用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 急問: 仔話D藥好似冇效
go

[過動] 急問: 仔話D藥好似冇效 [複製鏈接]

一向食緊10mg, 8小時+4小時, 呢個幾星期, 好似完全做唔到野, 放學後響功課班3小時都做唔到2樣功課, 仲要差唔多錯晒, 下星期就考試啦, 就算我同佢單對單去做去溫都好似完全冇動力去完成, 呢個幾星期係軟硬功都唔得, 晚晚係喊住完成. 而家都唔知點去應付考試, 又有排都未覆診......有冇咩方法可以幫到佢呢?
   1    0    0    0

係咪試緊藥呀? 唯有同醫生講咋喎!

回覆 Carriecheun 的帖子

其實已經食左2年幾, 我唔知佢自己搵借口定真係冇效囉.

一係就係重咗, 藥力唔夠, 要問醫生先知!

都有可能, 醫生亦曾講過, 佢體重只能夠食呢個份量, 所以都要見到醫生先知點算. 而家上網睇緊有關戒口的, 但佢已9歲, 樣樣唔俾佢食, 確難.

醒目開學勳章

引用:回覆+Carriecheun+的帖子 都有可能,+醫生

原帖由 BrianHoHoHo 於 16-12-09 發表

都有可能, 醫生亦曾講過, 佢體重只能夠食呢個份量, 所以都要見到醫生先知點算.  ...
點加強專注力的香薰油? 不過我冇用過, 聽說有幫助

BrianHoHoHo 發表於 16-12-9 15:10

都有可能, 醫生亦曾講過, 佢體重只能夠食呢個份量, 所以都要見到醫生先知點算.  ...

可以分享結果點處理嗎?

回覆 天山雪蓮 的帖子

呢段時間, 我精神壓力已爆表, 最後我選擇冇去追迫佢溫書, 同佢講如果真係唔想我同佢溫, 自己又唔溫, 就要面對結果, 個仔唔願意接受呢個安排, 但我真係冇氣去力同佢角力. 亦想佢知唔係樣樣我去幫佢, 我去安排, 自己就踢一踢, 一郁一郁, 甚至唔郁. 考試期間我亦收到香薰油, 我唔知你個仔自己突如其來的合作(間中都會), 定香薰油影響, 果2日溫書都算順利. 我亦寫左信俾醫生, 而家可以提早見佢, 不過係AFTER X'MAS.

BrianHoHoHo 發表於 16-12-20 14:04
回覆 天山雪蓮 的帖子

呢段時間, 我精神壓力已爆表, 最後我選擇冇去追迫佢溫書, 同佢講如果真係唔想我同佢 ...
媽媽加油,作為同路人,完全明白你的無助,又要迫溫習,但又唔想關係咁差。
同醫生講下佢個情況,唔知轉下另一隻藥又會唔會好點。

piglet0529 發表於 16-12-10 05:37
點加強專注力的香薰油? 不過我冇用過, 聽說有幫助

請問是邊一隻?

回覆:BrianHoHoHo 的帖子

我想知邊隻香薫好,thx

‹ 上一主題|下一主題