用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: nicktong
go

....  

引用:Quote:Chichikid+發表於+16-12-10+14:02+

原帖由 carmenn1231 於 16-12-10 發表
係呀
我都係,雖然都做咗心理準備,不過都有少少失望,我自己覺得爸爸媽媽和小朋友都in得唔錯,當然我小朋友比較慢熱,但都總算有問有答,只係細聲啲。但我覺得阿女呢個表現好正常,我唔相信一個三歲甚至更細嘅小朋友,去到一個環境咁陌生、冇玩具(有嘅,in嗰陣)、冇遊樂設施嘅地方可以表現得好outstanding完全冇怯場,講真,大人都唔得啦!

回覆:聖士提反女子中學附屬幼稚園今日有冇收到信

可能太多「夠分」嘅小朋友,得60個位咁少……

每年都有入唔到嘅家長不斷「彈」學校,其實無讀過又點可以這樣下判斷?今年八卦入嚟望,今年又有呢d case, 其實學校好惡不同,自己睇過先判斷吧。
我個女讀咁耐每日返學都好開心,學校係學券所以較淺,但全用繪本教學,着重音樂藝術,叩唔返嘅通常都有好路向。每年全級六十人約四十人考DG, 都有二十多個有second in, 入到亦有六、七個,雖然淺但成績都算不錯啊,而且比例很高!校長能認出每個小朋友同家長,而且溝通很好,愛錫每一個學生,能掌握每個小朋友的能力,呢兩年開始所有報名都有得in,  二千個真係每個都親自
見,
無錯小學係津小要叩門,但叩門只係俾幼稚園生,咁都有機會。其實六十人裏面N無嘅不多於廿五個,所以恭喜有offer嘅小朋友,無論你take 唔take 個offer , 你個女都係好叻叻!

回覆:periwinkemama 的帖子

periwinkemama 發表於 16-12-10 15:30
每年都有入唔到嘅家長不斷「彈」學校,其實無讀過又點可以這樣下判斷?今年八卦入嚟望,今年又有呢d case,  ...

我哋主要係話校長黑面

引用:Quote:periwinkemama+發表於+16-12-10+15:3

我都係N無 12月大B
Pm offer
所以不是內定哂

引用:我都係N無+12月大B Pm+offer 所以不是內定

Sofia88 發表於 16-12-10 20:03
pm係你首選?

我揀am
佢offer pm

回覆 Sofia88 的帖子

那又是幾麻煩,上了2年AM , 之後第三年要轉PM

回覆 periwinkemama 的帖子

不知是否學校特別限制了一些人數俾N無人士

引用:回覆+Sofia88+的帖子 那又是幾麻煩,上了2

can't agree more ... just wanna make sure anyone who is genuinely interested in the school to go for it and give it a try ~ you will be glad that you let your child grow up in this school !  

and what is good about the school is not just the chance to knock door at ssgp, ssgk itself is a fantastic school !

bluigugub 發表於 16-12-12 17:15

can't agree more ... just wanna make sure anyone who is genuinely interes ...

唔明點解有考生家長反映interview被校長黑面

會俾讀緊嘅家長認為大家因為考唔到而抺黑

大家講自己經歷

遇到不禮貌對待,都算抹黑、葡萄?

引用:唔明點解有考生家長反映interview被校長黑

雖然我都有比校長黑面,亦只係waiting, 但不會單靠一個校長既表情去評間學校唔好。個post除左講事實外,的確有人不停抹黑,見到就煩⋯

我係外人,我in 3點幾,完場時下大雨冇遮,有班義工家長係門口等小朋友放學,佢地遮我走,好有心。佢同我講呢間學校好開心的,佢地每日都會幫手拖下小朋友放學,我覺得一班有咁有心既家長,間學校唔會差得去邊。

Btw,恭喜得獎既家長