用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **加油, 我地改為後補中獎區*17-18 K1 暫時全waiting 揮 ...
樓主: TRUBIMA
go

**加油, 我地改為後補中獎區*17-18 K1 暫時全waiting 揮手區  

回覆 happypapapa 的帖子

又未必呀,我寫左兩封信,第一封系最心儀嘅,打去問到時系先call 備取生定交返D 位比教育局再等人報名,佢地話系話先call waiting 嘅,系教育局要求提交剩餘學位deadline 時都仲有位嘅,先會提交。咁算最正路啦!而另一間系話,會先提交比局方剩餘多少學位,等人再報名,面試後仍然有學位嘅,先會call 返第一round 嘅后備生。早知系咁第二間我都費事寫信,浪費紙墨!

ilmummy 發表於 16-12-12 10:36

又未必呀,我寫左兩封信,第一封系最心儀嘅,打去問到時系先call 備取生定交返D  ...
第二間做法, 真係令人好傷心....

回覆 TRUBIMA 的帖子

系,所以話waiting 是否會被call ,仲要睇返個間嘅做法,如果唔系只會希望越大,失望越大!

marina_twinstar 發表於 16-12-9 12:23
no offer on hand now
Me too, 4 interviews.  3 reject.1 is Pui Ching, results on 9th Jan

大家加油, 等call waiting la. 我就呀Q D, 我覺得有D學校可能係特登比多D waiting 的, 即使有位, 都比waiting 先, 寧願之後再call. 一開始人人有位, 咪唔矜貴la. 之前就見有post 講某D 學校好多offer, 人人都收.... 物以罕為貴. 即係名牌 要限購咁. 條隊越長, 就越多人排. 整條龍出來, 也是一種marketing 手法.  大家等下啦. 當然, 呢個可能係我自我安慰的聯想  

回覆:17-18 K1 暫時全waiting 揮手區

me too!! 〒_〒 ...all.waiting or rejected...

TRUBIMA 發表於 16-12-9 11:26
初初見人地有3幾間揀, 會諗自己小朋友係咪咁差呢, 有d唔開心, 但而家會咁諗, 可能好多人都係大包圍, 好多間 ...
可能好多人都係大包圍, 好多間都係收晒同一批最top>>> government no supervise!

ericali2123 發表於 16-12-10 23:48
2 waiting 其他都唔收,真係唔知學校用咩準則去收生,聽其他媽媽講佢個小朋友入去in果陣喊到拆天,佢打定輸 ...

喊到拆天個家長是否很有錢架?

回覆 cshowk 的帖子

哭抱住in都有am offer>>> lot of background we don"t know!

就黎就收工, 回家睇派彩喇,,,冇咩緊急感

xiaoxiaoau 發表於 16-12-12 17:19
回覆 cshowk 的帖子

哭抱住in都有am offer>>> lot of background we don"t know!

好唔公平,有名幼又係喊抱住in都有offer

cshowk 發表於 16-12-12 17:30
好唔公平,有名幼又係喊抱住in都有offer
NEVER "公平"

ilmummy 發表於 16-12-12 10:36

又未必呀,我寫左兩封信,第一封系最心儀嘅,打去問到時系先call 備取生定交返D  ...
所以waiting我都係預唔收先癈是又失望

回覆樓主:

今日終於收到一個offer,  但呢間其實係最唔想讀既,所以開心唔落,而家唯有寄望最後一間未有消息既

引用:今日終於收到一個offer,++但呢間其實係最唔

原帖由 Gachu525 於 16-12-12 發表
今日終於收到一個offer,  但呢間其實係最唔想讀既,所以開心唔落,而家唯有寄望最後一間未有消息既
...
我同你一様,本身得一間waiting,最後有間完全冇諗過既,仲要N班開始排隊既幼稚園打比我,排到我仔,可以由N升上K,
我都好唔開心,好失望,不停自我安慰

2waiting , 2 rejected , 2 間等result , 喊左

邊個話大B著數同大把學校收,我就係人辦,我囝仔二月B,報左9間,2 rejected 2 waiting (因為呢2間唔會出 rejected 信) 1 pm offer 因為主要in 家長,仲有4間未出,我都打定輸數真係好灰

idy_w 發表於 16-12-12 19:39
邊個話大B著數同大把學校收,我就係人辦,我囝仔二月B,報左9間,2 rejected 2 waiting (因為呢2間唔會出 r ...
同意
仲要大B開始有性格同唔聽話

foxchild 發表於 16-12-12 19:52
同意

真係好有性格,明明知又識死都唔講

foxchild 發表於 16-12-12 19:52
同意

同意大B 有大B 的難搞!
面試當日心情唔靚,遇到任何情況都有得扭
唔肯貼名字貼紙,唔肯排隊,見到人想縮埋,聽故事唔肯坐前排,又冇反應,筋膜講接小禮物和說再見的禮儀

但離開學校之後,我問佢鍾唔鍾意間學校,佢又話好鍾意

不過,心情靚時的超水準表現,又令人刮目相看!

foxchild  我個都係, 話鐘意學校, 但入到去玩野, 識都唔答, 又掛住八周圍人做咩..     發表於 16-12-13 10:00