用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 del.......
樓主: samsam123321
go

del.......   [複製鏈接]

其實點解D  LS名校成日都覺得自己好勁?

回覆 koala_xin 的帖子

其實好TOP 既學生,讀IS定LS 都無大影響,因為佢地係本身天資高+勤力;但相對普通而又佔大多數的學生來說,我相信讀IS 同LS可能就有點分別呢!

koala_xin 發表於 17-1-18 22:12
I had the chance to teach elite secondary students in university summer program, both from LS and IS ...

that being the case, why do we "Hong Kong local schools" study so hard and have so much homework, requiring to do so much after school tuition and under somuch pressure?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

namc9 發表於 17-1-21 15:58
回覆 koala_xin 的帖子

其實好TOP 既學生,讀IS定LS 都無大影響,因為佢地係本身天資高+勤力;但相對普通 ...

agree

回覆樓主:

...

回覆樓主:

...

回覆樓主:

...

大部份人都係靠讀書得到基本生活的。
擴闊視野好可能要靠錢來支持。

samsam123321 發表於 16-12-17 00:45
其實IS學生第時好大機會無人請的。千其唔好讀。
點解咁講?有分析報告?請提供資料來源?

丫頭 發表於 17-1-31 01:22
點解咁講?有分析報告?請提供資料來源?
其實IS學生第時好大機會無人請的。千其唔好讀。

曲線要講明

我都担心緊,中文唔得實在有些工種不能做。

不過IS如果係考first lang 中文其實都不是太差。

samsam123321 發表於 17-2-1 09:16
我都担心緊,中文唔得實在有些工種不能做。

請問其實一般英基中文水平如何,假設是香港人家庭,我知不少學生考中文B SL, 我看過pass paper, 真係幾淺,但考B SL可能真正水平会高D

poonseelai 發表於 17-2-1 09:31
請問其實一般英基中文水平如何,假設是香港人家庭,我知不少學生考中文B SL, 我看過pass paper, 真係幾淺 ...

吾好話讀寫,我見有些連廣東話都吾識(肯)講,看自己接不接受到,我有朋友個女讀左兩年ESF 幼稚園開始抗拒說中文,我朋友急急轉番本地學校。想IS的小孩學中文,父母真的要很苦心經營,亦看小孩本身語言天份。我小朋友才三四歲,中英也有學,但佢已經同我講覺得中文難D,我現在已急急同佢讀多D中文書,但我自己也覺得難教,因為口語和書面語又不同,我暫時冇上中文補習,因為怕填鴨式死記補習只會令小朋友更抗拒中文。

我英文唔好,我又全職湊,我女局住要同我講廣東話,無其他選擇,所以,我覺得如果屋企人堅持同佢講中文,佢地一定局住講,另外中文寫作方面,我自己同佢做多d中文閲讀理解,我覚得效果幾好。

gcse first lang 中文如果handle 到的話中文其實都唔會太差。本地人有心讀好中文其實係好易。那些中文差的ESF學生可能跟本係父母都唔識中文的。

呢d其實好睇家庭的做法。我女有参加一個興趣班,7個小朋友,3個IS,4個local schools。老師用廣東話教,上堂時人人講廣東話溝通,無人搏大霧講英文。佢地讀寫程度唔知,但聽講係一般香港人水平。

我自己諗住既然佢已入讀IS,在家我會多同佢講廣東話或普通話,睇中文書,英文書就等佢自己睇

964000 發表於 17-2-1 09:42
吾好話讀寫,我見有些連廣東話都吾識(肯)講,看自己接不接受到,我有朋友個女讀左兩年ESF 幼稚園開始抗 ...

只是個別小朋友問題,我囝仔也讀了兩年ESF 幼稚園, 我覺得他很喜歡說廣東話,因我老公、婆婆和嫲嫲等也和他説廣東話,和我和姐姐説英文,見到西人也會自動轉台!

slowlyslowly 發表於 16-12-28 17:50
無錯,我身邊好多朋友問我點解唔試左local跟唔到先去IS,而IS就一定等同吸毐同好除便,有錢就入得,好似避 ...

係呀! 身邊真係好多朋友認為IS 係避難所, 入面啲學生係生番冇家教, 有錢大晒, 唔識中文, 冇前途, 讀完出嚟冇人請. 所以讀IS 都唔知為乜.

作為讀IS仔女家長嘅我,有時都唔知叫佢地讀IS 都唔知為乜. 米為咗返到屋企同佢地玩囉. 絕對係自私的另類怪獸家長.

‹ 上一主題|下一主題