用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 平田救世軍 VS 鑽石山靈糧堂, 你會點選?
go

平田救世軍 VS 鑽石山靈糧堂, 你會點選?

以本人所知兩間都係好幼稚園 happy school,你們會點選?  謝謝幫忙?

please help!!!

iblues8 發表於 16-12-8 13:31
以本人所知兩間都係好幼稚園 happy school,你們會點選?  謝謝幫忙?
LLC

siuwing2 發表於 16-12-8 16:02
LLC
因為靈糧堂係名幼? 定咩原因啊?  先謝回覆...

iblues8 發表於 16-12-8 16:04
因為靈糧堂係名幼? 定咩原因啊?  先謝回覆...

我覺得兩間都係好學校,我唔會諗名唔名但會揀適合自己同小朋友,llc 我自己覺得較多資源投放在學校上同我較鍾意佢地的教育理念
佢地音樂放面做得好出色,有效培訓有自信的小孩

siuwing2 發表於 16-12-8 16:09
我覺得兩間都係好學校,我唔會諗名唔名但會揀適合自己同小朋友,llc 我自己覺得較多資源投放在學校上同我 ...
謝謝您的回覆  

我有鑽靈 OFFER 都考慮緊,認同上面 jm 對 LL 評價,唯一擔心係不停有人同我講太淺,上小一勁辛苦

有朋友仔讀緊平救 N,都唔錯的,不過佢選擇考其他K1

pm1202 發表於 16-12-8 16:24
我有鑽靈 OFFER 都考慮緊,認同上面 jm 對 LL 評價,唯一擔心係不停有人同我講太淺,上小一勁辛苦 ...

Both r happy schools so need to think which one 樓主like the most, 同埋llc 整個過程也是以小朋友為中心,做到尊重兒童.....

我有鑽靈 OFFER 都考慮緊,認同上面 jm 對 LL 評價,唯一擔心係不停有人同我講太淺,上小一勁辛苦 ...
你係 a.m. 定 p.m. ?  可能會做同學仔  

iblues8 發表於 16-12-8 16:45
你係 a.m. 定 p.m. ?  可能會做同學仔

am

pm1202 發表於 16-12-8 16:46
am
我也是

其他朋友點睇啊?

唔會架...有朋友同我講讀得 LLC, 佢地都會教小朋友係語文上好多野,你唔洗太擔心...

iblues8 發表於 16-12-8 18:44
我也是

check pm, 有興趣可一齊傾

回覆樓主:

我囡而家係平救n班,平救老師超細心,在課堂上發現小朋友有某些問題時會主動同家長溝通學校盡量配合訓練小朋友,而老師也好留意小朋友課堂上嘅表現如見到小朋友當日呆呆地少左比反應到放學老師會叫埋家長一邊問下小朋友是否唔舒服學校同家長再多多留意,另放學時會聽到好多小朋友都係唱住歌仔離開學校。

我覺得平救係間有好好老師嘅Happy School ,不過校舍較舊資源一定冇得同靈糧堂比較。
ps.我自已都煩惱緊上k平救好定迦南好

lamlampig0913 發表於 16-12-8 23:36
我囡而家係平救n班,平救老師超細心,在課堂上發現小朋友有某些問題時會主動同家長溝通學校盡量配合訓練小 ...
謝謝您的回覆...

其實我都相信平救既老師會比心機教...

但平救只係比 PM offer 我

再者, 我相信 LLC 既音樂培養比較好,我心中係鍾意 LLC 多D

不過我尋日先知道,就算有資助,LLC d 雜費及學費多到嚇人...為開資助後都要 2000 多費用一個月...負擔很重

原來平田救世軍都算Happy school, 只知啟思, LLC 係。
請問有冇家長小朋友讀緊平田K1, 可給一些資料。 因聽人說平田救世軍好, 我相信老師都有愛心, 但自己不太了解這校, 例如這校教學模式或著重培育小朋友邊方面/, 程度深淺, 是否每日有英文堂,  有沒有Net, 一星期有幾多普通話堂, 有沒有什麼課外活動班給小朋友參加? 謝謝!

iblues8 發表於 16-12-9 12:41
謝謝您的回覆...

其實我都相信平救既老師會比心機教...

簡直有同感我自已平田同迦南都好爭扎 , 迦南同llc一樣什費驚人重要比埋校車錢,一個月起碼多2000蚊開支,而平田肯定唔洗咁貴,但哩個時候做媽媽一定諗緊放棄llc/迦南學位係好可惜2間都唔易入llc更係全港排名不錯嘅幼稚園

lamlampig0913 發表於 16-12-9 19:25
簡直有同感我自已平田同迦南都好爭扎 , 迦南同llc一樣什費驚人重要比埋校車錢,一個月起碼多20 ...

我尋日了解左LLC 雜費真係幾多下,我都猶豫緊揀鑽靈,九靈定又一村好

lamlampig0913 發表於 16-12-9 19:25
簡直有同感我自已平田同迦南都好爭扎 , 迦南同llc一樣什費驚人重要比埋校車錢,一個月起碼多20 ...
簡直同我想法一樣⋯考到鑽靈是感恩的,不是易事,
但佢d雜費真的多得過份