用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Paul Convent 面試
樓主: ivyscyip
go

St. Paul Convent 面試

回覆 樹上果子 的帖子

咱們的担優一样, 看来报的學校也都一样

樹上果子  我有兩間港島撞正時間  發表於 16-12-9 15:45

sunflower 發表於 16-12-9 10:39
回覆 fatman69 的帖子

原來是人人都有1st in架?!

1st in人人有,但2nd就大約5選1,最後收的又4選1,兩次面試形式有所不同。

kityung 發表於 16-12-9 08:10
我最後果日先交表,昨日收信200籌以內都係in上午,唔通無咩人入表?不過佢要求高要寫四份book reports, 嚇 ...

HY都千幾人報,點解SPCS只得幾百人報,都係呢4份文累事,好多人都覺麻煩放棄。

樹上果子 發表於 16-12-9 11:41
同你一樣下午場,唔明點解要咁長時間,如何分流?
終於收到了,見上午。我個no. 係00xx....咁我估係順序,拎你個no. 乘有幾多組就係大概總人數。

我囡都係唔想交那4份報告

fatman69 發表於 16-12-9 12:16
HY都千幾人報,點解SPCS只得幾百人報,都係呢4份文累事,好多人都覺麻煩放棄。
...
其實選擇書可否由小朋友角度去,佢自己選咗書,亦完成七七八八啦,都是搞笑,毫無勵志的書

其實,怎樣做presentation呢?是否只拿住份閱讀報告讀呢?

kkddmom 發表於 16-12-9 11:40
印象中是集合同學們在班房,然後等interview. 最後一齊放走。不是int完就即刻可以走。
...

唔通只是prepare 兩份卷,怕大家通水

回覆 樹上果子 的帖子

小朋友喜歡才容易介紹呢! 我記得我女英文其中一本選了“Guiness World Record 2015”。。。

回覆 ngaiyung 的帖子

冇定
我女去那間房不可以拿着book report讀
另外有同學另ㄧ時段另一間房又可以。

引用:Quote:fatman69+發表於+16-12-9+12:16+HY都

原帖由 樹上果子 於 16-12-09 發表
其實選擇書可否由小朋友角度去,佢自己選咗書,亦完成七七八八啦,都是搞笑,毫無勵志的書 ...
我女揀3本,老公揀1本,由暑假叫阿女準備,hea到deadline前一個星期才開始寫,deadline前10分鐘先upload. 面試時老師俾佢帶書和report入房,自己睇住timer介紹,中文老師有問關於書的問題(好general, 忘了問乜)。英文係NET, 簡介完其中一本,NET對書的內容有興趣,再細傾一陣

edith208 發表於 16-12-9 16:58
我女揀3本,老公揀1本,由暑假叫阿女準備,hea到deadline前一個星期才開始寫,deadline前10分鐘先upload.  ...

好似冇report係手面試,老師問四本書問題。

回覆 cmchang0927 的帖子

多謝您的回覆!冇得帶book report入去,咁你囡當時怎樣?

...

我 就係 ⋯!仲要正值學校呈二考 ⋯邊得閒搞book report ,所以最後冇報 !

其實D書佢有睇的,book report也是佢自己寫之後我改吓D grammar, 所以都講到的。
In前ㄧ晚我已同佢講, 叫佢自己睇熟佢, 因為rules年年不同, 如果唔比照着讀點算?
Book reports是五升六的summer我叫佢好做定, p6ㄧ開學就冇時間了。所以佢慢慢睇,印象深刻D。

回覆 cmchang0927 的帖子

您囡囡好叻,一早有準備,我哋依家先來準

Yanamami  梗係暑假得閒做定啦~  發表於 16-12-10 11:29

寶貝瑜 發表於 16-12-10 00:52
我 就係 ⋯!仲要正值學校呈二考 ⋯邊得閒搞book report ,所以最後冇報 !

果4編文好重要,寫得好要答得好,寫得好答得差就比人懷疑不是學生寫,寫得差又比人覺得英文差。
所以呢関最難。

cmchang0927 發表於 16-12-10 00:59

其實D書佢有睇的,book report也是佢自己寫之後我改吓D grammar, 所以都講到的。

貫切我地学校座佑銘:机会只係留俾有準備既人~全部有心申請既,都会係暑假做好~

...

有心報就早早準備咯~臨急臨忙又点会有好野出?又唔係申請果曰先知要交book reports.

Yanamami 發表於 16-12-10 11:30
貫切我地学校座佑銘:机会只係留俾有準備既人~全部有心申請既,都会係暑假做好~
...

我女昨晚寫了兩篇英文,今晚再寫兩篇中文。其實開頭沒有想報、最近才決定。好在囡囡平時書不離手,勉強交到功課。