用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 輕微自閉智力正常A仔長大可否像普通人咁工作,生活 ...
樓主: ncandtkh
go

輕微自閉智力正常A仔長大可否像普通人咁工作,生活

我諗好視乎小朋友本身講唔講野,因為好多工種都要講野?做麥當勞都要啦?

引用:如題。

原帖由 ncandtkh 於 16-12-09 發表
如題。
如果google search autistic famous, 你會發現好多熟悉既名人。有屬阿氏,亦有屬中度自閉。
https://www.babble.com/entertainment/famous-people-with-autism-2/

當然並非每個人都會成功,但自閉不等於一定失敗。做好家長可以做既野,其他交比上天!

醒目開學勳章

引用:我諗好視乎小朋友本身講唔講野,因為好多工

原帖由 Tifftiff0115 於 17-02-07 發表
我諗好視乎小朋友本身講唔講野,因為好多工種都要講野?做麥當勞都要啦? ...
原來樓主小朋友仲好細, 大把時間追, 有的工種好似藥劑配藥, 建築設計, 會計, 是專業但社交差少少也可以應付的

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Tifftiff0115+於+17-02-07+發

原帖由 piglet0529 於 17-02-09 發表
原來樓主小朋友仲好細, 大把時間追, 有的工種好似藥劑配藥, 建築設計, 會計, 是專業但社交差少少也可以應付 ...
仲有據聞醫科學生很多也AA地, 不要低估自己小朋友

piglet0529 發表於 17-2-9 04:02
原來樓主小朋友仲好細, 大把時間追, 有的工種好似藥劑配藥, 建築設計, 會計, 是專業但社交差少少也可以應付 ...
謝謝你給我信心,鼓勵。

ncandtkh 發表於 16-12-9 14:22
如題。

當然可以

想問下樓主小朋友幾多歲?情況怎樣?謝謝

piglet0529 發表於 17-2-9 04:02

我身邊絕對有多於一位AA地既建築師或工程師!

vincelo29 發表於 17-2-15 20:29
想問下樓主小朋友幾多歲?情況怎樣?謝謝
4歲,各方面發展ok, 言語都追近同齡,心理學家話佢智力正常,社交較弱。會同小朋友玩但技巧不足。輕微固執。無特別情緒行為問題。

ncandtkh 發表於 17-2-17 12:18
4歲,各方面發展ok, 言語都追近同齡,心理學家話佢智力正常,社交較弱。會同小朋友玩但技巧不足。輕微固執 ...

我個仔都係4歲3個月,智力正常,言語社交較弱、喜歡與其他人玩,但技巧不足,現在讀緊i位K1,都同樓主一樣擔心仔仔!