用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 零課外活動、零獎項
樓主: patwong
go

零課外活動、零獎項

patwong 發表於 16-12-9 09:01
b1中遊,咁樣去in,喺咪機會渺茫?

已經有最重要的條件,有沒有課外活動,不重要。
我覺得課外活動不是為了升中,而是為了培養興趣,不必為升中而參與課外活動。

patwong 發表於 16-12-9 16:41
平時放學回來,做完功課就做佢想做嘅嘢,例如玩電腦、睇youtube,食完飯睇吓電视溫陣書就訓。

...
我同意成績係最重要,但就算成績好都應該參與下一啲興趣/活動,小朋友才容易均衡發展。我諗好多家長會以為學樂器/運動/劃畫呢啲先係課外活動,或許樓主自己都有相同諗法,所以就算迫孩子學佢冇興趣嘅嘢都冇用,其實家長有沒有想過可從小朋友興趣入手,當然而家講嘅已經趕唔切升中填表,但中學要求填課外活動其實都係想了解多啲小朋友是否均衡發展。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-12-10 22:07
我同意成績係最重要,但就算成績好都應該參與下一啲興趣/活動,小朋友才容易均衡發展。我諗好多家長會以為 ...,但中學要求填課外活動其實都係想了解多啲小朋友是否均衡發展。

囡囡今年升中一就是填報靠興趣而不是靠獎項的:

游泳2級布章,沒有比賽過,所以沒有獎項
小學設的樂器班沒有考級
小學只設了一年的初級陶瓷班當然也沒有獎項,只帶了5件作品2nd in.
另外是~愛閱讀;附小學圖書館管理員證明一張.

相信你們看到也會覺得好騎哩

shypama 發表於 16-12-11 01:53
囡囡今年升中一就是填報靠興趣而不是靠獎項的:

游泳2級布章,沒有比賽過,所以沒有獎項
我覺得唔騎哩Y,我仔之前學嘅好多都只為興趣,並沒考級,更不是因升中而學。

熊大 發表於 16-12-10 12:49
5cm??? 小五,小六邊有咁多cert..

呢個時候,怪獸家長咪發揮作用咯

地區英中,睇成績重要過一切。只要唔諗高攀,無獎無cert 都唔係問題。

引用:朋友女零獎項,零課外活動,但成功考入神校

Sofia88 發表於 16-12-26 17:51
邊間呢?
男女神校