用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 del.......
樓主: samsam123321
go

del.......   [複製鏈接]

重有, 唔好以為讀IS 學生就識寫英文, Local School分分鐘寫得好過IS 學生.

相反, 又唔好以為讀Local School學生就識寫中文, IS 分分鐘寫得好過Local School 學生.

結果: 學寫Lang, 關乜鬼IS 定 Local School 事.  當然 Speaking / Listening 就另計.

有時能否雙語溝通真係睇個人特質...
我自己英中畢業,中學有好嚴謹的英語政策,我覺得這一點對於學第二語言是十分重要的。
對於IS孩子而言,如果他們能夠在校外有一些長期只用中文的環境,相信他們的中文也不會太差。
另外,我自己是較外向不怕羞的人,中學時代勇於和外籍同學一起參加英文辨論,oral English因此進步不少。
我的同學較膽怯,愛閱讀,所以她的written English比我好好多,但oral English就不及我。
本身語言天分高的孩子,無論讀IS定LS都能雙語溝通;但語言天分弱的孩子,可能只能應付一個language,咁在IS呢個language一定係英文。

himching 發表於 17-2-1 11:31
重有, 唔好以為讀IS 學生就識寫英文, Local School分分鐘寫得好過IS 學生.

相反, 又唔好以為讀Local Scho ...

你活在自己的幻想世界。只舉一例, 任何見過大量中層職位香港人求識英文信的人也知道它們如何不濟。

shadeslayer 發表於 17-2-1 15:30
你活在自己的幻想世界。只舉一例, 任何見過大量香港人求識英文信的人也知道它們如何不濟。
...

絕對是,所以不少大公司也不想請那些不止英文聽說差,連讀寫也差的香港大學生!

shadeslayer 發表於 17-2-1 15:30
你活在自己的幻想世界。只舉一例, 任何見過大量香港人求識英文信的人也知道它們如何不濟。
...
彼此彼此。只舉一例, 任何見過大量香港人寫中文電郵的人也知道它們如何更不濟。

入番主題,  事情發展落去, 香港人英文讀寫唔好, 入唔到大公司, 中文又唔及國內人, 咁應該讀IS 定 LS 呢?

himching 發表於 17-2-1 15:47
入番主題,  事情發展落去, 香港人英文讀寫唔好, 入唔到大公司, 中文又唔及國內人, 咁應該讀IS 定 LS 呢?  ...
只有香港班LS老師學生先會覺得自己讀寫係勁。正如有人相信鬼佬寫中文會寫得好一樣。

himching    發表於 17-2-3 14:51

himching 發表於 17-2-1 15:40
彼此彼此。只舉一例, 任何見過大量香港人寫中文電郵的人也知道它們如何更不濟。
...

講開你話LS英文為第二語言的學生寫英文「分分鐘」好過lS英文為第一語言的學生。忽然講中文?隻艇出左大西洋。明架喇,明架喇。

samsam123321  反話?  發表於 17-2-2 08:38

Moonlight819 發表於 17-2-1 15:39
絕對是,所以不少大公司也不想請那些不止英文聽說差,連讀寫也差的香港大學生!
...

其實香港學生聽同讀一向都好過講同寫。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

入番主題,  事情發展落去, 香港人英文讀寫唔好, 入唔到大公司, 中文又唔及國內人, 咁應該讀IS 定 LS 呢?  ...

而家學校種類多元化,不要拘泥於lS定LS,選最好的學校就可以。語言重要,但選校,不是選語文。

lSF,蔡繼有,Creative,維多利亞算唔算lS? It does not matter!  Care about the school curriculum, faculties etc 好過。

中英文,一樣達第一語言情程度,另一樣 decent working level 已不錯。最重要係懂思考,有創意。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

見過IS有大量中英文都達native 程度的學生,但LS就是100個裹面都未必有1 個英文達native 程度的學生,那还不知道怎選?

如果只可二選一,我会選英文,但身處香港強項應該是可中英兼備。中文又何需去同中國學生比?夠用就可以,所以我都想知究竟一般英基水平如何。至於本地學生,我一直想不通資源比以前多,但水平差了'

先不考慮有冇錢交學費問題, 目測加帶少少偏見睇, 選LS 定 IS 唔應該用英文或中文為主要考慮因素.係中學階段 LS 同IS 的學生行為或讀書態度不會有太大分別, 都係會頂撞父母, 一言九頂, 想考好成績(IB, DSE, IGCSE etc)都係要操試卷, 去補習班等等. 但小學就差別大啲, 因為小朋友基本上讀乜冇得say no,  父母心態就變成好重要, 如果父母自己屬於個種"事事關心",相信practice make perfect, 越早操練就成功機會越大嘅父母, 咁仔女讀LS 可能會好啲, 否則, 仔女讀IS的話 父母會覺得唔夠踏實, 俾咁貴學費, 都唔知學咗乜, 條氣日日頂住都似.

不過, 近年, 多咗華人讀IS, 國際學校變咗Local 化. 父母見仔女讀IS唔知學咗乜, 就安排好多活動同補習, 攪到仔女超忙, 好似失去咗讀IS 原意.

poonseelai 發表於 17-2-2 12:40
如果只可二選一,我会選英文,但身處香港強項應該是可中英兼備。中文又何需去同中國學生比?夠用就可以, ...
英基水平如何? 英基咁多人, 真係乜水平都有, 不過目測佢地啲小朋友(指小學)都好鬼活躍兼開心. 不過, 識得一啲家長就覺得佢地冇規冇矩, 比較同齡local school 學術水平差, 印象麻麻. 見仁見智啦.

引用:Quote:poonseelai+發表於+17-2-2+12:40+如

原帖由 himching 於 17-02-03 發表
英基水平如何? 英基咁多人, 真係乜水平都有, 不過目測佢地啲小朋友(指小學)都好鬼活躍兼開心. 不過, 識得一 ...
咁非我族類有排斥之心,人之常情。

曾經有親友笑言為何女兒要在校外學中文補習(每星期一堂四十五分鐘);讀IS很可笑很無謂....女兒由nursery 開始到現在Pre grade1 也是讀IS;我承認暫時看確實中文程度比起英文有距離;因為IS很注重reading所以女兒English reading 很強;中文要努力很正常;而我一向認為中英文也重要;我之所以選擇IS並不是只為英文;宜是我buy IS嘅教學模式;但可笑的是同時間我又見親友不段替讀LS小朋友在校外找英文補習班給女兒...想表達嘅係無論IS or LS 其實好正常地也有中英流利;又或者中英都麻麻嘅人...好睇兒女天資及父母配合;無絕對的;但很想提出其實入IS真的不容易;我也聽過很多父母到今時今日仍認為IS係有$$就入到;品德一定差等等感到很可笑及無奈!我是讀傳統女校LS長大然後去英國進修;完全明白分別是甚麼;但很質疑一班很抗拒IS仍然以為IS只是玩大嘅人其實有冇真正讀過或者接觸過IS?還是只係聽人講?我常常有疑惑如果IS畢業只能講不能寫甚至前面有人說連工作都難找咁為何每年咁多IS畢業生入到所謂神科?所謂IS教學模式其實同外國差不多;那外國何來有人讀得成書呢?何來有一般人眼中成功嘅人呢?吾通所有外國小朋友也通通要嚟香港參與填鴨式教學先能夠成材?

KE03111 發表於 17-2-13 00:39
曾經有親友笑言為何女兒要在校外學中文補習(每星期一堂四十五分鐘);讀IS很可笑很無謂....女兒由nursery  ...

在香港如果不能説流利廣東話,就算入了神科限制也大,不能選需要見病人的專科,或辭不達義咁,我朋友在英國是兒科醫生,BBC不懂說中文,跟丈夫回香港後已不能行醫了(她當時回流還是不用考專業試的)。

himching 發表於 17-2-3 14:51
目測加帶少少偏見睇

I see.

himching 發表於 17-2-3 15:00
英基水平如何? 英基咁多人, 真係乜水平都有, 不過目測......

目測 again......

Depends on your ultimate target of what you want to become.
If you merely want to survive in Hong Kong, then of course, get into a LS. Then you will be fine with blending in with the rest of x million people.
If you want to stand out from the crowd, you need to be more than just a person that reads and speaks chinese.
My friends' daughter has been with ESF since Year One and she speak good mandarin and cantonese. She took Chinese B SL and it was already good enough for her to handle daily communication. She is now a third year uni student in the US and has been approached by a few companies in Hong Kong whether she was interested in working with them as an intern later. She was approached by in house recruitment officers through an online career related website (the "L" website).
I think some employers know what they want and will know where to find the right candidates.
‹ 上一主題|下一主題