用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國開戶口
go

英國開戶口 [複製鏈接]

一月會去英國留學,但唔知如學去銀行開戶口,開邊間銀行較好,方便每個月匯款提取生活費。
   9    0    1    0

回覆:英國開戶口

問番學校/agent便可 知,估一般匯豐較方便,周圍有分行,溫馨提示英國開card很麻煩的!

brother4 發表於 16-12-8 00:16
問番學校/agent便可 知,估一般匯豐較方便,周圍有分行,溫馨提示英國開card很麻煩的!

...

是否應該用香港提款咭,直接提款較好呢?

回覆:LULU-MAK 的帖子

英國card一定要開,未開到時有張提款card傍身

just choose  any bank near your school/ college /university  will be OK.  if use 用香港提款咭,you need to pay handling charge per each withdrawal. by using UK debit card, your son/daughter can withdraw money from most of the ATM banking machine in UK

你自已開香港東亞綜合理財,再去東亞中環總行自已及小朋友開UK東亞戶口。一早買定英鎊放在HK東亞,有需要時再一筆英鎊去你自已UK戶口(因每次過戶收HK100元手續費,因此我計好數,入哂一年生活費再多少少在我UK戶口),每個月再戶比佢,佢張卡非常好用,大部份櫃員机揪到錢,同埋可當信用卡用(不過無透支,咭內有錢先look到),另補充少少,現在銀聯咭在UK非常麻煩,無銀聯Logo係攞唔到錢,因此我另外出咗一張花旗銀行提款卡比小女備用。

打去東亞預约,去中環總行你同小朋友一齊開戶,吾洗手續費,只需要帶passport 同 address proof。佢會幫你同visa 申請埋2張debit cards, 又有網上理財。之後你可以網上即時免費過$比佢,佢又可用debit card 響有visa logo 的ATM㩒$同網上買野,好方便。3608-0218 呢個係東亞銀行開英國戶口的電話,你可以打去問下,去東亞開 UK戶口,佢會叫你開個綜合戶口($10000)或者Supreme Gold($500,000),係用黎買外幣,亦都係可以轉錢去UK戶口,咁平日買左D英磅就儲在香港的戶口,當要用時就可以電匯去UK戶口,綜合戶口每次電匯上限係(HK$50,000),每次手續費大約HK$100,Supreme Gold就唔收手續費。
UK戶口係開兩個戶口,一個係自己戶口,會有網上理財、Debit Card &支票薄,一個係小朋友戶口,會有網上理財、Debit Card。當你在網上電匯左英磅去UK戶口,就會在你HK戶口扣手續費,當UK戶口有錢,就可以網上過錢比小朋友(開戶時職員會幫妳同小朋友戶口link up!)

1998Ruby1998  東亞如果係 Birmingham 的話很麻煩,個銀行遠到爆炸   發表於 16-12-9 00:46

匯豐同東亞都可以,最好係香港搞完先去。
如果係提取生活費的話,ATM 有寫 銀聯Logo Visa Debit 就可以提款(基本上 90% ATM 都可以用)
2 個小小提示:要用 Free Cash Withdrawal 的 ATM,有些 ATM 提款會受手續費。
如果 Accommodation 係 laundry card 畀錢的洗衣房,個地址要係 UK Address 先可以用。我同我個朋友就係初時唔知,後來用電腦程式 P 圖個簽名,send 去銀行職員,先至唔係專登出去搞。

1998Ruby1998 發表於 16-12-9 00:56
如果係提取生活費的話,ATM 有寫 銀聯Logo Visa Debit 就可以提款 ...
Free Cash Withdrawal 的 ATM 要點樣識別?

waichung1962 發表於 16-12-8 18:52
打去東亞預约,去中環總行你同小朋友一齊開戶,吾洗手續費,只需要帶passport 同 address proof。佢會幫你 ...
打咗去東亞問, 又真係幾方面, 只要存10磅就得, 不過我唔夠時間等收咭, 因為最少有五個星期先可完成.

回覆 LULU-MAK 的帖子

通常 ATM 上面有牌寫 “Free Cash Withdrawal”,通常大學校園或是大商場的 ATM 都是 Free Withdrawal。沒有 Free Withdrawal 的 ATM 通常上面或是畫面都會寫明收手續費。
我自己怕簽卡人地會入多我數,而當時太多野顧及所以忽略,所以習慣一星期係校園/超市 ATM 提 £ 40 磅,夠買一個半星期的食物。如果唔怕的話,直接用卡付款。

1998Ruby1998 發表於 16-12-9 00:56
如果係提取生活費的話,ATM 有寫 銀聯Logo Visa Debit 就可以提款 ...
我仔係Lancaster, 佢有一張束亞的debit 咭,佢話間間提款機都話可能收費,係咪free cash withdrawal 的ATM有寫明還是入咭先知?不收手續費是否不會提收費?另外,阿仔又top up 晤到張laundry card, 是否跟申請填香港地址有關?

束亞的debit 咭好似好煩,滙豐好似冇呢D問題。

回覆:1998Ruby1998 的帖子

debit card 在英國開,如通訊地方改香港住址可以?有方法在香港改?用咗香港地址,如英網購是不接受?或者直接一問有影响?thx,(題外話,借一問)

LULU-MAK 發表於 16-12-13 14:23
打咗去東亞問, 又真係幾方面, 只要存10磅就得, 不過我唔夠時間等收咭, 因為最少有五個星期先可完成. ...
你申請時同東亞講係英國收卡, 當然你要有正確英國地址比佢啦, 反正你收到卡(不論兒童卡/成人卡)都要自己本人打電話去東亞英國分行做激活(ACTIVATE), 所以唔洗係香港等收卡.

回覆 sumsummummy 的帖子

Free Cash Withdrawal 一定係寫到明,唔會話入卡先知(遲d 我個 EK 網誌會講呢個問題)。如果收手續費,會係你卡到扣,比如你提款 £ 50,你張卡就會被扣 £ 55,但係拿到的現金還是 £ 50

我同朋友都係用東亞,因為報香港地址 top up 唔到張 laundry card。因為伯明翰分行太遠,唐人街行過去都要好耐,仲要好容易迷路,所以 email 東亞問change of address form(會是 pdf), 然後我 P 圖簽名(幫埋我朋友改,她在 Uni of Warwick,過來伯明翰會好麻煩),成功唔係去分行親身改。

冇計,我父母冇匯豐高級理財(唔記得係咩 account ),如果係普通 account 的話,會先收手續費 $800,東亞唔洗。所以「食得鹹魚抵得渴」

1998Ruby1998 發表於 16-12-13 16:17

Free Cash Withdrawal 一定係寫到明,唔會話入卡先知(遲d 我個 EK 網誌會講呢個 ...
明白,可以send 張寫明free cash withdrawal 提款機的相看看?謝謝。

我人現在不在英國,所以影唔到。不過網上提供的照片與我所見的是一樣/相似的,在 Google 尋找 Free Cash Withdrawal ATM 就可。

1998Ruby1998 發表於 16-12-13 16:17

Free Cash Withdrawal 一定係寫到明,唔會話入卡先知(遲d 我個 EK 網誌會講呢個 ...
1998Ruby1988, 原來你都係係伯明翰, 我個女都係呢個地方.

多謝你的回覆,想問你轉了英國地址,是否大學地址?咁每個月的月结單也寄去大學?但係如果搬地方住,,咁咪又要再轉?地址

係啊,寫大學宿舍地址,月結單會直接寄去宿舍,搬地方就要再改,不過通常 Year 2 間屋會續租到畢業,所以唔會話年年改。
‹ 上一主題|下一主題