用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 關於求位信
go

關於求位信 [複製鏈接]

應該要郵寄定電郵?如果係寄,信封應該要注明D乜?
有冇人寄過,最後成功或失敗?
   0    0    0    0

郵寄或親送到學校
收件人:校長/校長姓名

我寫左比兩間,一封先EMAIL,然后郵寄,一封就親自送。同埋keep 住contact ,任何形式都得,譬如專登等校長,有機會同佢傾下,我就冇時間去,所以每星期打電話,雖然都系搵唔到校長,不過都可以同職員傾下小朋友情況,等佢地留意到我的小朋友,有位可以第一時間諗到我仔仔。我估都會有用架。

回覆 ilmummy 的帖子

寫兩間求情, 如果兩間都收, 你只能選一間, 咁求左情又放棄會唔會好衰?

回覆 pplliu 的帖子

應該唔會嘅,我估只會有一間收,事關呢間系call 左備取生後仲有位嘅先交返教育局再分配,另一間系交左比教育局等人報名再面試,揀完都仲有位嘅先會call 備取生。我都系尋日先知,早知後一間都費事寫,浪費紙墨!機會同中六合彩差唔多

回覆樓主:

如果reject咗但又好想讀,其實寫求位信有無用呢?學校會唔會考慮?

多謝發求位信的資料的樓主,本來係佛教金麗嘅後備生,現在成功取錄成為下午班的正取生!

回覆 pig.apple 的帖子

關於reject後應否寄求位信,我喺呢個post有講:
過來人分享:有關求位信(字多,慎入)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3391048&fromuid=1408526

我有舊同學囡囡係11月細B,上年俾屋企樓下村校reject咗,佢因為自己小朋友係細B又住咁近所以用呢個理由寫信叫學校重新考慮佢嘅申請,後來亦有帶小朋友再去學校搵校長,結果求到個位返嚟.

Reject求位除非有好強嘅理由,又或者學校唔屬太熱門學校,唔係你求咗都唔好抱任何期望,因為on waiting嘅人如果想入都同樣會寫求位信,你被call嘅機會一定排喺佢哋後面.

‹ 上一主題|下一主題