用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽奖band1生出事
go

大抽奖band1生出事 [複製鏈接]

在B1学位多过B1生的本區,点解每年都会有B1生碌入b2,/3校?但他们自稱係B1生。估錯banding?边缘人?策略太進取?自己学校的b1比率少左?通常咩死因?

王家爸爸  最大可能係根本唔係B1生  發表於 16-12-9 15:07
   18    0    0    0

kkhon 發表於 16-12-9 13:02
在B1学位多过B1生的本區,点解每年都会有B1生碌入b2,/3校?但他们自稱係B1生。估錯banding?边缘人?策略太 ...
我認為通常死因有以下幾個:

1. 估錯banding (幾年前聖家爸爸事件証明咗, 學校透明度低既話係可以錯得好緊要)

2. 區內整體B1學位充足, 唔等於男生同女生都一定夠位, 可以係女生大把位, 男生唔夠位 (好多區都有類似情況)

3. 自己學校B1比例少咗 (呢個都有可能, 但通常出現係單數年, 即剛以新Pre-S1成績計算個年既機會高D)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

3)单數年,咪即系2017升中?

little_yolky  我兩個都係單數年呀  發表於 16-12-9 13:36

引用:在B1学位多过B1生的本區,点解每年都会有B1

原帖由 kkhon 於 16-12-09 發表
在B1学位多过B1生的本區,点解每年都会有B1生碌入b2,/3校?但他们自稱係B1生。估錯banding?边缘人?策略太 ...
係B1位多於B1生區,有部份學校係會隱藏真正組別資訊唔俾學生。 再加上本區直屬/聯繫小學多,令相關資訊更混亂。間接令佢地誤判自己為本區B1生,用左B1生策略去選校。 用本區各小學既推算B1率平均起來,係會不正常地大於33% ~~~

kkhon  咁被呢d老師sin鑊甘  發表於 16-12-9 14:15

kkhon 發表於 16-12-9 13:02
我自己本身當年既真實例子:
背景介紹:九龍城區, 仲係學能測驗試年代。

因為當年資訊無咁發達, 所以無得上網search學校成績, 總之, 人哋好咪好囉, 出名果D咪好囉。另一方面, 學校又無家長會。當年係單親, 阿爸都好忙好辛苦。咁我就唔駛阿爸辛苦, 自己填大抽獎表(當年係無自行既)。

當時我得果11歲, 真係識條鐵咩。咁, 因為我無論如何點計, 都100%係B1A(因為兩年四次考試都好級2, 唔係B1就真係要切個頭落嚟), 於是乎, 我就將自己心目中最鐘意既學校由頭到尾咁排:1. MCS, 2. 拔萃男女, 3. 民生.......如此類推。因為有D唔多鐘意或唔多識(例如聖家, 當年唔知佢好, 所以居然無填), 填到第6志願就出現第一間B2。

Bingo!就係咁好彩, 中咗第6!因為應該係前幾志願都只可以填第一志願, 到填第二都得果D, 我可能填到第4/5, 仲要無填晒所有B1學校(以前無話英中就係B1, 乜中學都可以做英中), 連死雞都執唔到。因此, 就入咗第一間填既B2了。

以上, 可以歸納為你指既太進取, 而當年老師又無俾意見喎, 見到我張表又照收, 因而出事。

TwinWong  我女表姐都係TOP 3內, 當年揀學校乙一迦密 ... 唔知乙四五揀聖家(其實當年出生率高) 最后乙六入这校, 係好   發表於 16-12-30 18:40
SingMom  想當年我都係自己填升中份表, 全家人我已經係學歷最高果個. 總之就亂黎.  發表於 16-12-9 21:02

kkhon 發表於 16-12-9 13:20

3)单數年,咪即系2017升中?
又唔需要太擔心, 如果小朋友讀緊果間係一線學校, 通常表現都較平穩, 升跌都應該係5%內
如果係二線就會飄忽D, 有機會十上十落(上落有1X%)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 kkhon 的帖子

你阿仔個區, 升中利男仔, 小學又係地區龍頭, 唔駛太擔心喎!

基本上做到校內Top 40%應該好安全

我學校出事的C兄/姐通常係考50-70,未聽過前50的中寶。咁又顯示係乜呢?另外隨機number 又係咪其中致命傷?謝謝各位的回覆!

王家爸爸  如果係邊緣人太進取,出事機會好大  發表於 16-12-9 15:12
Yanamami  邊緣人吧~太進取?  發表於 16-12-9 14:47

自行多數冇行,我只是怕吾夠運頭三志願都入吾到,吾知去左邊!

Yanamami  填表策略有問題?  發表於 16-12-9 14:48

hkpapa852 發表於 16-12-9 13:54
又唔需要太擔心, 如果小朋友讀緊果間係一線學校, 通常表現都較平穩, 升跌都應該係5%內
如果係二線就會飄忽D ...
點知自己學校係一線定二線呀?睇過往派位?

kkhon 發表於 16-12-9 14:09

自行多數冇行,我只是怕吾夠運頭三志願都入吾到,吾知去左邊! ...
所以,大抽獎時,留意D執雞位

kkhon  LS有冇死雞執呢  發表於 16-12-9 14:55

kkhon 發表於 16-12-9 14:02
我學校出事的C兄/姐通常係考50-70,未聽過前50的中寶。咁又顯示係乜呢?另外隨機number 又係咪其中致命傷 ...
係, 其實即係話, 你學校級50-70個班, 係B1/B2邊緣人.

點解B1/B2邊緣人有咁大批? 其實有好多可能, 例如某些學生呈分排名經常大起大落. 係無充足資料(如個班學生3次呈分名次)情況下, 好難解釋到

點解校內呈分排名起落有影響? 因為前人Pre-S1既排名對照分, 差一名可能會差好遠

如果學生A同B, 兩人三次呈分排名如下:
學生A - 呈一: 4, 呈二: 6, 呈三: 5
學生B - 呈一: 1, 呈二: 8, 呈三: 3

邊個會好D呢? 其實無人知, 其非知道過去2之Pre-S1各次既對照分.

舉個例, 如果學生A同B既Pre-S1對照分如下:

呈分名次

Pre-S1對照分

學生A (呈一Pre-S1對照分): 96
學生B (呈一Pre-S1對照分): 99

學生A (呈一呈二累計Pre-S1對照分): 184
學生B (呈一呈二累計Pre-S1對照分): 177

學生A (三呈累計Pre-S1對照分): 276
學生B (三呈累計Pre-S1對照分): 274

咁三呈之後, 學生A排名其實高過學生B.

^O^ 發表於 16-12-9 14:44
點知自己學校係一線定二線呀?睇過往派位?
又係"籠底"搵番出嚟:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092

回覆 kkhon 的帖子

kkhon LS有冇死雞執呢

YTM通常都有3個LS位同2個WFN位可以偷雞

kkhon  就係搏冇人夠勇填  發表於 16-12-9 15:09

Ic,即係只要每次呈分的名次能穩定在前50就問題不大?老師話頭70係b1,而我都覺得預50穩陣d。

mcl203 發表於 16-12-9 13:33
係B1位多於B1生區,有部份學校係會隱藏真正組別資訊唔俾學生。 再加上本區直屬/聯繫小學多,令相關資訊更混 ...
灣仔區直屬/聯繫小學多,所以如果小學隱瞞小朋友BANDING既資料好可能出事。B2頭當B1尾,可以派到好差。

kkhon 發表於 16-12-9 15:08

Ic,即係只要每次呈分的名次能穩定在前50就問題不大?老師話頭70係b1,而我都覺得預 ...
對, 3次呈分穩定地留係Top 1/3, 係你阿仔間學校一定好穩陣.

雖然我相信你阿仔間學校會有70個B1學生, 但唔一定代表頭70個人都係囉! 話頭70個係B1其實係好危險. 友校都只係夠膽話頭1/3一定係B1學生咋!

唉!我係黑仔皇,上次小一派第五志願,直情走返屋企喊架!

kkhon 發表於 16-12-9 15:08

Ic,即係只要每次呈分的名次能穩定在前50就問題不大?老師話頭70係b1,而我都覺得預 ...
咁咪代表級50-70....一係選校太進取....或 選校進取得黎撞晒框(又無選全票B1)....又或級50已證實係B2 (被學校誤導左) ~~~

kkhon 發表於 16-12-9 14:02
我學校出事的C兄/姐通常係考50-70,未聽過前50的中寶。咁又顯示係乜呢?另外隨機number 又係咪其中致命傷 ...
我都覺得係邊沿人,但d人成日話隨機number 差!
‹ 上一主題|下一主題