用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 其實係咪in 親都收架?冇聽過waiting /reject 咁既 ...
樓主: futurecheung
go

York 其實係咪in 親都收架?冇聽過waiting /reject 咁既   [複製鏈接]

andyngan1 發表於 17-1-2 01:41
請問大埔區有冇校車 ? Many Thanks

fyr

hccwkm 發表於 17-1-3 11:36
上星期收到學校嘅國際班offer,有樣想請教大家!

學校有封同意書要我簽,內容係學生升班時可能會重新調配 ...

我問過幾位用家,佢地小朋友讀國際班都係係金巴倫道校舍上課。
或者你試下問學校可唔可以安排參觀其他校舍。

回覆 junnieip 的帖子

Thanks

MissHand 發表於 16-12-9 11:26
請問如果 York 同St CAT, 兩間點選好?

當年我小朋友有york, sc 同 kv 最後選左sc, 現在讀K3, 你俾我再簡多100次都會簡sc. sc絕非有人所講名氣大於實, 如果真係咁就唔會連連神幼頭3甲啦。 佢一級係多學生是事實, 大概600幾個左右, 但你用另一個角度諗, 咁多人都可以保持到教學水準即係唔係浪得虛名啦。我最喜愛佢的地方係以我所認識的家長都係好平易近人, 唔會暗鬥, 有乜資訊都會公開俾大家分享, 就算連面試題都會照講。 而小朋友上完2年已經唔怕人會識單人做presentation, 呢方面對面試係好大優勢, 英文國語無問題, 英文已經識phonic, 好多時唔識解的字都會識讀, 面試又係好有用。 而校費雖然唔叫平但未算最貴果幾間, 最正係無乜額外收費, 佢又唔主張你出去補呢樣補果樣, 因為佢claim自己課程已足夠。

至於大家關心小一派位, 雖然而家好多學校收生結果未公佈, 但好多小朋友都已經有多個一個小一offer係手, 好多仲要係唔差的學校, 當然梗係有神校啦。不過大家所講sc唔收細b係事實, 我小朋友repeat左k1做超大b, 成班大部學生都唔過5月, 只有一兩個係6月。

explorerhk 發表於 17-1-3 18:52

當年我小朋友有york, sc 同 kv 最後選左sc, 現在讀K3,  ...

想8下做超大b, 可以去到幾盡? 見到超大幾多?

himhim0514 發表於 17-1-4 16:17
想8下做超大b, 可以去到幾盡? 見到超大幾多?

11月B, repeat 左1年K1. 頭一年K1 得2間地區幼稚園收, 入左1間international KG 打英文個底, .第2年就報左4間kg, 全部都收到offer, 有kv, sc, km, york, 兩年的面試表現分別好大, 超大B同8,9月B已經大成大半年, 超大B好多野都識同自己攪掂, 所以有好大優勢.

當年我小朋友有york, sc 同 kv 最後選左sc, 現在讀K3,  ...

我小朋友2015年11月細b,你建議做大b今年報PN 定試報k?

babymu 發表於 17-1-5 16:50
我小朋友2015年11月細b,你建議做大b今年報PN 定試報k?
我覺得可以N同K 都報.

iababy 發表於 17-1-5 17:42
我覺得可以N同K 都報.

咁名幼例如SC報PN or k好

babymu 發表於 17-1-5 16:50

我小朋友都係11月, 我梗係話做超大B好啦, 我果時international kg由pn讀到k1, 跟手再repeat K1

babymu 發表於 17-1-5 21:43

其實要repeat就repeat K1 好過pn, pn似唱遊堂, k1會學野多啲, 你都唔想小朋友兩年學唱遊掛

explorerhk 發表於 17-1-6 12:42
其實要repeat就repeat K1 好過pn, pn似唱遊堂, k1會學野多啲, 你都唔想小朋友兩年學唱遊掛
...

我只係諗緊名幼報PN 應該會大機會過報k掛,因為k班應該係pn升上去

babymu 發表於 17-1-6 13:46
我只係諗緊名幼報PN 應該會大機會過報k掛,因為k班應該係pn升上去

見步行步, 你考到幼pn咪跟住上囉, 考唔到就讀住先

babymu 發表於 17-1-5 21:43

我2樣都報,邊度收讀邊度。

可否分享下你當年點解放棄KV and KM, choose SC?

iababy 發表於 17-1-6 19:45
可否分享下你當年點解放棄KV and KM, choose SC?

唔簡KM原因係佢校舍細, 而且又有豬肉在前, 佢唔係KV同SC果級, 無理由有KV, SC 唔簡而簡佢.

KV我嚴佢太過重學術, 我唔太喜歡, 同埋俾人感覺好old school, 呢個係我帶小朋友去interview時個人觀感, 可能有人唔認同, no offence.

SC我鐘意佢活動教學啲, 俾我感覺學校活潑D. 校舍又近地鐵站, 交通方便. 而且我覺得女仔大部份都無咁學術型入SC係好過KV. 另外SC個朵好似感覺係小一面試時係有小小優勢. (過左3年了, 而家考緊小一, 我真係feel到係有D優勢, 有部份名小好明顯係簡名幼先, 唔好問我點証明, 但我身邊朋友都feel到. 例如我女去interview 好明顯話好多唔識都照收, 我又唔係有錢人又唔係住豪宅, 又唔係舊生又無學校關係, 只係打份普通文職, 如果佢唔係睇幼稚園我都唔知佢睇乜選我女)

利申先: 以上完全純粹個人意見, 不喜勿插, 請另兩間學校粉絲見諒.

explorerhk 發表於 17-1-7 00:31
唔簡KM原因係佢校舍細, 而且又有豬肉在前, 佢唔係KV同SC果級, 無理由有KV, SC 唔簡而簡佢.

KV我嚴佢太過 ...

I see. Thanks for your sharing!
Can you also tell why you didn't choose York? Too commercial?

iababy 發表於 17-1-7 15:16
I see. Thanks for your sharing!
Can you also tell why you didn't choose York? Too commercial?

係呀. York 聽完簡介會已經唔like太重商業味, 佢講到小朋友打tennis 都會用佢地D 拍, 其實咪又係D "Cap水"野, 好唔like. 何況又係有豬肉在前, 無理由有神校 SC同KV唔簡而簡佢掛, 而且佢學費亦唔係平, 以我所知小一派位亦無SC同KV咁好, 咁點解唔簡SC同KV.

futurecheung 發表於 16-12-9 00:10
今日收到York am offer ,好似唔覺有reject / waiting 咁,唔知係咪個個都收呢?

如果其他心水都唔收,應 ...

家人女兒讀緊,就連父母都認為學校好多不足,多雜費外,谷,但無成績;K2已經寫不少中文字,又有測驗,我係旁人睇到都覺得小朋友好辛苦。

回覆 karatek 的帖子

本人是廿多年前的York 畢業生。york 係相對學劵幼稚園多功課,但九龍塘名幼都是差不多這麼多功課吧…要家長跟進,但辛苦有回報,學業跟足,小學的英文真的較輕鬆。一分耕耘,一份收獲呀。
‹ 上一主題|下一主題