用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **加油, 我地改為後補中獎區*17-18 K1 暫時全waiting 揮 ...
樓主: TRUBIMA
go

**加油, 我地改為後補中獎區*17-18 K1 暫時全waiting 揮手區  

全部waiting
仲等緊offer

唉!我仔最惨惨猪,2後備,2不收。最惨我仔遲講野,其他無問題。我最擔心系無書讀,究竟系唔系一定有得讀???

idy_w 發表於 16-12-12 19:39
邊個話大B著數同大把學校收,我就係人辦,我囝仔二月B,報左9間,2 rejected 2 waiting (因為呢2間唔會出 r ...

下。。。 我以為就算唔收都要通知家長,因為好奇怪,有間我打去問寄左result信未,我怕收唔到,個staff問都無問我係邊個家長就話要留意宣佈幾時統一註冊,註冊前幾日就會出信 (其實我知日子一早公布左,而且規定要12月23前通知家長結果), 佢咁講我覺得意思係信就一早寄左,未收到即係waiting/reject,  等下round啦你!

回覆 cshowk 的帖子

應該係中產人士,點解咁講既😂

2014 nov B boy
5間,2 reject, 3 waiting(因為冇reject)!
雖是細b, 識背唐詩,識a-z,識1-10提下水可數到20!

但衰在坐不定,周身yuk!,

點算好!

legoisland2005 發表於 16-12-13 08:43
5間,2 reject, 3 waiting(因為冇reject)!
雖是細b, 識背唐詩,識a-z,識1-10提下水可數到2 ...

果3間 "waiting" 會唔會係未出offer 呀?

回覆 Gachu525 的帖子

不會,果3間有2間係因為沒有REJECT的。。。。所以WAITING。
我心裡有數。。小朋友IN成点,自己都知,衰咩都知 。。
我估係WAITING LIST既最後10個。
所以CALL WAITING 都唔會CALL到我地。

果3間有1間我寫了信(因為心儀的)所以之后會有SECOND-IN的機會。

fishywong 發表於 16-12-12 16:23
大家加油, 等call waiting la. 我就呀Q D, 我覺得有D學校可能係特登比多D waiting 的, 即使有位, 都比waiti ...

絕對同意收生係marketing, 事關次次打黎話有位,都係要你即刻答覆,岩就快d過黎交錢,唔岩佢就拿拿聲call下個waiting收留位費,果時個學生咩表現都唔重要,要點係有人填左個位,收多份學費

回覆 JackyCYChan 的帖子

非常同意!班房入去有張墊,個個小朋友都系直接踩上去玩玩具,佢就坐低除鞋先上去,走時又自己著返鞋(我地系屋企系咁做,佢就慣左)其實老師冇要求咁做,佢做左,唔知有冇分加到跟手玩到唔舍得走,碌地咁,又唔知系咪又扣分了。真系耐佢唔何

ilmummy 發表於 16-12-13 11:44
回覆 JackyCYChan 的帖子

非常同意!班房入去有張墊,個個小朋友都系直接踩上去玩玩具,佢就坐低除鞋先上 ...
係, 有幾多個小朋友肯玩一陣咁開心, 話走就走丫,,,,,可能性係一係佢唔中意玩, 二佢真係咁成熟乖巧, 三係比較上蕃薯好多野都冇乜反應

回覆 TRUBIMA 的帖子

聽故事個PARTS 我仔系坐定定架,幾個小朋友去碌地佢都冇去。老師問問題系舉手先回答,離開時個個小朋友拍下蘿柚走人,佢就收埋人地D 凳仔比老師喔。我又覺得幾好呀。所以話乖嘅老師又睇唔到,曳嘅睇到曬,我只能苦笑吧

TRUBIMA    發表於 16-12-13 13:56

拿唔到offer並不表示小朋友差過人地,因為面試實在是有太多偶然因素控制唔到,我亦唔覺大b有優勢,我個女未夠兩歲時字母數字顏色都識,又配合,反而現在正值t2階段多左自我意識,更難搞,問叫咩名答唔記得la,老師指住幅畫問咩來ga,女以同樣語氣問番老師。面對宜家取錄情況我好無奈,未開始學生生涯卻已經被宣判唔叻

legoisland2005  ,問叫咩名答唔記得la,老師指住幅畫問咩來ga,女以同樣語氣問番老師!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   發表於 16-12-13 14:17

回覆 suyking 的帖子

我系屋企問佢都系咁,佢系唔答自己叫咩名架,佢會話“唔洗問啦”根住古古惑惑望住你,偷偷笑,仲話自己系女仔,叫我賣裙佢著。咁大嘅B ,好難搞,已經識古惑整古人,吹佢唔漲!

回覆樓主:

3間政府2間waiting,1間未出result,但好難入應該唔得嘅多,好彩有報到私校,有私校offer,但都係想讀政府嘅多d

P.S 都係報村校啫,估唔到結果慘敗收場

ilmummy 發表於 16-12-13 14:15
回覆 suyking 的帖子

我系屋企問佢都系咁,佢系唔答自己叫咩名架,佢會話“唔洗問啦”根住古古惑惑望住你 ...
我個男仔B, 都會特登話自己係女仔, 再古惑咁笑...

回覆 foxchild 的帖子

可反應小朋友可愛的一面,冇offer 咪當學校走寶咯

legoisland2005 發表於 16-12-13 08:43
雖是細b, 識背唐詩,識a-z,識1-10提下水可數到2 ...

我囡一樣,認知佢ok ,a-z,  1-20, 顏色,動物好多都識,就係坐唔定,結果全waiting   / reject . 我已打定输數,出年做超大b再考過

回覆 joey1219 的帖子

哎,,,就是見佢學術/認知OK。唔想比佢遲1年先讀。
好難。。

希望佢返左學會好D啦。。
剛上PN2-3個WEEK

引用:Quote:legoisland2005+發表於+16-12-13+08:

原帖由 joey1219 於 16-12-13 發表
我囡一樣,認知佢ok ,a-z,  1-20, 顏色,動物好多都識,就係坐唔定,結果全waiting   / reject . 我已打定 ...
有部份學校會唔收超大B,除非12月
唉,做細B又無學校收,做超大B又唔多學校揀

我仔係今年報17-18PN, 報咗7間in咗3間.... 而家有2間waiting, 1間未有回音, 1間明天in...
見到呢個post有d擔心.... 因為如果無PN收, 好驚佢出年同d讀過N既小朋友一齊in, 就更加唔夠人叻....