用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **加油, 我地改為後補中獎區*17-18 K1 暫時全waiting 揮 ...
樓主: TRUBIMA
go

**加油, 我地改為後補中獎區*17-18 K1 暫時全waiting 揮手區   [複製鏈接]

引用:8+間全軍覆沒...唔係reject+就waiting...有

原帖由 lau87hk 於 16-12-10 發表
8 間全軍覆沒...唔係reject 就waiting...有d in 幾好...但都唔收,真係唔知每間學校既收生標準😩 ...
是否細b

回覆:17-18 K1 暫時全waiting 揮手區

in咗5間,1間reject,4間未收到
咁遲都未寄信,預咗reject多,唉,全部reject晒都唔知點算

回覆 ilovecat1234 的帖子

有啲一封,有啲三、四封。一收到WAITING信寄一封,二月收到一間CALL,覺得求位信有用,於是其他又補多一封,到五月又收到一間CALL於是其他又補多一封,好似係咁上下。之後就冇再寄但係都不斷有學校打黎CALL WAITING。

meloC  咁都好好哦, 想問下有打返比你CALL WAITING 的學校, 本身係味都好多人爭架?  發表於 16-12-12 12:22

回覆樓主:

嘩!唔開post唔知原來咁多人仲係到等運到

其實係咪大家見嗰D都係名幼競爭超大啊?我只係見屋企附近既好幼稚園,暫時間間都有offer喎。。。

不過唔洗灰心,過左1月中大把人成手offer要放棄,到時就會有人call waiting list啦,加油!

Rejected 信仲可唔可以寫求位信呢😭,
制度好慘,無論私校或有資助學校
都係好難入,本人個個係細B

Qopozo 發表於 16-12-10 12:53
Rejected 信仲可唔可以寫求位信呢😭,
制度好慘,無論私校或有資助學校
都係好難入,本人個個係細B

坦白講,rejected信寫求位信係可以,但將心比己,幼稚園如有位,都會比 waiting list既先,call哂最後仲有位先會考慮rejected既,但機會唔大囉

CelineCheng915 發表於 16-12-9 14:10
5 waiting 1 reject, 幸好依家讀緊N 班可直升K1, 如果唔係唔知點算

我都係,2reject, 2 waiting, SC有二個朋友哭抱住in都有am offer, 我唸緊究竟係家長問題定小朋友唔夠其他小朋友叻

回覆 Gachu525 的帖子

九龍城區😩

回覆 yaubb2014 的帖子

唔係,係一月大b, 所以有d 媽媽話大b 著數d, 我又唔見得係 😅

yeeyee0112 發表於 16-12-9 12:45
明白! 見到有人話表現一般抱住面試都收,真係唔知咩準則,但唯有同自己講小朋友同學校無綠份啦!
睇開 d , ...
我好認同, 只可以講句冇綠份啦, 我得1 waiting 3 rejected , 另一間以為家姐讀過, 有機會啦, 結果好多人已經收到電話, 但我連電話都未收到, 可能都係rejected多

引用:Quote:yeeyee0112+發表於+16-12-9+12:45+明

原帖由 suki1420 於 16-12-10 發表
我好認同, 只可以講句冇綠份啦, 我得1 waiting 3 rejected , 另一間以為家姐讀過, 有機會啦, 結果好多人已 ...
甘你打去問下

in6間, 3間waiting..其他未有result...不過我預咗...因為超細b...

回覆樓主:

我b係11月尾細b,  我以超大b身份去in n都係waiting,  真係好有挫敗感。in 左 4k + 2n,  暫時只有一間k 有offer, 1間reject, 其他兩間等緊,估計waiting 多。

報咗8間,1間offer、4間waiting ,仲等緊另3間回覆,應該都係陪跑

2 waiting 其他都唔收,真係唔知學校用咩準則去收生,聽其他媽媽講佢個小朋友入去in果陣喊到拆天,佢打定輸錯,唔會收,點知俾佢入到,相反我小朋友好主動自己衝入去面試,就唔收,而家好徬徨,收最後一封 reject信果日真係喊左出黎

回覆樓主:

我想知道過左註冊日,多唔多call waiting.  有冇媽媽分享下? 呢度真係好需要正能量,我今日down 左成日, 覺得自己個囡被遺棄咁,冇人要,讀幼稚園都咁困難。

ericali2123 發表於 16-12-10 23:48
2 waiting 其他都唔收,真係唔知學校用咩準則去收生,聽其他媽媽講佢個小朋友入去in果陣喊到拆天,佢打定輸 ...

我今日拆信又waiting 都喊左

回覆:TRUBIMA 的帖子

same same 同是天涯淪落人

引用:+本帖最後由+ericali2123+於+16-12-10+23:5

原帖由 ericali2123 於 16-12-10 發表

2 waiting 其他都唔收,真係唔知學校用咩準則去收生,聽 ...
真係講运氣……

‹ 上一主題|下一主題