日阿女去咗福建1st Interview面試

講廣東話/普通話 (自選):讀文言文一篇問題目。我女 "鄭人買履": 鄭人有欲買履者,先自度其足,而置之其坐。至之市,而忘操之。已得履,謂曰:吾忘持度!返歸取之。及返,市罷,遂不得履。人曰:何不試之以足?曰:甯信度,無自信也。

講普通話:自我介紹

講英文:讀一篇英文然後問問題

數學:係電腦度做數學 (有奧數)

填表格:填升中表格,要填中文:住址/父母名/得到什麼獎; 英文填自己強項及弱項

其他:幾個考生一齊砌 LEGO

P.S. 全部考生係禮堂考,阿女話會聽到隔離考生答野,有少少影響到阿女。

回覆:小時了了 的帖子

哇!都幾深哦!

小時了了 發表於 16-12-11 18:22

講廣東話/普通話 (自選):讀文言文一篇問題目。我女 "鄭人買履": 鄭 ...

真係幾深

mansum92 發表於 16-12-11 21:04
真係幾深

唔好意思,想問下,邊部份感覺較深?

協恩嗰啲勁深!嗰篇:鄒君好服長纓, 唔睇翻譯都唔知佢講咩!http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3388869&extra=page%3D4

小時了了 發表於 16-12-11 21:10
唔好意思,想問下,邊部份感覺較深?

協恩嗰啲勁深!嗰篇:鄒君好服長纓, 唔睇翻譯都唔知佢講咩!http:// ...

因為我冇諗過會出文言文,我一見到就覺得深,即刻叫阿仔讀一次,都有一兩個字讀錯。

mansum92 發表於 16-12-11 21:17
因為我冇諗過會出文言文,我一見到就覺得深,即刻叫阿仔讀一次,都有一兩個字讀錯。
...
鄭人買履是小六中文課本其中一篇文章

如果採用此教科書的學校,同學一定學過

我反而奇怪點解選這一篇來考

MC1128 發表於 16-12-11 21:22
鄭人買履是小六中文課本其中一篇文章

如果採用此教科書的學校,同學一定學過

原來如此…我仔學校冇教這篇,但因他看過故事,所以看得懂。我在想要開始惡補文言文

回覆 小時了了 的帖子

我囡囡係最早個批9點,考到10點九....上年我仔好快45分鐘咋,不過考既野大致一樣鑿
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

我女考「鑿壁偷光」,比篇「鑿壁偷光」的文言文亞女睇,叫佢講番個成語!
女話要好留心聽指,如果唔係會出錯
幸好老師好nice,希望順利

vvmon 發表於 16-12-11 22:52
我女考「鑿壁偷光」,比篇「鑿壁偷光」的文言文亞女睇,叫佢講番個成語!
女話要好留心聽指,如果唔係會出 ...
我囡都係呢篇
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

vvmon 發表於 16-12-11 22:52
女話要好留心聽指,如果唔係會出 ...

你們咁深的成語都識,一定得!
我囡是「刻舟求劍」,她唔識。

小時了了 發表於 16-12-11 18:22

講廣東話/普通話 (自選):讀文言文一篇問題目。我女 "鄭人買履": 鄭 ...
我仔講唔出嚟文言文係讀邊篇,佢話有好多個龍字。

其他同你一樣。

小時了了  係葉公好龍呀?  發表於 16-12-12 09:35

我女係睇成語動畫廊先識

我女話問兩題題目, 第一題問篇野講咩野, 第二題問最後買唔買到. 我女答買唔到.

我女小學無教過呢篇, 但阿女話佢以前聽(睇) 過呢個故事, 知道呢個故事講咩, 憑固有知識答咋, 唔關識睇文言文事.

反而阿女話數學深, 好似2分鐘做8題數, 阿女話有奧數題. 我問阿女妳點知係奧數 (我女無在街外學過奧數的), 佢話有一題 X, Y 之類, 選擇題答案係無實數, 係 X, Y 不同組合的答案

我小朋友說數學有一條唔夠時間做, 不知是不是你說的奧數題。我囡數學好水皮。文言文的內容, 她估到, 亦答到, 但最後要她說出成語就說不出了。

回覆樓主:

福建B幾?考得咁深?

近年應上咗B1

請問福建是否好學校, 因他是直資要交學費, 但教學與官/津差不多, 是否他有優勝的地方, 而今次的interview 只有一個學生, 我看不到學生的水準如何?

Ikymama 發表於 16-12-12 16:46
請問福建是否好學校, 因他是直資要交學費, 但教學與官/津差不多, 是否他有優勝的地方, 而今次的interview  ...

唔好意思, 想問您有無係 EK 爬舊文了解? 有無聽簡介會? 如您有做呢兩樣功課, 您就知有咩野唔同.   

官塘福建家長站:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=703869&highlight=%E5%AE%98%E5%A1%98%E7%A6%8F%E5%BB%BA%E5%AE%B6%E9%95%B7

官塘福建家長站~Part 2:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2233441&extra=page%3D2

官塘福建中學: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3368184&highlight=%E7%A6%8F%E5%BB%BA

小時了了 發表於 16-12-12 16:55
唔好意思, 想問您有無係 EK 爬舊文了解? 有無聽簡介會? 如您有做呢兩樣功課, 您就知有咩野唔同.   

官塘 ...
我錯過了12月3日福建的簡介會, 只是爬網上的資料, 而interview當日只有一位學生, 所以不肯定學生是否開心上課