用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 零課外活動、零獎項
樓主: patwong
go

零課外活動、零獎項

朋友女零獎項,零課外活動,但成功考入神校

成績好先最重要

patwong 發表於 16-12-9 09:01
b1中遊,咁樣去in,喺咪機會渺茫?
點可能零課外活動?小朋友平時除咗返學,就只有溫習?

請問課外活動係指校內嗎?校外計算在內嗎?如自行出面學游水,彈琴,空手道呢D,thanks

洋蔥頭媽咪  當然校外、校內都會計啦  發表於 16-12-10 21:47

bibikids119 發表於 16-12-9 15:42
請問課外活動係指校內嗎?校外計算在內嗎?如自行出面學游水,彈琴,空手道呢D,thanks ...
課外活動可以好廣泛,校內既、校外既都算係。例如,如果小朋友係出面學游水、彈琴、空手道呢啲,全部都係,最重要係佢自己揀既(最少有份揀既)又鍾意既。
其實重點反而係面試時,當老師問小朋友平時做啲嘜,佢不但可以有野講,而且可以娓娓道來,表現出鍾意、享受佢自己揀既課外活動。

bibikids119  明白哂,thanks!姐係有心而發呀  發表於 17-1-5 14:02

回覆 王家爸爸 的帖子

非常同意, 所以阿女既課外活動雖然唔多, 但好肯定既係, 佢自己鍾意, 自己選擇既活動

引用:Quote:bibikids119+發表於+16-12-9+15:42+

原帖由 王家爸爸 於 16-12-09 發表
課外活動可以好廣泛,校內既、校外既都算係。例如,如果小朋友係出面學游水、彈琴、空手道呢啲,全部都係, ...
原因就是這樣“要佢自己鍾意、享受”。其實佢細個時都有試過好多活動,但沒有一樣佢喺鍾意的、想學的,不論動態靜態佢都沒興趣,有試過迫佢學,但喊住咁學冇意思啫,所以近呢幾年,乜都冇學。

05年6月6日係東區出世

引用:Quote:patwong+發表於+16-12-9+09:01+b1中

原帖由 王家爸爸 於 16-12-09 發表
點可能零課外活動?小朋友平時除咗返學,就只有溫習?
平時放學回來,做完功課就做佢想做嘅嘢,例如玩電腦、睇youtube,食完飯睇吓電视溫陣書就訓。

05年6月6日係東區出世

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-12-09+發表點

原帖由 patwong 於 16-12-09 發表
平時放學回來,做完功課就做佢想做嘅嘢,例如玩電腦、睇youtube,食完飯睇吓電视溫陣書就訓。

...
面試問及放學、星期六、日做乜,你預計小朋友點答?就算口才了得都冇內容講喔,不過可能更引起老師的興趣去見你的小朋友。

patwong 發表於 16-12-9 16:41

...
如果小朋友真係睇Youtube可以學到野,面試時其實又唔老實講。例如睇Youtube學英文,只要老師問佢時,小朋友真係可以講出唔同地方英文講法既差異,我估大部分老師一樣會收貨。

王家爸爸 發表於 16-12-9 15:54
課外活動可以好廣泛,校內既、校外既都算係。例如,如果小朋友係出面學游水、彈琴、空手道呢啲,全部都係, ...
我依家反而頭痕見到自行表, 有D係分開問學術活動同體藝活動。阿女無參加學術課外活動, 學英文chat room算唔算? 佢參加既作文比賽次次都係得「謝謝參與」證書。學校英文Drama校隊算唔算學術活動? 體藝可唔可以寫游泳班, 一個禮拜一堂果D。

little_yolky 發表於 16-12-9 16:59
我依家反而頭痕見到自行表, 有D係分開問學術活動同體藝活動。阿女無參加學術課外活動, 學英文chat room算唔 ...
都係嗰句,除非有更好既野填,如果唔係一於照填。

從最重要的開始填,然後瑣碎嘢照填,直到fill 嗮所有表格位置

如果學鋼琴唔考級,學游水冇證書,學畫畫又冇證書,校際朗誦節又只有優良冇名次......

一句講哂 - 平平無奇

咁點寫?看上去會否很蝕底?

little_yolky  咁蝕底都好過乜都無。  發表於 16-12-9 18:19

little_yolky 發表於 16-12-9 16:59
我依家反而頭痕見到自行表, 有D係分開問學術活動同體藝活動。阿女無參加學術課外活動, 學英文chat room算唔 ...
學術課外活動.....唔計補習....應該好多人陪你

妹妹頭 發表於 16-12-9 16:11
回覆 王家爸爸 的帖子

非常同意, 所以阿女既課外活動雖然唔多, 但好肯定既係, 佢自己鍾意, 自己選擇既活動 ...

Yes ,我女都校外二胡丶畫班+學校自選興趣班一個。不過學校多多少少都會安排學校公職比每位高小學生做下,唔影響課餘時間,又叫做有D野寫下!所以好少可零丶零。不過成績OK,又真係睇你揀咩學校!

mcl203 發表於 16-12-9 18:14
學術課外活動.....唔計補習....應該好多人陪你

我女係其中一個!每日已參加學術活動~"返學"架啦!仲唔夠咩!所以學術果part會吉左,其他體藝項目就有突

我仔自行時考B1中學,個D證書只有1mm 咁高,睇到人地果D,5cm 以上,一疊疊,心諗,死得

bossini888 發表於 16-12-10 11:55
我仔自行時考B1中學,個D證書只有1mm 咁高,睇到人地果D,5cm 以上,一疊疊,心諗,死得
...

5cm??? 小五,小六邊有咁多cert..

回覆樓主:

其實,自行時,成績先係主菜。其它野係點綴下。但都要試的

Upup