用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問西貢區b1學校有咩選擇
樓主: bb鼠
go

請問西貢區b1學校有咩選擇 [複製鏈接]

YmOra 發表於 16-12-9 10:03
所以,"西貢區"嘅特別之處就是與其他區域好不同,其他區域都有一定程度家長會聚焦於自己所屬地區,但TKO大多 ...
統一乙部係俾本區學校/本區居住學生....我所理解係原則上無乜可能有外區學生可以係統一乙部誇入TKO....並唔係TKO既特有 ~~~

我認識既朋友中....有唔少都認識TKO既升中形勢....早於升小時已力求外他區入學...這亦係TKO出現既現象...每日都有唔少小學生乘地鐵往港東/轉保姆車上學 ~~~

YmOra  我反而識得一些係5個一組乘的士往港島Band1英中返學.  發表於 16-12-9 23:10

bb鼠 發表於 16-12-8 21:50
學校網頁無講呢d㗎喎
班主任話上年6年級得70人,考40果個都入到官中....
然後就話叫我跨區試其他
其實知唔知第40個位3次呈分名次如何? 另外取後有幾多人入到將中?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-9 15:42
其實知唔知第40個位3次呈分名次如何? 另外取後有幾多人入到將中?

無問到咁詳細呀
‹ 上一主題|下一主題