用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 del.......
樓主: samsam123321
go

del.......   [複製鏈接]

回覆 964000 的帖子

某些工作limit咗,但考有些工作又會有優勢!其實不能一概而論

Saboc 發表於 16-12-28 12:26
小一升學亦有家長問類似:英基VS喇沙

我剛去看了那個 topic。
ESF 要考,大把 ESF kindergarten 學生考唔到。
喇沙唔駛考,但靠計分派位,聽聞以往試過 alumni 仔都入唔到。
真係兩邊都有 offer 咁好采,機會唔會高,討論冇意思,真係有兩間 offer 先算。
再講,香港人原來仍然未知醒,家長仍然留在,以為國際學校"數學和中文都弱+英文唔識 grammar" 的心態。
甚至講到 "紀律"。
其實,真係唔好以為 LS 數學和中文有好大優勢。
我識有外藉學生入了 HKU LLB,人地只係讀 Chinese B SL,普通話流利過好多香港人。
HKU 定 CUHK,連 MEDI 都收咗個鬼仔。

大學的認同,比 BK 師奶的吹牛更有份量。
至於甚麼 english grammar 或紀律,要以為 IS 差,也由佢地。
講明,我唔係嚟踩場,不過提醒大家要客觀,做人要看得闊少少。
我們仔女已大學,(細女上個月已有外國名大 offer),我只係唔想有其他人被誤導。
IS 和 LS ,各有特色,選擇邊條路,各有前因。
以英基VS喇沙為例,無論係考英基,還是喇沙派位,家長冇可能掌握在手。
唔好以為自己真係咁威有得㨂。
我只出這文,不再回覆。

siden  「名牌大學家長」,失敬。  發表於 16-12-30 18:52
ACE2126  師奶很會吹牛   發表於 16-12-30 16:55
siden  手揸25分LS自行而讀緊ESFkinder既K2生, 正正可以有此考量。如果RC grade1學生手揸LS25 分抽中,也是可以爭   發表於 16-12-30 15:18
siden  以偏概全,不敢苟同。你要覺得ESF train 紀律/focus/concentration比較好,即管去講。我回你都無謂。   發表於 16-12-30 15:13
delldell888    發表於 16-12-28 17:23

nintendo 發表於 16-12-28 17:05
ESF 要考,大把 ESF kindergarten 學生考唔到。
喇沙唔駛考,但靠計分派位,聽聞 ...

nintendo 發表於 16-12-28 17:05
喇沙唔駛考,但靠計分派位,聽聞 ...

看了那邊,似乎很多人仍覺得IS是1.入吾到local名校的後備。2.小學讀local中學讀IS 是(emoji)取晒兩邊的好處。
兩點我都不讚同,只能説:明的就明吾明就吾明

無錯,我身邊好多朋友問我點解唔試左local跟唔到先去IS,而IS就一定等同吸毐同好除便,有錢就入得,好似避難所咁,講到一錢不值...

回覆 slowlyslowly 的帖子

答都答到悶

讀IS,生活在大部份人說中文的地方,只要用心,一般中文不會不好,有些長輩沒有上過學校讀書,中文讀寫都可以很好

IS學生畢業多數用咩工?

samsam123321 發表於 16-12-29 19:33
IS學生畢業多數用咩工?

家族中從IS 畢業的有三位醫生、一位大律師、一位獸醫;LS畢業的有一位老師、三位會計師、一位高級公務員。

結論是:只要肯讀,IS or LS都可以啊

siden    發表於 16-12-30 15:20

Antonyliang 發表於 16-12-28 21:44
讀IS,生活在大部份人說中文的地方,只要用心,一般中文不會不好,有些長輩沒有上過學校讀書,中文讀寫都可 ...

敝在佢每日在校時間多過屋企, 朋友也是英文人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

hoshi88h 發表於 16-12-26 19:54
I think IS is stronger in developing independence and problem solving. Local school better at develo ...
Well said. Each has its own advantage and drawback.

https://m.youtube.com/watch?v=Z_WSJUNxPZc

A quiet clear view on this topic. No comments on which one is better than another. Just how do you want your kids to be like.

The future of a kid is not categorized by by which school the kid attends, I believe it is replied on parents 's view! Last year top HK students' view are being Doctors. So you are your kids!

Parents's views Influence kids all the way since birth. Philosophy, values, and etc.

So do not put which career is best to your kid's mind. Do not calculate how many graduates becoming doctors, lawyers from
which school... which does not mean anything.

Develop them abilities and expend their interests, let them to explore, to be independent!

siden    發表於 17-1-1 12:05

我一個女讀LS, 現在在UK讀緊大學Y3, 另一個女讀緊IS嘅小學G2, 其實IS同LS都無得比較話能力邊樣好d,因為根本係完全唔同嘅野,各有各好,只是我自己個人唔係好認同香港嘅教學理念,所以先同細女入IS, 至於話IS嘅學生嘅英文只係睇聽識講唔識寫,又話唔識英文Grammar,又話有錢就入得,又話盲字都唔識多隻,又話我浪費左個女...聽過好多,其實,已經聽到麻目,要講嘅人由佢講,我只係見到我細女每日返學好開心,每日都主動追住d知識學,放學有大量時間做自己野同睇書,假期係零功課,可以去旅行去玩,暫時未有考試壓力,大量親子時間,返學期間,仍然可以訓到11個鈡,完全有足夠睡眠時間,只係以上嘅種種,已經令我更加覺得無選擇錯,唯一後悔係當初無比大女讀IS, 佢喺LS成績係好好,但如果當初我係比佢讀IS, 相信佢成個人會更加好。

careysum 發表於 17-1-1 09:08
我一個女讀LS, 現在在UK讀緊大學Y3, 另一個女讀緊IS嘅小學G2, 其實IS同LS都無得比較話能力邊樣好d,因為根 ...

Thanks for your sharing, that's  what I thought too
‹ 上一主題|下一主題