用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 輕微自閉智力正常A仔長大可否像普通人咁工作,生活 ...
go

輕微自閉智力正常A仔長大可否像普通人咁工作,生活 [複製鏈接]

如題。
   1    0    0    0

點解唔可以?

只要搵啱一種工種, 佢地同樣普通人有咩分別

醒目開學勳章

回覆:ncandtkh 的帖子

對數字多過對人的工作咪得

piglet0529 發表於 16-12-10 05:06
對數字多過對人的工作咪得
數字唔係個個岩的,我個系數學盲,不過他說過想做地鐵司機,都幾好wo,地鐵司機連乘客都唔使面對,自己躲在駕駛室

醒目開學勳章

引用:Quote:piglet0529+發表於+16-12-10+05:06+

原帖由 LeeCC 於 16-12-10 發表
數字唔係個個岩的,我個系數學盲,不過他說過想做地鐵司機,都幾好wo,地鐵司機連乘客都唔使面對,自己躲在 ...
係呀! 有親友揸輕鉄也是AA地, 未揸輕鉄前做飛機維修

回覆 piglet0529 的帖子

你親友AA地咁係咪A.定係只係性格內向?

醒目開學勳章

佢已經三十歲, 那些年代輕微的A只會列為性格孤僻, 少少怪怪的, 朋友三數個, 正常結婚生子

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

正如精神科醫生說, 其實社會上很多這樣的人, 佢舉例說身邊總會有的人或同事性格古怪, 有的人只喜歡自己食lunch, 仲要餐餐食同一味餸, 都有可能係輕微的A, 所以不用擔心, 依家年代有各樣行為訓練, 加上他們的智力正常甚至有些有資優, 會逐步掩蓋不足, 小兒七歲, 其實對上一次上社交訓練個導師在家長小組已奇怪問我為何帶他來, 佢上左四堂其實覺得佢冇問題, 而事實上帶他上是因為想上續後的延展班, 這些小朋友有訓練大大下就應冇問題了, 唔做公關sales咪得羅

講係咁講,但而家一確診左自閉譜系就可以申請傷殘證,感覺仔仔呢世都同殘疾掛鈎咁。同埋睇書得知有d長大成人既亞氏保加症青年都要去庇護工場做野。一諗到呢d就擔心仔仔將來。

ncandtkh 發表於 16-12-12 13:49

講係咁講,但而家一確診左自閉譜系就可以申請傷殘證,感覺仔仔呢世都同殘疾掛鈎咁 ...

個傷殘証應該只係暫時批到6歲, 所以唔一定的, 最重要係佢智力係正常的, 又學到野。 另外亞氏保加應該係高智能的A 仔, 應該同正常人一樣(可能係性格上比較獨行)

醒目開學勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子 講係咁講,但而家

原帖由 ncandtkh 於 16-12-12 發表

講係咁講,但而家一確診左自閉譜系就可以申請傷殘證,感覺仔仔呢世都同殘疾掛鈎咁 ...
對不起, 如果申請到傷殘証的case, 家長要加倍努力! 自譜有一部份小朋友是申請不到的

我未幫仔申請,我只以為所有譜系小朋友都可申請。

醒目開學勳章

不是的

piglet0529 發表於 16-12-12 19:25
對不起, 如果申請到傷殘証的case, 家長要加倍努力! 自譜有一部份小朋友是申請不到的

...

努力到爆!睇書重多過自己返學時。因為我太懶,總是覺得佢的出世,係迫我讀書,最重要係學好英文。

醒目開學勳章 王國長老

傷殘証係一年年批。我仔12歲仲拎緊。
我仔係ADHD加非典自閉(表面正常但內裡思考模式係自閉,社交差)
自閉訓練主要有兩個層面,一個訓練佢地從別人角度思考(社工形容,佢知道pk會痛、但唔想起人地手pk都會痛,見到人地p,一句「叫你咪跑啦」就彈出黎,影響社交囉),所要長期訓練提醒在生活上各種情況時別人都會傷心都會痛,點去思考別人感受。
另一層面就係hard code,見到人地pk就標準問候:你有無事(即使你心裡覺得佢實係好抵死)

我同自己講,有人數學補極都係岩岩合格,有人英文補極都係差。我果個係需要補社交啫。

咁佢學習能力又ok嘅(人人唔同啦,但天生我才,每個人都有自己天份長處)。俾心機發崛同欣賞佢,回報係雙倍咁上

補習社交, hahaha, 好貼切

Charlotte_mom 發表於 17-1-22 11:53
我仔係ADHD加非典自閉(表面正常但內裡思考模式係自閉,社交差)
自閉 ...
請問呢D社交訓練邊度有?

Charlotte_mom 發表於 17-1-22 11:53
自閉 ...
請問你仔而家仲有冇拎傷殘津貼呀?

回覆:輕微自閉智力正常A仔長大可否像普通人咁工作,生活

怎樣申請?
thanks

ncandtkh 發表於 16-12-12 13:49

傷殘証同傷殘津貼係2回事。
傷殘証俗稱"白卡",除咗出入境可以排優先,去泳池有優惠,去op有平…另外都無咩。
傷殘津貼,係cash每個月社處批出黎既錢。搭車$2,要醫生簽…有人每年續(我個仔,醫生一簽就3年)有d醫生係唔肯簽。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題